Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 21:47

Τριφυλία: Στο αυτόφωρο αντιδήμαρχος για αδέσποτα σκυλιά - Εντονη αντίδραση από την ΚΕΔΕ

Τριφυλία: Στο αυτόφωρο αντιδήμαρχος για αδέσποτα σκυλιά - Εντονη αντίδραση από την ΚΕΔΕ

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε χθες το πρωί ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος, μετά από αναφορά που έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας από το Γυμνάσιο Φιλιατρών για αδέσποτα σκυλιά που καθημερινά περιφέρονται στο χώρο του σχολείου.

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά που μπαίνουν στο προαύλιο και πολλές φορές φτάνουν μέχρι και τους διαδρόμους υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο ζήτημα είχε επισημανθεί στο δήμο -που είναι και αρμόδιος για τη διαχείριση των αδέσποτων- ωστόσο δεν είχε δοθεί λύση.

Καθώς τα σκυλιά εξακολουθούσαν να περιφέρονται στο χώρο του σχολείου και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα τις ώρες των διαλειμμάτων, της προσευχής και της γυμναστικής ακολουθώντας κατά πόδας μαθητές και καθηγητές, και μπροστά στον κίνδυνο πιθανού τραυματισμού στάλθηκε αναφορά από το σχολείο στην Εισαγγελία.

Έτσι χθες το πρωί η αντιεισαγγελέας Κυπαρισσίας αυτεπάγγελτα άσκησε δίωξη κατά του αρμόδιου αντιδημάρχου Τριφυλίας, ο οποίος συνελήφθη λίγο αργότερα από αστυνομικούς του Α.Τ. Τριφυλίας και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. Εκεί ζήτησε και πήρε τριήμερη προθεσμία κι έτσι θα οδηγηθεί εκ νέου στο αυτόφωρο αύριο στη 1 το μεσημέρι.

Στην ουσία του προβλήματος, στο Γυμνάσιο Φιλιατρών φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά που κάθε πρωί καταφτάνουν στο σχολείο ακολουθώντας τους μαθητές και παραμένουν εκεί μέχρι το μεσημέρι. Είναι ημέρες που περισσότερα από 5 σκυλιά περιφέρονται στο προαύλιο του σχολείου ανεξέλεγκτα, γι’ αυτό καθηγητές και μαθητές ζητούν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΕΔΕ

Τη διαμαρτυρία της εκφράζει η ΚΕΔΕ για τη σύλληψη του αντιδημάρχου Τριφυλίας  Σωτήρη Μπακούρου με τη διαδικασία του αυτοφώρου για αδέσποτα σκυλιά. Και ζητεί από το υπουργείο Εσωτερικών «άμεσα να υιοθετήσει την πρόταση της ΚΕΔΕ και να προχωρήσει -καταρχήν- στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να «θωρακίσει» το σύνολο των αιρετών των δήμων και έτσι να αποκλείσει συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και προσαγωγές αιρετών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει:

«Η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου του αντιδημάρχου Τριφυλίας, κατ’ εφαρμογή του νόμου που αφορά τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, αναδεικνύει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο μέλλον στο αιρετό προσωπικό των δήμων που ασκεί διοίκηση, τόσο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς όσο και εν γένει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται ποινικά στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος είχε έγκαιρα κι εξαρχής προβλέψει ότι με το νέο νόμο μεταφέρεται στους δήμους μια ευθύνη κι αρμοδιότητα, η οποία καθιστά το πολιτικό τους προσωπικό όμηρο μιας δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης, αφού η πλειοψηφία των δήμων δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία για να διασφαλίσει τον έλεγχο τήρησης του νόμου. Επίσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο πρόσφατο συνέδριό της πριν από μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, είχε ζητήσει την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να μην συλλαμβάνονται οι αιρετοί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όταν υποβάλλεται εναντίον τους μήνυση. Το παράδειγμα με τα αδέσποτα στην Τριφυλία και τη σύλληψη του αντιδημάρχου πρέπει να είναι το τελευταίο ανάλογο περιστατικό. Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει άμεσα να υιοθετήσει την πρόταση της ΚΕΔΕ και να προχωρήσει -καταρχήν- στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να «θωρακίσει» το σύνολο των αιρετών των δήμων και έτσι να αποκλείσει συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και προσαγωγές αιρετών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (πόροι, προσωπικό, Δημοτική Αστυνομία σε κάθε δήμο), προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, χωρίς να σύρονται διαρκώς δήμαρχοι κι αντιδήμαρχοι στα δικαστήρια».

Κ.Μπ.