Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 09:30

Καλαμάτα: Εργα προσβασιμότητας στο παραλιακό μέτωπο για δυναμική είσοδο στον Ιατρικό Τουρισμό (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Εργα προσβασιμότητας στο παραλιακό μέτωπο για δυναμική είσοδο στον Ιατρικό Τουρισμό (βίντεο)

Φιλόδοξο έργο με την ονομασία “Καλαμάτα - προσβασιμότητα στη ζωή” προγραμματίζει να υλοποιήσει ο Δήμος Καλαμάτας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με το έργο αυτό στοχεύει να γίνει προσβάσιμο όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης στα άτομα με αναπηρία, και η πόλη να μπει δυναμικά στο χάρτη του ιατρικού τουρισμού, επιδιώκοντας να προσελκύσει τα 2,5 εκατομμύρια Ευρωπαίων και άλλων πολιτών με αναπηρία.
Για τον σχεδιασμό που υπάρχει, ενημέρωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία του γενικού διευθυντή του Κέντρου Αποκατάστασης “Διάπλαση” Νεκτάριου Γιαννόπουλου και του υπεύθυνου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του κέντρου Σωτήρη Αποστολόπουλου.

“Σχεδιάζουμε - διεκδικούμε - δημιουργούμε μαζί το μέλλον μας, είναι το μήνυμα της εν λόγω δράσης του δήμου” ανέφερε ο δήμαρχος και παρατήρησε: “Στόχος είναι η Καλαμάτα να έχει ανθρώπινη και δίκαιη καθημερινότητα για κατοίκους και επισκέπτες που πάσχουν από κάθε είδους αναπηρία, κινητική ή άλλη. Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξη είναι η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη διευκόλυνση της ζωής τους και ταυτόχρονα να καταστεί η πόλη της Καλαμάτας φιλική και πόλος έλξης 2,5 εκατομμυρίων ατόμων που ζουν στην Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, που αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα και αναζητούν τόπο διακοπών στον οποίο θα μπορούν να κινηθούν με άνεση και ασφάλεια. Επί της ουσίας η υλοποίηση αυτού του έργου θα επιτρέψει στην περιοχή να εισέλθει δυναμικά στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού, δίνοντας νέες προοπτικές στην πόλη”.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι τις σκέψεις της δημοτικής αρχής ήρθε και τις ενίσχυσε η πρόταση του Γιάννη Τασσιόπουλου, συνιδιοκτήτη και εκπροσώπου των ιδιοκτητών του Κέντρου Αποκατάστασης Διάπλαση και City Hospital (πρώην “Λητώ”) στην Καλαμάτα.

Για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη συμφώνησαν αυτό να γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης, και ο υπουργός σε πρώτο στάδιο περιμένει σχετική πρόταση για το παραλιακό μέτωπο, έτσι ώστε να αντληθούν οικονομικοί πόροι γρήγορα μέσω του Ταμείου, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόσθεσε ότι μετά το παραλιακό μέτωπο, θα ακολουθήσει το κέντρο, και στη συνέχεια κάτι αντίστοιχο θα επιχειρηθεί και στις συνοικίες της πόλης.

Επίσης, ανέφερε για την υλοποίηση του έργου θα εξεταστούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδοτικών πηγών, μέσα από Κοινοτικά Προγράμματα, από ιδρύματα, χορηγίες κ.ά.

Κατά το δήμαρχο, η φιλοσοφία του έργου “Καλαμάτα - προσβασιμότητα στη ζωή” είναι η διαρκής βελτίωση υπηρεσιών και υποδομών στην πόλη με στόχο τη αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία, ενώ επεσήμανε ότι σημαντική είναι η λειτουργία στην πόλη Κέντρου Αποκατάστασης (“Διάπλαση”), κάτι που τίθεται ως προϋπόθεση για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την πρωτοβουλία στηρίζει, έπειτα από σχετική πρόσκληση από το δήμο, η “Διάπλαση”, με το επιστημονικό της προσωπικό να λειτουργεί ως αμισθί σύμβουλος του δήμου. Επίσης, ο δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα προς επιχειρηματίες της πόλης και ενεργούς πολίτες, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον της πόλης – και ανέφερε πως ο δήμος θα διεκδικήσει τη στήριξη της κυβέρνησης.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ”
Στην τοποθέτηση του συνιδιοκτήτη της “Διάπλασης” Γιάν. Τασσιόπουλου που παρουσίασε ο Σωτ. Αποστολόπουλος, εκφράστηκε η χαρά του Κέντρου για την αποδοχή της πρότασης να γίνει η Καλαμάτα πρότυπο προσβασιμότητας για ανθρώπους με αναπηρία από όλη την Ευρώπη. Ο κ. Τασσιόπουλος ευχαρίστησε τον δήμαρχο και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συνεργασία με τις αρχές και τον περιφερειάρχη. Ενημέρωσε ότι η “Διάπλαση” έχει φιλοξενήσει πάνω από 1.000 ξένους ασθενείς που ξανάρχονται στην Καλαμάτα, και παρατήρησε πως το έργο “πρέπει να στηριχθεί από όλους μας και από την κεντρική εξουσία”. Δήλωσε, τέλος, ότι “η Διάπλαση θα είναι αρωγός και θα στηρίξει τη δημοτική αρχή για να υλοποιηθεί το τεράστιο αυτό έργο”.


NEWSLETTER