Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 21:50

Εκτακτο Δ.Σ. για λιμάνι Μαράθου ζητεί ο Κουκούμης

Γράφτηκε από την
Εκτακτο Δ.Σ. για λιμάνι Μαράθου ζητεί ο Κουκούμης

Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ζητεί ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σαράντος Κουκούμης για το θέμα της απομάκρυνσης των σκαφών από το λιμάνι του Μαράθου λόγω των εργασιών που γίνονται εκεί.

Επίσης ζητεί την ανάκληση των εντολών απομάκρυνσης μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου χωρίς να φύγουν τα σκάφη, καθώς όπως σημειώνει υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Αναλυτικά ο κ. Κουκούμης σημειώνει: «Όχι στην καταστροφή των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων αλλά και της οικονομικής ζωής της Μαραθόπολης. Μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς και όχι μόνο, έχει προκαλέσει η απόφαση της αναδόχου εταιρείας να αρχίσει τώρα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου τις εργασίες του έργου του λιμενικού καταφυγίου Μαραθόπολης που έχει αναλάβει και ζητά εσπευσμένα οι αλιείς «να αδειάσουν άμεσα το λιμάνι», για να ξεκινήσει τις εργασίες και να ελλιμενιστούν όσο διαρκούν τα έργα -τουλάχιστον για δύο χρόνια- στα λιμάνια της Πύλου και Κυπαρισσίας. Και επειδή η εντολή της εταιρείας δεν ήταν αρκετή να «πείσει» τους αλιείς να εγκαταλείψουν το λιμάνι τους, επιστράτευσαν και τους αρμόδιους φορείς και τις κρατικές υπηρεσίες, όπως το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και το Λιμεναρχείο Πύλου, ώστε να τους στείλουν «τελεσίγραφο», στο οποίο τους επισημαίνουν ότι «εάν δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις» θα επιβληθούν οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που εκ του νόμου προβλέπονται.
Καταρχήν πέντε ερωτήματα προς απάντηση:
1) Τα λιμάνια Πύλου και Κυπαρισσίας έχουν τη χωρητικότητα να δεχθούν όλα αυτά τα σκάφη της Μαραθόπολης;
2) Το λιμάνι της Κυπαρισσίας, του οποίου το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι ασφαλές τουλάχιστον κατά τη χειμερινή περίοδο ή θα γίνει ο «τάφος» όλων αυτών των σκαφών;
3) Έχουν αναρωτηθεί πώς μπορεί να συνεχιστεί η μεταφορά εφοδίων στο μοναστήρι και τουριστών στο απέναντι νησάκι Πρώτη και πώς μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του το καταδυτικό κέντρο ή δεν τους νοιάζει το χάσιμο δύο και πλέον τουριστικών περιόδων;
4) Ποιος θα αποζημιώσει όλους αυτούς τους αλιείς που παλεύουν για ένα ισχνό μεροκάματο, για τα έξοδα μετάβασης από και προς τα λιμάνια Κυπαρισσίας και Πύλου, αφού θα αναγκάζονται να διανύουν 50 έως 70 χλμ. καθημερινά;
5) Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας με τίνος έγκριση έδωσε εντολή στο Λιμεναρχείο Πύλου να στείλει τα «τελεσίγραφα» για επιβολή κυρώσεων και προστίμων;
Επειδή το θέμα είναι παρά πολύ σοβαρό και εφόσον οι αρμόδιοι φορείς δεν θέλουν να καταστρέψουν την επαγγελματική οικογένεια των αλιέων, αλλά και όλης της τοπικής οικονομίας της Μαραθόπολης, ζητάμε:
Να συγκληθεί άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας, των αλιέων και των επαγγελματιών της Μαραθόπολης, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και να παρθούν οι πλέον ωφέλιμες για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της Μαραθόπολης αποφάσεις.
Μέχρι να παρθούν οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου, χωρίς την απομάκρυνση των αλιευτικών και επαγγελματικών σκαφών -και υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες- να ανακληθούν όλες οι εκφοβιστικές εντολές και τα ειδοποιητήρια του Λιμεναρχείου Πύλου προς τους κατόχους σκαφών της Μαραθόπολης.
Καλούμε το λαό της Μαραθόπολης, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, να οργανωθεί και να διεκδικήσει ένα έργο -αλιευτικό καταφύγιο- που θα εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες των αλιέων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα των εταιρειών.
Να δείξει τη μέγιστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αλιέων και επαγγελματιών, που η ζωή τους εξαρτάται από την αδιάκοπη λειτουργία του λιμανιού και να μην επιτρέψουν να γίνει ένα λιμάνι που θα σημάνει την επαγγελματική τους εξόντωση».

 


NEWSLETTER