Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 14:15

Ο Κουκούμης για προβλήματα σε σχολεία της Τριφυλίας

Γράφτηκε από την

«Ιδού ο ένοχος για τα προβλήματα των σχολείων» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σαράντος Κουκούμης αναφερόμενος στη δημοτική αρχή Τριφυλίας και αναρωτιέται: «Αλήθεια, ο κ. Λεβεντάκης περίμενε την Γ΄ πενιχρή κρατική επιχορήγηση για τα σχολεία μια βδομάδα πριν ανοίξουν για να κάνει τις όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται για να λειτουργήσουν ομαλά;» – ενώ σημειώνει: «Για το σημερινό χάλι και την απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός των νόμων και των εγκυκλίων της κυβέρνησης, σοβαρές ευθύνες έχει πρωτίστως η πλειοψηφούσα παράταξη και όσοι προσπαθούν να παίξουν το παιχνίδι των εντυπώσεων με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές».

Αναλυτικά ο κ. Κουκούμης αναφέρει:

“Ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Λεβεντάκης Γεώργιος, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης -9-2021, επιτίθεται κατά των δημοτικών συμβούλων των αντιπολιτευτικών παρατάξεων με αφορμή την άρνησή τους να νομιμοποιήσουν άλλη μια συνεδρίαση-παρωδία- του Δημοτικού Συμβουλίου και να δεχθούν τρία θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς εισηγήσεις, όταν το ένα και μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η λήψη απόφασης για αναστολή προανάρτησης της κτηματογράφησης στο Δήμο Τριφυλίας, που λόγω της «προχειρότητας» με την οποία τη συνέταξε η ανάδοχος εταιρία, υπήρχαν σωρεία λαθών και θα έβαζαν σε περιπέτειες και οικονομικές επιβαρύνσεις τους πολίτες της Τριφυλίας. Και σε αυτό το μοναδικό θέμα η προχειρότητα της Δημοτικής Αρχής «έβγαζε μάτι», αφού ούτε εισήγηση υπήρχε, ούτε σχέδιο απόφασης, με συνέπεια να μας προλάβουν οι εξελίξεις και το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα να μην έχει εκφράσει τη θέση του.

Ο κ. Λεβεντάκης παρότι απών από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως και από πολλές άλλες συνεδριάσεις, επιτιθέμενος κατά πάντων παρόντων-απόντων δημοτικών συμβούλων, προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες για τα σοβαρά προβλήματα του Δήμου που παραμένουν άλυτα, συλλήβδην στην αντιπολίτευση χωρίς καμιά εξαίρεση και μάλιστα για τα προβλήματα των σχολείων δακτυλοδεικτώντας έναν-έναν τους Συμβούλους της αντιπολίτευσης, προσπαθεί με περισσή υποκρισία και ανευθυνότητα να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών.

Αλήθεια, ο κ. Λεβεντάκης, περίμενε την Γ΄ πενιχρή κρατική επιχορήγηση για τα σχολεία μια βδομάδα πριν ανοίξουν για να κάνει τις όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται για να λειτουργήσουν ομαλά; Τι μπορούν να κάνουν οι διευθυντές των σχολείων με αυτά 500 εώς 1000 ευρώ περίπου που αναλογεί σε κάθε Σχολείο το τρίμηνο και καλεί τους μαθητές να μας χρεώσουν την ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί από τη Δευτέρα στα σχολεία τους;
Γιατί πέρα από το να πληρώσουν κανένα λογαριασμό ΔΕΗ, τηλ. Και να πάρουν κανένα αναλώσιμο δε φτάνουν για τίποτα άλλο. Και αν ήταν τόσο επείγουσα αυτή η κατανομή γιατί δε συνεδρίαζε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας δυο εβδομάδες νωρίτερα για να έρθει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο;

