Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 18:34

Καλαμάτα: Η “Λαϊκή Συσπείρωση” για το “Μνημείο Φωτός”

Γράφτηκε από την

Να μην προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας στην τοποθέτηση του έργου “Μνημείο Φωτός” και να προκηρύξει ανοιχτό πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό έργου αφιερωμένου στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, απαιτεί η “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η παράταξη επικρίνει δριμύτατα τη δημοτική αρχή για τις μέχρι τώρα ενέργειές της για το έργο και για τις απευθείας αναθέσεις και στα έργα τέχνης.
Σχετικά με την έντονη συζήτηση και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το “Μνημείο Φωτός”, με δημιουργό του έργου τον διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” Παναγιώτη Λαμπρινίδη, η “Λαϊκή Συσπείρωση” αναφέρει ότι “το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε απευθείας από το Ιδρυμα Κωσταντακόπουλου. Η διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή, είναι ουσιαστικά «στρίβειν διά του αρραβώνος». Με την απευθείας χρηματοδότηση του καλλιτέχνη του έργου ξεπέρασαν τον σκόπελο της απευθείας ανάθεσης που δεν μπορούσε λόγω νόμου να κάνει ο Δήμος Καλαμάτας και μετά το ίδρυμα το δώρισε στο δήμο”. Παρατηρεί πως “η τακτική της δημοτικής αρχής όπως και άλλων τοπικών αρχών να αναθέτουν τα έργα ουσιαστικά σε ημέτερους είναι απαράδεκτη. Αυτή η κατάσταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η δημοτική αρχή έχει κάνει μεγάλη βιομηχανία τις απευθείας αναθέσεις σε όλο το φάσμα της διοίκησής της και το ίδιο κάνει και στα έργα τέχνης. Είναι το τρίτο καλλιτεχνικό έργο που χρηματοδοτείται από το δήμο και που έχει δημιουργήσει πάλι ο κ. Λαμπρινίδης”.
Η παράταξη αναφέρει ότι “στην πρώτη μακέτα που παρουσίασε δημόσια ο κ. Λαμπρινίδης, τον Απρίλιο, το έργο ήταν όμοιο με έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Sanborn. Μετά το σχετικό θόρυβο που ξεσηκώθηκε από καλλιτέχνες και δημότες, στις 24 Μαΐου, ο κ. Λαμπρινίδης παρουσίασε (από κοινού με μέλη της Επιτροπής “Καλαμάτα 2021” και της “Φάρις”) τροποποιημένη τη μακέτα. Το έργο έχει μεγάλη ομοιότητα με του Αμερικανού καλλιτέχνη, χωρίς νομικά να μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον αντίγραφο”.
Εκτιμά, επίσης, ότι το ζήτημα έχει πολιτική και ηθική πλευρά κι εξηγεί: “Η ηθική πλευρά αφορά το “Γιάννης κερνά-Γιάννης πίνει”, της Επιτροπής “Καλαμάτα 2021” και προκύπτει και από την πολλαπλή επαγγελματική σχέση του δημιουργού με το Δήμο Καλαμάτας και τη “Φάρις”. Το πολιτικό ζήτημα είναι το ότι ιδιώτης επιχειρηματίας καθορίζει το δημόσιο χώρο της πόλης. Η πάγια πολιτική θέση μας που έχουμε εκφράσει και μέσα στο Δ.Σ., είναι τα καλλιτεχνικά έργα (όταν το κόστος δημιουργίας τους μαζί με την αμοιβή του καλλιτέχνη ξεπερνά τα 5.000 ευρώ) να προκύπτουν μέσα από πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, όποιο και να είναι το κόστος τους. Να μην υπάρχει καμία παρέμβαση ιδιώτη σε κανένα καλλιτεχνικό έργο. Αν θέλει να γίνει χορηγός να δίνει τα χρήματα στο δήμο και αυτός θα τα κατευθύνει όπου ο ίδιος επιθυμεί”.
Τέλος, η παράταξη κάνει λόγο για “απαράδεκτη - προκλητική στάση του προέδρου του Δ.Σ. με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, στο αίτημα να εκφράσει τη βούλησή του το σώμα για το έργο και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν”. Παρατηρεί ότι “δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Μας έχει κλείσει 4 φορές (ιδιαίτερο ζήλο δείχνει στην προστασία του Κουκούτση) τα μικρόφωνα και τώρα εμπόδισε να γίνει μια απλή ψηφοφορία, επειδή δεν βόλευε τη δημοτική αρχή”.