Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 20:29

Διαμαρτυρία από τον Πύργο Δυτικής Μάνης για το νερό

Γράφτηκε από την
Διαμαρτυρία από τον Πύργο Δυτικής Μάνης για το νερό

Για διαχρονικό πρόβλημα ποσότητας και ποιότητας νερού κάνουν λόγο στον Πύργο Δυτικής Μάνης και στους Ανω και Κάτω Δολούς.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας του Πύργου Σπύρος Καμπανάρος με ανακοίνωσή του εκφράζει την αγωνία των κατοίκων και τις προτάσεις της Κοινότητας για λύση στο πρόβλημα.

Επιπλέον, το ίδιο πρόβλημα επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους κάτοικοι των Ανω και Κάτω Δολών, οι οποίοι υποβάλλουν επίσης προτάσεις.

 

Αναλυτικά ο Σπύρος Καμπανάρος αναφέρει:

 

“Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί και μέσα από την εφημερίδα σας στο διαχρονικό πρόβλημα του νερού (ποσότητα και ποιότητα) που ταλαιπωρεί το χωριό μας Πύργο Δυτ. Μάνης. Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε για το ίδιο πρόβλημα.

Μετά από πολλές κινητοποιήσεις των κατοίκων του Πύργου στις αρχές του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε τελικά συνάντηση με τους υπευθύνους του δήμου μας (με τον  κ. Γιαννημάρα / δήμαρχο και με τους κ. δντιδημάρχους Ανδροβιτσανέα, Λυμπερέα και Μπασιάκο) στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Σ‘ αυτή τη συνάντηση ο δήμος μάς έκανε τις παρακάτω προτάσεις:

  1. Να παρέχονται στην κοινότητα του Πύργου 40 μ3 νερό ημερησίως.
  2. Να τοποθετηθεί ρολόι/μετρητής νερού κοντά στη δεξαμενή του νερού.
  3. Να αφαιρεθούν όλες οι παροχές ύδρευσης που παίρνουν νερό απευθείας από την δεξαμενή και να παραμείνει μόνο η παροχή ύδρευσης του χωριού.
  4. Να ενημερώνεται από τον δήμο ο πρόεδρος του χωριού μας, όταν διαπιστωθεί πρόβλημα ποιότητας του νερού μετά από τις σχετικές αναλύσεις. Ο δε πρόεδρος με την σειρά του να ενημερώνει άμεσα τους κατοίκους του χωριού αναλόγως.

Η συνέλευση των κατοίκων του Πύργου, που έλαβε χώρα αμέσως μετά την προαναφερθείσα συνάντηση με τους αρμόδιους του δήμου, αποδέχτηκε τις προτάσεις του δήμου και αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της κατάθεσης ασφαλιστικών  μέτρων στο αρμόδιο δικαστήριο.

Είμαστε τώρα στα τέλη Οκτώβρη και βρισκόμαστε στην ίδια και χειρότερη κατάσταση από το καλοκαίρι. Λόγω της μικρής ποσότητας νερού που μας παρέχεται, αναγκαζόμαστε να διακόπτουμε την ύδρευση του χωριού για 3-4 μέρες, έτσι ώστε να μαζευτεί αρκετή ποσότητα νερού στη δεξαμενή για να μπορεί να πάρει νερό και το πάνω χωριό. Δυστυχώς οι προτάσεις/υποσχέσεις του δήμου (με εξαίρεση την ενημέρωση για τις αναλύσεις του νερού) δεν υλοποιήθηκαν. Το χωριό μας, με μικρές χρονικές εξαιρέσεις, ποτέ δεν πήρε τα 40 μ3 νερού ημερησίως (αυτή την περίοδο είμαστε περίπου στα 10μ3). Το ρολόι/μετρητής εγκαταστάθηκε πολύ μακριά από τη δεξαμενή και δεν λειτουργεί. Καμία από τις παροχές νερού, που είναι εγκατεστημένες στην δεξαμενή, δεν απομακρύνθηκε.

Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις και παρά την καλή θέληση και υπομονή των κατοίκων του χωριού μας, αποφασίσαμε να προχωρήσει η κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας συνέλευσης των κατοίκων του Πύργου”.

 

Οι κάτοικοι των Ανω και Κάτω Δολών Ουρανία Γκλεζάκου (ιατρός) και Παναγιώτης Γκούζος (συνταξιούχος ΔΥ) αναφέρουν:

 

“Ελλειψη πόσιμου και καθαρού νερού στους οικισμούς Ανω και Κάτω Δολοί του Δήμου Δυτικής Μάνης.

