Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 22:38

Μεσσηνία: Ερευνα για την προστασία του σπηλαίου Κουφιέρου

Μεσσηνία: Ερευνα για την προστασία του σπηλαίου Κουφιέρου

 

Ερευνα και έργο για την προστασία του σπηλαίου Αγίων Αναργύρων - Κουφιέρου στο Παλαιό Λουτρό, που παραμένει κλειστό από το καλοκαίρι του 2018 λόγω επικινδυνότητας, προγραμματίζει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος.

Για τη διερεύνηση της μηχανικής συμπεριφοράς της βραχομάζας στο συγκεκριμένο σπήλαιο-μνημείο και για προτεινόμενα έργα προστασίας από πιθανές βραχοπτώσεις, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη σκοπιμότητα και τους όρους προγραμματικής σύμβασης του δήμου με το υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Πατρών, για την εκπόνηση εφαρμοσμένου ερευνητικού έργου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της σύμβασης, “η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε στον συγκεκριμένο χώρο τον Αύγουστο του 2018 διαπίστωσε ότι το σπήλαιο το οποίο έχει διανοιχθεί σε πτυχωμένο και κατακερματισμένο, λεπτοστρωματώδη ασβεστόλιθο της Ζώνης Πίνδου, είχε εμφανείς και πρόσφατες βραχοπτώσεις, ενώ αρκετά ήταν τα σημεία που θεωρήθηκαν επικίνδυνα για μελλοντικές καταπτώσεις βράχων. Δεδομένης της επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα κατά τον εορτασμό των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου, η κατάσταση κρίθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω καταπτώσεων και πιθανής πρόκλησης ατυχημάτων. Υστερα από τα παραπάνω και για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων κρίθηκε απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης των βλαβών (βραχομηχανική μελέτη, απαγορευτική πινακίδα εισόδου) και ακολούθησε σχετική αλληλογραφία με τον Δήμο Πύλου -Νέστορος και τη μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Σκοπός του έργου είναι η προστασία του σπηλαίου Αγίων Αναργύρων - Κουφιέρου ως φυσικού και αρχαίου μνημείου”.