Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 17:36

Κόντρες για τα αδέσποτα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Κόντρες για τα αδέσποτα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Σε πεδίο αντιπαράθεσης, για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων που θα κατασκευαστεί στη Λιγδού από κοινού με το Δήμο Καλαμάτας και θα φιλοξενεί προσωρινά αδέσποτα σε ανάγκη, μετατράπηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, από τη μείζονα μειοψηφία, η συζήτηση για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ δήμου και Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας.

Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου, εις μάτην προσπάθησε να διαχωρίσει το θέμα του μνημονίου με το φιλοζωικό σωματείο από αυτό της συνεργασίας με το Δήμο Καλαμάτας και την κατασκευή καταφυγίου ευρωπαϊκών προδιαγραφών – το οποίο και χαρακτήρισε βήμα πολιτισμού στο κεφάλαιο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Ξενόγιαννης έφτασε σε σημείο να καταγγείλει σε έντονο ύφος ότι η δημοτική αρχή “θα φέρει τη βρομιά της Καλαμάτας στη Μεσσήνη”, εννοώντας τα αδέσποτα που θα περιθάλπονται στο καταφύγιο.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπαγεωργίου προσπάθησε να εξηγήσει στο Σώμα ότι χρειάζονταν ένα δημοτικό οικόπεδο κατάλληλο για σταβλικές εγκαταστάσεις και αυτό υπάρχει στη Λιγδού, στα όρια του Δήμου Μεσσήνης. Είπε ακόμα ότι το κόστος καλύπτεται κατά τα 3/4 από το Δήμο Καλαμάτας, αν και ο Δήμος Μεσσήνης έχει τα περισσότερα αδέσποτα. Επιπλέον, ο νόμος είναι ξεκάθαρος και το καταφύγιο δεν φτιάχνεται για την ασυλοποίηση των ζώων, αλλά για την προσωρινή φιλοξενία και περίθαλψή τους, ενώ μετά θα επιστρέφουν εκεί όπου συλλέχθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λάσκαρης πρότεινε τη δημιουργία δικτύου για την προώθηση των υιοθεσιών των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που βρήκε σύμφωνο τον αντιδήμαρχο, ο οποίος εξήγησε ότι ήδη γίνονται προσπάθειες και σε αυτό το κομμάτι, σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό.

Νωρίτερα ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Τσώνης εγκάλεσε τη δημοτική αρχή για την κατασκευή του καταφυγίου σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και υποστήριξε ότι ανοίγει ο δρόμος για να έρχονται μετά και τα σκουπίδια της Καλαμάτας στο Δήμο Μεσσήνης.     

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ

Οι τόνοι ανέβηκαν και από πλευράς του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για αδιαφορία σε ό,τι αφορά τα ανεπιτήρητα-αδέσποτα μοσχάρια, που προκαλούν καταστροφές σε καλλιέργειες σε χωριά του δήμου. Ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου απάντησε πως γνωρίζει το τι γίνεται και ήδη έχει συνταχθεί μελέτη από την αρμόδια υπηρεσία και ενεργοποιήθηκε νέος κωδικός στον προϋπολογισμό, ώστε να γίνει διαγωνισμός και να βρεθεί ανάδοχος κτηνοτρόφος με αδειοδοτημένες σταβλικές εγκαταστάσεις για τη συλλογή των αδέσποτων μοσχαριών, που θα οδηγούνται εν συνεχεία (όπως προβλέπεται από το νόμο) είτε σε δημοπρασία, είτε στα σφαγεία.

Εν τω μεταξύ, στο Δήμο Μεσσήνης έχει πάει και εξώδικο από καλλιεργητές και παραγωγούς των χωριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μεταξύ αυτών η Ανω και Κάτω Βούταινα, η Πλατανόβρυση και το Μηλιώτη.

Ν.Κ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER