Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 08:32

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Με ισοδυναμία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός των 70 εκ. ευρώ

Γράφτηκε από τον

 

Με ισοδυναμία 13 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 4 λευκά (με τη νομοθεσία θεωρούνται θετικά) το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ψήφισε, το βράδυ της Δευτέρας με τηλεδιάσκεψη, τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2021, στα 70.027.739,10 ευρώ.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι παρατάξεις των μειοψηφιών, εκτός από τον “Πρότυπο Δήμο” του Βασίλη Τζαμουράνη που ψήφισε λευκό. Λευκό ψήφισαν, ακόμα, ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” της Μαρίας Οικονομάκου Γιάννης Ζαφειρόπουλος και η ανεξαρτητοποιηθείσα σύμβουλος Μαρία Αγγελή. Από την παράταξη Τζαμουράνη στη συνεδρίαση συμμετείχαν μόνο οι σύμβουλοι Γιώργος Σωφρονάς και Κώστας Τσαπόγας, ενώ ο κ. Τζαμουράνης απουσίασε για σοβαρό οικογενειακό λόγο, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μετά την εισήγηση του αρμοδίου αντιδημάρχου Σαράντου Μαρινάκη και τις απαντήσεις του, τις διευκρινίσεις της διευθύντριας Οικονομικών Γεωργίας Ηλιοπούλου, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι “διεκδικούμε κάθε πιθανή χρηματοδότηση με υποβολή προτάσεων και διεκδίκηση χρημάτων για στήριξη δομών και δράσεων”. Παραδέχθηκε πως “οι κρατικές χρηματοδοτήσεις παλαιότερων ετών ήταν σαφώς περισσότερες” και πρόσθεσε ότ “γίνεται σήμερα μια προσπάθεια να υπάρξει βελτίωση και σίγουρα είναι στη σωστή κατεύθυνση από το υπουργείο, μένει να δούμε τι θα ακολουθήσει”.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι “η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 ανοίγει σήμερα και θα τον συζητήσουμε πολλές φορές ακόμα, μέσα στο 2021 όπως και  το τεχνικό πρόγραμμα”, ενώ στην κατηγορία πως δεν έγιναν μειώσεις, απάντησε ότι “εδώ και 14 χρόνια δεν έχουν υπάρξει αυξήσεις. Ακόμα και πέρσι έγιναν σπουδαίες μειώσεις, όταν καθόλη την υγειονομική κρίση ο δήμος έχει προβεί σε μειώσεις τελών και πέραν των όσων το κράτος παρουσίασε”.

Επίσης, υποστήριξε ότι “διατηρούμε το δήμο όρθιο σε συνθήκες δύσκολες. Ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δημοτών μας και να πρωταγωνιστήσει μέσα από την υλοποίηση έργων”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος ζήτησε πολύ προσεκτική διαχείριση των δημοτικών πόρων και στάθηκε στο γεγονός ότι οι μειοψηφίες δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο,λόγω της νομοθεσίας. Επεσήμανε πως “η παρουσία μας σήμερα είναι διακοσμητική. Παραβρισκόμαστε από σεβασμό σε σας και στο θεσμό. Θεωρείται περιττή η παρουσία μας. Είναι ανέφικτη η περίπτωση παράταξη της μειοψηφίας να καταθέσει πρόταση για τον προϋπολογισμό”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης είπε ότι “χρειαζόταν μια οριζόντια ρύθμιση προς όλους”. Εκτίμησε πως “είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ το Covid, περνάτε διάφορα πράγματα, κάνετε προσλήψεις” και κάλεσε τη δημοτική αρχή “να δώσετε περισσότερα χρήματα στην κοινωνική πολιτική”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή παρατήρησε ότι “δεν μπορούμε να αποτελούμε σχολιαστές σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντιλαϊκό που επιβάλλει βαριά φορολογία, λιτότητας και χειρότερο και σκληρότερο από προϋπολογισμούς των μνημονιακών χρόνων.

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι “προϋπολογισμός βάζει το δήμο σε περιπέτειες, έχει μηδενική ανάπτυξη”.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας που ως μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος οικονομικών, συνέβαλε στη σύνταξή του ανέφερε ότι “ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, σαφής και ειλικρινής” και παρατήρησε πως “έγινε διαβούλευση και ήταν γνωστός από τον Σεπτέμβριο”.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Πρότυπος Δήμος” Γιώργος Σωφρονάς” είπε ότι πρέπει να υπάρχει προϋπολογισμός, γι’ αυτό και θα ψηφίσουν λευκό, αλλά παρατήρησε πως “εμείς θα τον φτιάχναμε καλύτερο, όπως και άλλες παρατάξεις”.

Κλείνοντας, κι ενώ είχε αντιπαράθεση με τον Γ. Σωφρονά, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είπε ότι ο προϋπολογισμός “είναι αναπτυξιακός και κοινωνικός, μακάρι να ζούσαμε σε άλλες συνθήκες” και παρατήρησε πως “μας βοηθάνε το υπουργείο και η Περιφέρεια που χρηματοδοτούν τις προτάσεις μας. Ο δήμος αντέχει”.

Γ.Σ.