Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 09:09

Αόρατο πλέον το μέλλον της Ναυαρίνου - Από του χρόνου και βάλε διανοίξεις στην παραλία (βίντεο)

Το καλοκαίρι του 2022 στοχεύει η δημοτική αρχή Καλαμάτας να υλοποιούνται οι διανοίξεις στην Βουλγαροκτόνου και σε άλλους σημαντικούς δρόμους της Ανατολικής Παραλίας, καθώς και οι νέοι χώροι στάθμευσης στην περιοχή, δίπλα στη Ναυαρίνου.

Τον στόχο αυτό έθεσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σε χθεσινές του δηλώσεις, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μας.

Αρχικά, για το φετινό καλοκαίρι ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “οι μονοδρομήσεις σε Αύρας και Μεσογείων θα τρέξουν τις επόμενες ημέρες μέσα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Ηδη έχουμε ετοιμάσει τις εισηγήσεις και αυτά που πρέπει να γίνουν για να τρέξουν. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο φωτισμός στο Πάρκο Λιμενικού”.

Για το πάρκινγκ στο λιμάνι, στο τέρμα της Φαρών, είπε πως “η προσπάθειά μας φέτος είναι να δοθεί νωρίτερα, αν είναι δυνατόν από την 1η Ιουλίου ή από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου και να πάει μέχρι τέλος του καλοκαιριού”.

Γι’ αυτά που θα έρθουν το επόμενο καλοκαίρι, “σύμφωνα με τους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει μέσα από το δάνειο και τα υπόλοιπα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο δήμαρχος διευκρίνισε: “Αφορούν ανάπλαση και το χώρο στάθμευσης ανατολικά του ναού της Ανάστασης, περίπου μια έκταση 8 στρεμμάτων, το χώρο στάθμευσης απέναντι από το Στάδιο και αυτόν στην Καρακούση”.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ

Για το σοβαρό ζήτημα των διανοίξεων δρόμων στην Ανατολική Παραλία μέσα από το δάνειο των 4 εκ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εξήγησε πως “υπάρχει ένα πρόβλημα που λέγεται η παράταση του 18μηνου, που αυτό θα βγει με νομοθετική ρύθμιση. Είναι αυτό για το οποίο επισκέφθηκα τον αρμόδιο υπουργό και το συζητήσαμε και με διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί λύση. Αυτό θα περάσει στην πρώτη νομοθετική ρύθμιση”.

Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι “μόλις αυτό ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να προχωρήσουμε και να συνάψουμε τη σύμβαση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να διασφαλίσουμε τη δανειοδότηση. Κι έτσι θα ξεκινήσουμε διαγωνιστικές διαδικασίες”, Επεσήμανε ακόμη ότι “στόχος μας είναι του χρόνου το καλοκαίρι ή πριν το καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι εργασίες. Αν τα καταφέρουμε έχει καλώς, διαφορετικά σίγουρα θα ξεκινήσουν εργασίες τον Σεπτέμβρη”.

Να υπενθυμίσουμε ότι το δάνειο των 4 εκ. ευρώ αφορά διανοίξεις σημαντικών δρόμων στην Παραλία και στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για τη διάνοιξη και κατασκευή των οδών Βουλγαροκτόνου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μεθώνης, Υψηλάντου, Κορώνης, Παπανικολή και Μαιζώνος.

Το ποσό του δανείου, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Νοέμβριο, κατανέμεται ως εξής: 2.705.618 ευρώ για απαλλοτριώσεις, 359.769,60 ευρώ για επικείμενα και 934.440 ευρώ για τεχνικά έργα.

Το τελικό κόστος του δανείου υπολογίζεται πως θα είναι 1.886.274,50 ευρώ, αφού οι συνολικές απαιτήσεις του δήμου είναι 2.113.725,50 ευρώ από τις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται στις διανοίξεις και που θα εισπραχθούν από το δήμο σε ρυθμιζόμενες δόσεις και σύμφωνα με όσα ο νόμος ορίζει.

Η συνομολόγηση του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με τηλεδιάσκεψη, στις 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με την απόφαση, η διάρκεια εξόφλησης του δανείου θα είναι σε 12 χρόνια και όχι σε 25, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Γ.Σ.