Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 08:29

Μεσσηνία: Επέτειο της ένδοξου εξόδου του μπρικιού “Αρης”

Γράφτηκε από την

Την επέτειο του μεγαλύτερου ναυτικού κατορθώματος όλων των εποχών, της εξόδου του ένδοξου μπρικιού “Αρης”, στις 26 Απριλίου 1825, γιόρτασε χθες ο Δήμος Πύλου - Νέστορος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου. Επειτα, η πομπή των επισήμων επιβιβάστηκε σε πλωτό μέσο με κατεύθυνση τη νήσο Σφακτηρία και τα μνημεία των ηρώων πεσόντων Χ. Αναγνωσταρά, Δ. Τσαμαδού, Δ. Σαχίνη, καθώς και του Ιταλού φιλέλληνα Σ. Σανταρόζα, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια.

Το “παρών” έδωσαν ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Χρονόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πύλου Ηλίας Γουρνάς, ο λιμενάρχης Πύλου - πλοίαρχος Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο διοικητής του Α.Τ. Πύλου - υπαστυνόμος Α’ Γεώργιος Σικαλιάς, η προϊσταμένη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου - επιπυραγός Παγώνα Διονυσοπούλου και ο απόγονος του ήρωα Χ. Αναγνωσταρά, διευθυντής Στρατιωτικού Μουσείου Καλαμάτας - λοχαγός Πεζικού Χρήστος Κορομηλάς.

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία, οι αδελφοποιημένοι Δήμοι Υδρας και Πύλου - Νέστορος, με την υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσίασαν χθες το βράδυ την ένδοξη ιστορία της εξόδου του μπρικιού “Αρης”, στην επιστημονική εκδήλωση με τίτλο “Το θρυλικό μπρίκι Αρης”, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ναυπηγός, μηχανολόγος - μηχανικός Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο οποίος μίλησε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πάρωνα “Αρη” του Υδραίου Αναστάσιου Τσαμαδού.