Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021 08:40

Διασκόπηση από ΕΜΠ για νέο αγωγό ύδρευσης από το Πήδημα στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Διασκόπηση από ΕΜΠ για νέο αγωγό ύδρευσης από το Πήδημα στην Καλαμάτα (βίντεο)

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Το Σεπτέμβριο το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΕΜΠ θα κάνει διασκόπηση στην πορεία διέλευσης του νέου αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από τις πηγές Πηδήματος στην πόλη της Καλαμάτας. Και στο πιο θετικό σενάριο, στα τέλη Οκτωβρίου μπορεί να ξεκινήσουν οι εργασίες του σημαντικού έργου του νέου αγωγού προς τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Με τη διασκόπηση ο Σύνδεσμος Υδρευσης και η ανάδοχος εταιρεία θα έχουν εικόνα της διαδρομής για την ακριβή διέλευση του αγωγού, ώστε το έργο να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

Αυτά επισημάνθηκαν στη χθεσινή αυτοψία του Γιώργου Αποστολόπουλου, καθηγητή στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΕΜΠ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Υδρευσης Τάσου Αγγελή και τον διευθυντή της ΔΕΥΑΚ Μιχάλη Βασιλειάδη, στο αντλιοστάσιο του Πηδήματος και σε σημεία της διαδρομής.

Σε δηλώσεις του στην “Ε” ο καθηγητής Γ. Αποστολόπουλος μας ενημέρωσε ότι “με γεωφυσικές μετρήσεις με 3 οδεύσεις που θα κάνουμε, θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε πιθανές θαμμένες ανθρωπογενείς κατασκευές, μπορεί να είναι κτίσματα, αγωγοί, πιθανά κάποια αρχαία. Στην περίπτωση που έχουμε περιοχές με μεγαλύτερες πιθανότητες αρχαίων, θα κάνουμε μεγαλύτερη κάλυψη, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τοιχία, διευθύνσεις αυτών κλπ.”.

Μας πληροφόρησε πως “αυτό θα γίνει σε όλη τη διαδρομή και στα 15 χιλιόμετρα. Θα το καλύψουμε με τη μεγαλύτερη προσπάθεια να εντοπίσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο” –  και εξήγησε ότι στόχος είναι “να έχει ο Σύνδεσμος μια εικόνα, να σχεδιάσει και να δει πώς θα αντιμετωπίσει πιθανά εμπόδια ή να διαχειριστεί κάποιες δύσκολες περιπτώσεις αν βρεθούν, να κάνει μια διαφοροποίηση της όδευσης”.

Ο κ. Αποστολόπουλος διαβεβαίωσε ότι “θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό” και είπε πως “είδαμε κάποια θέματα. Θα έχουμε την κυκλοφορία, θα πρέπει να κλείνει το κομμάτι που θα παίρνουμε μετρήσεις, γιατί τα αυτοκίνητα είναι θόρυβος. Είναι ηλεκτρομαγνητικές οι μετρήσεις, το γεωραντάρ δεν έχει πρόβλημα. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα έρθουμε μία ή δύο φορές, 6ήμερα”.

Διευκρίνισε ότι “δεν θα σκάψουμε, επάνω στο έδαφος, κάποιες μετρήσεις θα γίνονται με γεωραντάρ, θα ακουμπάνε τα μηχανήματα στην άσφαλτο. Κάποιες μετρήσεις θα τις κρατάνε μεταπτυχιακοί φοιτητές με όργανα που θα μπορούν να βλέπουν σε βάθος περίπου μέχρι 4 μέτρων. Το πρώτο πρόβλημα είναι το πώς θα πάρουμε τις μετρήσεις χωρίς να έχουμε θόρυβο”.

Τέλος, ο καθηγητής του ΕΜΠ παρατήρησε πως “η διαδικασία της επεξεργασίας των μετρήσεων είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να προδιαγράψει. Θέλει δουλειά, πιστεύω το γρηγορότερο δυνατό για να δώσουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα στην εταιρεία, να αρχίσει να σκάβει και εμείς σιγά σιγά να δίνουμε και περισσότερα αποτελέσματα και να γίνει η δουλειά”.

 

“ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ”

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρευσης Τ. Αγγελής επεσήμανε ότι “αυτό κρίθηκε αναγκαίο, διότι θα αντιμετωπίσουμε αρκετά προβλήματα και καλό θα είναι να τα ξέρουμε εκ των προτέρων. Γιατί είναι δύσκολο και να μετακινηθεί ο αγωγός. Οταν ξέρεις κάτι από την αρχή, προγραμματίζεις κάτι καλύτερο”.

Οσον αφορά το έργο ενημέρωσε ότι “οι σωλήνες έχουν παραγγελθεί στο εξωτερικό, αναμένεται να έρθουν τον Οκτώβριο. Δεν έχουμε πάρει ακόμα το τελευταίο οκέι” και πρόσθεσε: “Με τα αποτελέσματα της διασκόπησης θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι μετρήσεις, και τα αποτελέσματα θα τα έχουμε μέχρι τέλη Οκτωβρίου που θα έχουν έρθει οι σωλήνες. Θα έρθουν από την Ινδία. Θα έχουμε εικόνα από πού θα περάσει ο αγωγός”.

Ο κ. Αγγελής είπε ότι “για τη διασκόπηση όλοι είναι σύμφωνοι και οι επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών. Το κοστολόγιο είναι μικρό, υπάρχει συνεργασία με το ΕΜΠ. Επιτέλους την έρευνα πρέπει να την προωθούμε. Και τα δικά μας πανεπιστήμια, που είναι πολύ καλά, θα πρέπει να ασχοληθούν”.

Για τη σημασία της διασκόπησης εξήγησε ότι “όταν θα έρθουν οι σωλήνες θα πρέπει να ξεκινήσουμε πιθανώς από 2 σημεία και 3, αλλιώς το έργο δεν πρόκειται να τελειώσει. Για να επιταχύνουμε έχουμε αρχίσει τις συζητήσεις με τον ανάδοχο να βάλει 2 συνεργεία, που δεν μπορεί να είναι στο ίδιο σημείο. Για παράδειγμα, το ένα συνεργείο θα είναι στο Πήδημα και το άλλο στο νοσοκομείο. Η συνάντηση του αγωγού από τα 2 σημεία θα πρέπει να γίνει. Μην βρούμε κάποιο θέμα και δεν μπορούμε να συναντηθούμε. Αυτά θα τα έχουμε λύσει όλα, ώστε να μη δικαιολογείται καμία αστοχία”.

Κλείνοντας, παρατήρησε πως “είναι θέμα ταχύτητας, να προχωρήσουμε, γιατί η Καλαμάτα τον απαιτεί αυτό τον αγωγό, απαιτεί να πάρει αυτό το νερό, και ως προς την ποσότητα και ως προς την ποιότητα”.

 

* Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από τις πηγές Πηδήματος στην πόλη της Καλαμάτας (περιλαμβάνει και νέο αγωγό Φ400 προς τη Μεσσήνη), προϋπολογισμού 11.127.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” (αρχικά από το “Φιλόδημος”), υλοποιείται με συμβατική προθεσμία 24 μήνες (ίσως χρειαστούν άλλοι τόσοι για την ολοκλήρωσή του) από την εταιρεία Θέμελη Α.Ε., με έκπτωση 36,51%. Ο αγωγός Φ800 μπαίνοντας στην Καλαμάτα θα περάσει από τη Νέα Είσοδο και όχι από την Αθηνών, που είχε σχεδιαστεί αρχικά, και θα φτάσει μέχρι την Κεντρική Αγορά.


NEWSLETTER