Κυριακή, 09 Μαϊος 2021 18:09

Συστάσεις αντιπυρικής προστασίας από τον Δήμο Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από την
Συστάσεις αντιπυρικής προστασίας από τον Δήμο Μεγαλόπολης

Συστάσεις αντιπυρικής προστασίας απευθύνει στους δημότες του ο Δήμος Μεγαλόπολης, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην περιοχή τους.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει:

“Ο Δήμος Μεγαλόπολης, ενημερώνει τους πολίτες και ζητά τη συνεργασία τους στην προσπάθεια της αποφυγής και της αντιμετώπισης των υπαίθριων πυρκαγιών. Έχοντας υπόψη την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και με δεδομένη την αλλαγή – επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, οι οποίες συμβάλλουν στην μετατροπή μια αθώας φωτιάς σε καταστροφική πυρκαγιά, εφιστά την προσοχή των πολιτών στα παρακάτω:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά:

- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που δημιουργεί σπινθήρες).

- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

- Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

- Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

- Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

- Οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές οικοπεδικών χώρων που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αυτές (μέχρι 100 μ.) υποχρεούνται στην κοπή και απομάκρυνση καυστών ή εκρήξιμων υλικών για αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς.

Μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά:

- Τηλεφωνούμε αμέσως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (27910 22030 και 199) και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

- Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

- Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

- Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή”.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Επίσης, ο Δήμος Μεγαλόπολης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις πρόληψης για αποτροπή κινδύνων έναντι πυρκαγιάς.

Ενδεικτικά αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση: “α) την αύξηση των πυροφυλάκων, προκειμένου να καλυφθεί ακόμα ένα πυροφυλάκιο (συνολικά τέσσερα), β) η ετοιμότητα για συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις υδροφόρων, μηχανημάτων έργου και μικρών πυροσβεστικών 4Χ4, γ) η τοποθέτηση τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγαλόπολης, επιπλέον δεξαμενών πυρόσβεσης για χρήση τους και από πυροσβεστικά ελικόπτερα, σε επιλεγμένες θέσεις του Δήμου Μεγαλόπολης, κ.ά. Οι πυρκαγιές που κάθε χρόνο εκδηλώνονται στη χώρα μας, που κατά μεγάλο μέρος οφείλονται στην ανθρώπινη αμέλεια, επιφέρουν πλήθος δυσμενών άμεσων ή έμμεσων επιπτώσεων που αφορούν το περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Η ευαισθητοποίηση και συνδρομή όλων είναι επιτακτική ανάγκη”, αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει με τα τηλέφωνα ανάγκης:

Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199

Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγαλόπολης: 27910 22030

Πολιτική Προστασία Δήμου Μεγαλόπολης: 27913 60225 (Δήμητρα Καράμπελα).

Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας: 6987-608509 (Δημήτρης Σιέμπος).


NEWSLETTER