Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 09:09

Σε εξέλιξη η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας (β’ φάση), προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, που υλοποιείται με εργολαβία της ΔΕΥΑΚ, με σύμβαση 1.723.533,87 ευρώ.

Αυτή την περίοδο γίνονται εργασίες σε δρόμους μεταξύ των οδών Λακωνικής και Μαυρομιχάλη, ανατολικά της Παλαιολόγου.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη ΔΕΥΑΚ, το έργο, που περιλαμβάνει και νέες παροχές, βρίσκεται στο 15% του φυσικού του αντικειμένου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας, 990.000 ευρώ, που υλοποιείται με σύμβαση 409.761 ευρώ.

Αυτή την περίοδο γίνονται εργασίες στη Σπερχογεία, στον εθνικό δρόμο. Εργασίες έχουν γίνει και έχουν ολοκληρωθεί στη Μικρή Μαντίνεια και στη Βέργα (απομένει ένας δρόμος), ενώ μετά τη Σπερχογεία προβλέπεται να γίνει παρέμβαση και στον κόμβο Ζαφείρη στο Ασπρόχωμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και τρίτη εργολαβία της ΔΕΥΑΚ που αφορά αντικατάσταση παλιού δικτύου ύδρευσης. Είναι η αντικατάσταση του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος στην Κοινότητα Αρφαρών, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, που υλοποιείται με σύμβαση 258.209,04 ευρώ. Οι εργασίες σε αυτό το έργο προχωρούν με αργούς ρυθμούς, καθώς τούτη την περίοδο έχουν σταματήσει.

Οσον αφορά την αντικατάσταση των παλιών δικτύων ύδρευσης στην πόλη της Καλαμάτας, για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί απαιτούνται δύο ακόμα εργολαβίες, η γ’ και η δ’ φάση, με προϋπολογισμούς 3 και 2,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Η γ’ φάση θα χρηματοδοτηθεί από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2021. Η δ’ φάση δεν έχει εξασφαλίσει, ακόμα, χρηματοδότηση. Η ένταξη και η χρηματοδότησή της θα επιδιωχθούν από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

ΑΠΟ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ Ο ΝΕΟΣ ΑΓΩΓΟΣ

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη ΔΕΥΑΚ, το σημαντικό έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, προϋπολογισμού 11,1 εκ., που υλοποιείται με έκπτωση 36,51%, έχει ξεκινήσει και εκτελείται σε δευτερεύοντα δίκτυα κοινοτήτων σύνδεσης του νέου αγωγού με τις δεξαμενές ύδρευσης. Εργασίες γίνονται στον Αντικάλαμο και θα συνεχιστούν στη Σπερχογεία.

Πάντως, όπως μας επισημάνθηκε, ο νέος αγωγός Φ800 έχει ξεκαθαρίσει ότι θα περάσει από τη Νέα Είσοδο Καλαμάτας.

Ο νέος αγωγός Φ400 που θα μεταφέρει το νερό στη Μεσσήνη, στην ευθεία Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, θα εγκατασταθεί στο ρεύμα προς Μεσσήνη.

Με βάση την ίδια ενημέρωση για το έργο του νέου αγωγού, έχει δοθεί κυκλοφοριακή έγκριση για τις εργασίες που θα γίνουν στον εθνικό δρόμο από το Πήδημα προς την Καλαμάτα.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται από τη ΔΕΥΑΚ και ένα έργο αποχέτευσης. Είναι η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στα Λέικα και στη Θουρία, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, που υλοποιείται με σύμβαση 1.191.866,92 ευρώ.

Εργασίες πραγματοποιούνται στα Λέικα, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και στη Θουρία.

Γ.Σ.