Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 19:20

Ο Δριμής για βιολογικό Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από την
Ο Δριμής για βιολογικό Γαργαλιάνων

«Σπατάλησαν χρόνο, σπαταλούν χρήματα, θα σπαταλήσουν και το μέλλον των Γαργαλιάνων;» σημειώνει σε παρέμβασή του για τον βιολογικό καθαρισμό Γαργαλιάνων ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας” Δημήτρης Δριμής.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μετέτρεψαν τον βολογικό των Γαργαλιάνων σε σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Το έργο κινδυνεύει να κουτσουρευτεί. Η τετρακέφαλη δημοτική αρχή αντί να προτείνει τη μελέτη του έργου για χρηματοδότηση, όπως είχε και έχει υποχρέωση, ταλαιπωρεί την πόλη. Αντί να υλοποιήσει την ψηφισμένη προγραμματική σύμβαση, μεταξύ δήμου και ΔΕΥΑΤ, για την προώθηση της χρηματοδότησης και την κατασκευή του έργου από την πιστοποιημένη Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, κάνει τον Κινέζο που μιλάει γαλλικά. Αφήνει τους μήνες να περνάνε, ήδη έχουν χαθεί 16 μήνες, απευθύνει κατά καιρούς, αστήρικτες κατηγορίες περί δήθεν ελλιπούς μελέτης και σπαταλά δημοτικά χρήματα για τη θεραπεία δήθεν της μελέτης και ουσιαστικά χωρίς λόγο. Πού, άραγε, πάσχει η μελέτη που παραλήφθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. το Δεκέμβριο του 2018 και τους παραδόθηκε για υλοποίηση; Μπορούν με λίγα και καθαρά λόγια να μας πουν; Τι συγκεκριμένα θα θεραπεύσει με τις πολυδάπανες υπηρεσίες και όχι μελέτες, που ανέθεσε η διοίκηση της ΔΕΥΑΤ και ποια υπηρεσία διαπίστωσε ατέλειες; Μήπως τα δίκτυα αποχέτευσης; Μήπως τον αγωγό μεταφοράς; Μήπως τον αγωγό διάθεσης λυμάτων;
Η απάντηση είναι πως τίποτα από τα παραπάνω δεν θα θεραπεύσει. Απλά θα κουτσουρέψει τη δυναμικότητα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.). Θα μικρύνει, δηλαδή, την προβλεπόμενη στην υπάρχουσα μελέτη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.
Ή δεν ξέρουν τι κάνουν ή έχουν άλλα στο μυαλό τους.
Θα τιμωρήσουν τους Γαργαλιάνους μικραίνοντας την προβλεπόμενη μονάδα βιολογικού καθαρισμού; Ας απαντήσουν στους Γαργαλιανιώτες και σε όλους τους Τριφύλιους. Τι θα αλλάξουν στη μελέτη; Γιατί τόσος χαμένος χρόνος, τόσος ντόρος, τόσα χρήματα;
Μας είπαν: Δεν χρηματοδοτούνται οικισμοί, που είχαν κάτω από 2.000 κατοίκους στην απογραφή. Απαντάμε πως δεν είναι αλήθεια.
Ο πίνακας έργων του ΥΜΕΠΕΡΑΑ το αποδεικνύει. Διαβάστε πόσοι οικισμοί κάτω από 2.000 κατοίκους έχουν χρηματοδοτηθεί. Μας είπαν: Ο ισοδύναμος πληθυσμός της υπάρχουσας μελέτης για τη δυναμικότητα του ΒΙΟ.ΚΑ. είναι μεγάλος (11.700) και πρέπει να μειωθεί στον πληθυσμό απογραφής. Απαντάμε πως δεν είναι αλήθεια.
Ο πίνακας έργων του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη) το αποδεικνύει. Διαβάστε τον πληθυσμό απογραφής των οικισμών και τον ισοδύναμο πληθυσμό των έργων που έχουν ενταχθεί. Ο ισοδύναμος πληθυσμός (ο πληθυσμός, δηλαδή, που μπορεί να εξυπηρετήσει η μονάδα σε περίοδο αιχμής) είναι συνήθως διπλάσιος του πληθυσμού απογραφής (ο υπολογισμός είναι μια σύνθετη διαδικασία που γίνεται με βάση κοινοτική οδηγία, εγκύκλιο του υπουργείου και κοινή λογική).
Το θέμα του βιολογικού της πόλης το γνωρίζουμε. Έχουμε τοποθετηθεί δημόσια αρκετές φορές. Θα επανέλθουμε. Θα υπερασπιστούμε στο φως της δημοσιότητας την ακεραιότητα ενός εμβληματικού περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και αναπτυξιακού έργου της Δ.Ε. Γαργαλιάνων. Οι επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και τα κοινοτικά συμβούλια της πόλης και των γειτονικών οικισμών οφείλουν να πάρουν θέση. Θα επιτρέψουμε να μειωθεί η χωρητικότητα του ΒΙΟ.ΚΑ.; Θα υπονομεύσουμε το μέλλον της πόλης των Γαργαλιάνων και των γειτονικών οικισμών (Μαράθου, Πύργου, Λεύκης-Τραγάνας, Βάλτας, Φλόκα, Μουζακίου); Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, εάν αντιλαμβάνεται και γνωρίζει τι υπηρεσίες αναθέτει και υπογράφει, έχει καλώς. Εάν όχι, ας μελετήσει καλύτερα το φάκελο του έργου και ας συνειδητοποιήσει τη διαφορά μελέτης και υπηρεσίας.
Οι παλιές μοδίστρες έλεγαν: “Δέκα φορές μετράμε, μία κόβουμε”.

Υ.Γ. Υπενθυμίζουμε πως ο ισοδύναμος πληθυσμός του ΒΙΟΚΑ Κοπανακίου είναι 2.770 κάτοικοι, της Κυπαρισσίας 21.000, των Φιλιατρών 15.000, των Γαργαλιάνων πού θα τον πάτε; Θα τον αφήσετε 11.700, που προβλέπει η μελέτη που σας παραδόθηκε ή θα τον κοντύνετε στις 6.000;;;».


NEWSLETTER