Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2013 10:01

Αξιοποίηση γεωθερμίας για το νέο δημαρχείο

Τη γεωθερμία θα αξιοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας για τον κλιματισμό του νέου Δημαρχείου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο παλιό νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας -όπου ήδη γίνονται εργασίες.

 Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ενημερωτικής εκδήλωσης για την γεωθερμία, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση του δήμου προστίθεται ότι ο δήμαρχος «χαρακτήρισε πολύ δελεαστική την απεξάρτηση από τα καύσιμα και τη δυνατότητα για θέρμανση και ψύξη των κτηρίων μέσω των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας, με μικρή δαπάνη».

Τη συγκεκριμένη εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το ΙΓΜΕ και το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ThermoMap.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, η Καλαμάτα επελέγη -στην Ελλάδα- ως περιοχή δοκιμής για την ανίχνευση του ρηχού γεωθερμικού της δυναμικού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, εξ άλλου, «τα συμπεράσματα του προγράμματος θα είναι πολύ χρήσιμα, αφού θα δημοσιοποιηθούν και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να υλοποιήσει επιτυχημένα ένα έργο ψύξης – θέρμανσης με τη χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας.

Σημειώνεται πως οι αρμόδιοι του προγράμματος Απόστολος Αρβανίτης και Μαριάνθη Στεφούλη γνωστοποίησαν πως εκτιμάται ότι το Σεπτέμβριο του 2013, θα είναι διαθέσιμα σε ειδική ιστοσελίδα όλα τα αναγκαία στοιχεία σχετικά με την Καλαμάτα, ώστε να είναι δυνατός ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων εκμετάλλευσης αβαθούς γεωθερμικού δυναμικού» καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.