Όσο για τις μεγάλες παρεμβάσεις και επισκευές που χρήζουν πολλά σχολικά κτήρια και είχαν εγγράψει πιστώσεις στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα 433.867 ευρώ και μάλιστα από έκτακτες επιχορηγήσεις λόγω Covid-19 να μας που στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τι μελέτες έχουν κάνει και σε ποιες επισκευές σχολικών κτιρίων έχουν προχωρήσει. Και μετά να πουν στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς ποιος ευθύνεται που θα βρουν πολλά από τα σχολεία τους στην ίδια άθλια κατάσταση που τα άφησαν πριν το καλοκαίρι. Να πουν επίσης στους δημότες πού πήγαν οι 378.000 ευρώ (μόνο για την Δ.Ε. Γαργαλιάνων 56.000ευρώ) που είχαν εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2021 για καύσιμα και λιπαντικά και αν περίμεναν την έκτακτη χρηματοδότηση των 101.800 ευρώ που έλαβε ο δήμος για να καλύψει ανάγκες λόγω Covid-19 και τα οποία θέλουν να χρησιμοποιήσουν για καύσιμα και λιπαντικά των μεταφορικών του Δήμου και για εξοπλισμό παιδικών χαρών.

Για το σημερινό χάλι και την απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός των νόμων και των εγκυκλίων της κυβέρνησης, σοβαρές ευθύνες έχει πρωτίστως η πλειοψηφούσα παράταξη και όσοι προσπαθούν να παίξουν το παιχνίδι των εντυπώσεων με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Με τις απέραντες και ανούσιες «κοκορομαχίες» κυρίως με την αξιωματική αντιπολίτευση το πρώτο διάστημα, με την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με την άρνηση υλοποίησης αποφάσεων της πλειοψηφίας του Δ.Σ. (π.χ. ανακαίνιση πλατείας Γαργαλιάνων) με απουσία του ίδιου του Δημάρχου από πολλές συνεδριάσεις του Δ.Σ., με άρνηση του Προέδρου να γίνονται διαζώσης τα συμβούλια κτλ, δημιούργησαν ένα τοξικό τοπίο, το οποίο εκφράστηκε στις με τηλεδιασκέψεις συνεδριάσεις με αποχή πολλών Συμβούλων – χωρίς να τις δικαιολογούμε- και αναβολές πολλών Δ.Σ. λόγω έλλειψης απαρτίας.

Ο εκφυλισμός και η απαξίωση του Δ.Σ. έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων που νομοθέτησαν τα τελευταία χρόνια για την Τοπική Διοίκηση και κατάντησαν το Δ.Σ. «περιττό σώμα», αφού μια απόφαση της οικονομικής επιτροπής μπορεί να προχωρήσει και χωρίς την έγκριση της πλειοψηφίας του Δ.Σ., αλλά και όλων των υπολοίπων παρατάξεων που χωρίς καμιά αντίδραση αποδέχτηκαν όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο οι δήμοι λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, φορτώνοντας ολοένα και περισσότερα βάρη στις πλάτες των δημοτών και οι δήμαρχοι να παίζουν το ρόλο «πλασιέ» των μεγάλων εργολαβικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η κοινή στρατηγική σύμπλευση όλων των υπολοίπων παρατάξεων που εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα με μεταγραφές Δημοτικών Συμβούλων και συμπράξεις για τις καρέκλες εξουσίας δεν τους εμποδίζει να στήνουν και ανούσιες «κοκορομαχίες», για να αποπροσανατολίζουν τους δημότες από τα προβλήματα που επιζητούν λύση και τις αντιλαϊκές αποφάσεις με τις οποίες επιβαρύνονται ολοένα και περισσότερα τα λαϊκά στρώματα της Τριφυλίας.
Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και μαθητές να αντιδράσουν σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση, να συσπειρωθούν στους μαζικούς τους φορείς και να διεκδικήσουν λύσεις για όλα τα προβλήματα που τους αφορούν: επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, για ασφαλή σχολεία με ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, πρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, με ολιγομελή τμήματα, με μόνιμους δασκάλους και καθηγητές, με μέσα προστασίας, υλικά και υποδομές. Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που προσπαθούν να τους αποπροσανατολίσουν και να τους διχάσουν!».