Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 08:00

Δυσαρέσκεια στη Μεσσήνη για το καλαματιανό καρναβάλι

Γράφτηκε από την
Δυσαρέσκεια στη Μεσσήνη για το καλαματιανό καρναβάλι

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στη Μεσσήνη η προσπάθεια για δημιουργία  καλαματιανού καρναβαλιού από εκπρόσωπους φορέα του Δήμου Καλαμάτας. Στο Νησί πιστεύουν ότι η προσπάθεια αυτή συγκρούεται με το ιστορικό καρναβάλι της Μεσσήνης και ταυτόχρονα αναρωτιόνται για ποιο λόγο πρέπει να γίνει καρναβάλι στην Καλαμάτα. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Νησί είναι η ανοικτή επιστολή του αντιδημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Δαβίλλα προς τους διοργανωτές του καρναβαλιού της Καλαμάτας. Ο κ. Δαβίλλας υπενθυμίζοντας και τονίζοντας την ιστορία του καρναβαλιού της Μεσσήνης προτείνει να γίνει εξελιχθεί σε παμμεσσηνιακό με έδρα την πόλη της Μεσσήνης και να συμμετέχουν στην κορύφωσή του όλες οι πόλεις του νομού, κυρίαρχα δε η Καλαμάτα που είναι δίπλα:Αναλυτικά η επιστολή του κ. Δαβίλλα:
"Με αφορμή την συγκέντρωση εκπροσώπων του Δήμου Καλαμάτας, της επιτροπής εθελοντισμού του εν λόγω Δήμου και των φίλων του καρναβαλιού, Δημήτρη Βεργόπουλου, Χάρη Βγενή και Νίκου Κουρή, που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 27 Ιανουαρίου με θέμα συζήτησης-απόφασης για την δημιουργία καλαματιανού καρναβαλιού, θέλω να εκφράσω μερικές σκέψεις μου, προβληματισμούς μου, αλλά και προτάσεις μου.
Τυγχάνω αντιδήμαρχος του Δήμου Μεσσήνης με αρμοδιότητα και ευθύνη για την προετοιμασία και διενέργεια μιας από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης της Μεσσήνης, όπως είναι το καρναβάλι της. Πληροφορώ, λοιπόν, σε όσους δεν το γνωρίζουν, πως το καρναβάλι της Μεσσήνης έχει ιστορία 153 ετών και είναι το δεύτερο σε αναγνώριση και αποδοχή σε όλη την Πελοπόννησο μετά από εκείνο της Πάτρας. Εξ αυτού ορμώμενος λέω ευθέως και σαφώς πως η Μεσσήνη μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει το εθιμικό δικαίωμα της πρωτοκαθεδρίας  στην διοργάνωση του καρναβαλιού στην Μεσσηνία. Ενα δικαίωμα που έρχεται τρόπον τινά να αμφισβητήσει η παραπάνω απόφαση των εν λόγω φορέων της Καλαμάτας. Μία απόφαση που έχει δημιουργήσει απορία, έκπληξη και στεναχώρια στους δημότες μας του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης. Ενα μεγάλο γιατί το κάνει αυτό η Καλαμάτα, προβάλλει εύλογα στα χείλη τους. Φανταστείτε αγαπητοί μου συμπολίτες της Καλαμάτας να αποφάσιζαν αύριο οι ίδιοι φορείς της Μεσσήνης να διοργανώσουν και αυτοί μια ανάλογη εορταστική εκδήλωση παράλληλα με κάποια δικής σας. Πώς θα νιώθατε άραγε; Και τι θα λέγατε; Πιστεύω πως θα νιώθατε ό,τι νιώθει σήμερα ο κόσμος στην Μεσσήνη. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα τόσο σε εσάς, όσο και σε οποιουσδήποτε άλλους, να κάνουν αυτό που θέλουν. Μακριά από εμένα αυτές οι αντιλήψεις, εγώ απλώς επικαλούμαι την ηθική δεοντολογία, το εθιμικό δίκαιο, που στην προκειμένη περίπτωση έχει η Μεσσήνη. Με αυτές τις σκέψεις που συνοδεύονται και από τον φόβο να μην μπουν σε στείρα ανταγωνιστική πορεία οι άριστες, έως τώρα σχέσεις συνεργασίας των δύο πόλεων, έχω να προτείνω το εξής. Το καρναβάλι της Μεσσήνης να εξελιχθεί σε παμμεσσηνιακό καρναβάλι και με έδρα την πόλη της Μεσσήνης να συμμετέχουν στην κορύφωσή του όλες οι πόλεις του Νομού, κυρίαρχα δε η Καλαμάτα που είναι δίπλα. Αυτό εάν το συμφωνήσουμε μπορεί να γίνει εργαλείο μεγαλύτερης και ποιοτικής αναβάθμισης του, αλλά κυρίως και εργαλείο δημιουργικής συνεργασίας και σύσφιξης έτι περισσότερο των αδελφικών σχέσεων όλων των Μεσσηνίων. Φρονώ πως θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση μεταξύ μας και με πνεύμα αδελφικής συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού να συζητήσουμε αυτό το θέμα, στην βάση των παραπάνω σκέψεων μου. Αλλωστε η έως τώρα συνεργασία μας στα πολιτιστικά και δη εκείνα της Αρχαίας Μεσσήνης, παρά το γεγονός πως γεωγραφικά και διοικητικά ανήκει στο Δήμο μας, υπήρξε άψογη. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην μεγάλη συμμετοχή του λαού της Καλαμάτας που στήριξε όλες τις εκδηλώσεις μας που έλαβαν χώρα εκεί  με την παρουσία του, προεξάρχοντος  του Δημάρχου της Καλαμάτας, κ. Νίκα, και των άλλων θεσμικών παραγόντων του Δήμου και της πόλης. Γι’ αυτό από την μεριά μου νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω και πάλι δημόσια.
Κλείνοντας ευελπιστώ ότι στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας θα κινηθούμε και με την διοργάνωση του καρναβαλιού, καθώς και σε όποιες άλλες πολιτιστικές δράσεις- εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στις πόλεις μας".


NEWSLETTER