Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 07:53

Σε καρναβαλικούς ρυθμούς η Καλαμάτα - Διαδικτυακή τελετή έναρξης την Παρασκευή

Σε καρναβαλικούς ρυθμούς η Καλαμάτα - Διαδικτυακή τελετή έναρξης την Παρασκευή

Αρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα η τοποθέτηση του καρναβαλικού διάκοσμου στους δρόμους της Καλαμάτας.

Η προετοιμασία για τον στολισμό έγινε στο εργαστήριο καρναβαλικών κατασκευών στις αποθήκες του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του για πρώτη φορά πέρυσι, για τις ανάγκες της διοργάνωσης του 8ου Καλαματιανού Καρναβαλιού και φυσικά των μελλοντικών. Οπως ανέφερε στην «Ε» η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Κέλλυ Φερέτου, η καρναβαλική περίοδος ξεκινάει από αυτή την εβδομάδα με την διαδικτυακή τελετή έναρξης όπου θα γίνει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 10 μ.μ. μέσα από μια μαγνητοσκοπημένη εκδήλωση που θα έχει λάβει χώρα νωρίτερα στο Πνευματικό Κέντρο, με τη συμμετοχή της Κωνσταντίνας Ζέρβα, που ακούει στο καλλιτεχνικό όνομα Kianna.

 

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 

«Θα παρουσιάσουμε βραδιές με live από μαγαζιά της πόλης, μαγνητοσκοπημένες εμφανίσεις από συγκροτήματα, με βασικό στόχο να διασκεδάσουμε τον κόσμο που περνάει πολλές ώρες στα σπίτια του» επισήμανε η κ. Φερέτου. «Κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής περιόδου θα προσαρμοστούμε στα δεδομένα της πανδημίας. Το πρόγραμμα θα έχει διαδικτυακές δράσεις για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Φέτος θα μπορεί να πάρει μέρος σε αυτές οποιοσδήποτε θέλει χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλος κάποιου γκρουπ μέσα από τη σελίδα (kalamatianokarnavali.gr). Για τα παιδιά θα υπάρχει περισσότερο υλικό με νέες επιλογές καθημερινά, όπως κουκλοθέατρο, δημιουργίες κ.α. Σε αυτό το κομμάτι μας έχουν βοηθήσει εικαστικοί από τα ΚΔΑΠ και πρόσκοποι. Επιπλέον θα ανέβει στη σελίδα μας ένα βίντεο με τον μάγο Σανκάρα ο οποίος θα παρουσιάζει διάφορα μαγικά» σημείωσε σχετικά με τον προγραμματισμό.

 

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΦΕΤΟΣ ΛΟΓΩ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 

«Φέτος λόγω της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση και του στολισμού που θα «τρέξει» για το γεγονός αυτό αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε τις κατασκευές σε επιλεγμένα σημεία της Καλαμάτας ώστε να μην αλλοιώσουμε την όλη εικόνα. Για παράδειγμα θα αποφύγουμε τον στολισμό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, βάζοντας μάσκες σε διασταυρώσεις, στην είσοδο της πόλης, στο λιμάνι αλλά και σε κάποιες γειτονιές αξιοποιώντας έτσι το υλικό που έχουμε. Σκοπός τους καρναβαλικού εργαστηρίου και των εθελοντών που εργάζονται γι’ αυτό είναι οι μάσκες και ότι άλλο έχει να κάνει με τον στολισμό να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο έτσι ώστε η πόλη να στολίζεται σε πολλά σημεία της» εξήγησε.

 

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ 

Η Κέλλυ Φερέτου ως μέλος από την αρχή του Καλαματιανού Καρναβαλιού δεν μπορεί να κρύψει την αγάπη της γι’ αυτό. «Το καρναβάλι είναι κάτι που το αγαπάω πάρα πολύ. Συμμετείχα από την πρώτη χρονιά σαν καρναβαλίστρια. Μιλώντας για το θεσμό τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό μου είναι χορός, διασκέδαση, τρέξιμο, κουίζ , γρίφοι και ότι άλλο συνάδει με αυτόν. Για εμάς το καρναβάλι δεν είναι μόνο οι παρελάσεις αλλά και το παιχνίδι. Ο κόσμος μέσα από τις προσεγγίσεις που μας γίνονται δείχνει πως το αγαπάει και θέλει να το στηρίξει. Προσωπικά ζω για τη στιγμή του χρόνου να βγούμε στους δρόμους να διασκεδάσουμε και να στηρίξουμε τα μαγαζιά που φέτος λόγω των συνθηκών παραμένουν κλειστά. Το καρναβάλι είναι τουριστικό προϊόν, μπορεί να αποφέρει έσοδα στην πόλη μας» τόνισε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως «αν το αγαπήσουμε και περάσει στο αίμα μας τα επόμενα χρόνια μόνο όφελος μπορεί να αποτελέσει για την Καλαμάτα». 

 

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Η ίδια δήλωσε πως φέτος δίνεται η δυνατότητα στους διοργανωτές να δουλέψουν πιο νωρίς το σχεδιασμό τους, σε σχέση με άλλες χρονιές για το επόμενο καρναβάλι, κορονοϊού επιτρέποντος. «Στο σκέλος των χορηγιών για παράδειγμα δεν μπορεί κανείς να ζητήσει κάποιο ποσό την τελευταία ώρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές ιδέες για την επόμενη μέρα, το θέμα είναι ποιες μπορούν να υλοποιηθούν μιας και να γίνουν πραγματικότητα ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο οικονομικός. Η εξωστρέφεια είναι σημαντική για να έρθει κάποιος επισκέπτης από γειτονικούς νομούς στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των αποκριών. Αν έχουμε να δώσουμε και να «πουλήσουμε» κάτι στους επισκέπτες του Καλαματιανού Καρναβαλιού αλλά και στους συμμετέχοντες είναι σίγουρο πως με τα χρόνια θα αυξηθούν, είτε αυτό είναι μια φαντασμαγορική τελετή λήξης, ένα συγκρότημα με απήχηση ή ένα πρωτότυπο event» κατέληξε.

Τ.Αν.