  1. Διά της παρούσης εκφράζουμε την εντονότατη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, θέτοντας τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους καθότι: για μια ακόμη χρονιά τα χωριά μας Ανω και Κάτω Δολοί, από τις 20 Ιουλίου και εντεύθεν, στερούνται της παροχής νερού προς πόση, καθαριότητα και γενικότερη υγιεινή των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών -Ελλήνων και ξένων- που αυξάνουν τον πληθυσμό των οικισμών μας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
  2. Καθολικώς αγανακτισμένοι αλλά και με έκδηλη την ανησυχία για την υγεία μας, διαμαρτυρόμαστε διότι, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τους υπευθύνους του δήμου, το νερό ανοίγει στις 7 το πρωί και κλείνει στις 12 το μεσημέρι, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Ωστόσο, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους (σημαντικές υψομετρικές μεταξύ της άνω πλευράς των οικισμών με την κάτω), αντιλαμβάνεσθε ότι οι οικίες που βρίσκονται στα υψηλά σημεία έχουν ύδρευση για 2 έως 3 ώρες, το πολύ, ημερησίως!

Τονίζουμε ότι η κατάσταση αυτή, εκτός των άλλων που εκτίθενται στη συνέχεια, εμποδίζει και την τουριστική ανάπτυξη δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον ημεδαπών και αλλοδαπών για αγορά ακινήτων για εξοχική κατοικία, καθώς επίσης και ενοικιαστών κατά τους θερινούς μήνες. Λόγω της λειψυδρίας οι ενδιαφερόμενοι προσανατολίζονται σε άλλες περιοχές καθιστώντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μακρινό όνειρο.

  1. Οταν ανοίξει η παροχή νερού στο δίκτυο οι βρύσες βγάζουν θολό νερό - κάτι σαν σκούρα λεμονάδα. Για το γεγονός αυτό έχει γνώση ο κ. δήμαρχος Δυτικής Μάνης στον οποίο επιδείχθηκε αντιπροσωπευτικό δείγμα νερού σε φιάλη πέρυσι το καλοκαίρι, σε κατάστημα απέναντι από το Διοικητήριο Μεσσηνίας (οδός Ψαρών) στην Καλαμάτα. Ο ίδιος μάλιστα υποσχέθηκε ότι σύντομα το πρόβλημα θα επιλυθεί, αλλά πέρασε ένα έτος και η κατάσταση χειροτερεύει. Σε όλους τους κατοίκους έχει γίνει πλέον συνείδηση ότι ουδεμία ενέργεια ελέγχου της κατάστασης του δικτύου έγινε από τους υπεύθυνους. Ούτε, βεβαίως, στις πηγές και τις δεξαμενές υδροδότησης. Υπάρχουν βάνες, στα κάτω άκρα και των δύο οικισμών, για τον καθαρισμό του εσωτερικού δικτύου Ανω και Κάτω Δολών, αλλά ποτέ δεν έγινε ο σωστός και προβλεπόμενος από τους κανόνες υγιεινής καθαρισμός, με συνέπεια η επικρατούσα κατάσταση να είναι επικίνδυνη για την υγεία όλων όσοι τροφοδοτούνται από το συγκεκριμένο δίκτυο νερού!
  2. Το πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι χρόνιο, μεταξύ άλλων μας επιβαρύνει και οικονομικά και μάλιστα σε εποχές δύσκολες διότι: κατά τον χρόνο διακοπής της συνεχούς ροής εντός του δικτύου καίγονται οι αντιστάσεις των θερμοσιφώνων που τυγχάνει να ανάψουν κατά τη διάρκειά της δεδομένου ότι δεν υπάρχει πληρότητα νερού εντός της συσκευής.
  3. Οι δικαιολογίες των υπευθύνων ότι «δεν έχουμε προσωπικό» δεν ευσταθούν διότι το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, στον οποίο υπάγονται οι ΟΤΑ, έδωσε τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων μέσω σχετικού προγράμματος και με εξαιρετικά ευνοϊκούς για τους ΟΤΑ όρους. Από το εν λόγω πρόγραμμα ωφελήθηκαν οι περισσότεροι δήμοι της Μεσσηνίας, μεταξύ αυτών ο Καλαμάτας, Τριφυλίας κ.ά.

Επιφυλασσόμεθα για την ορθολογική διαχείριση της διανομής του νερού στην περιοχή των Γαϊτσών, δεδομένου ότι υπάρχει η διάχυτη φήμη μεταξύ των κατοίκων ότι ποσότητα νερού, που προορίζεται για Σταυροπήγιο και Δολούς, δίδεται στο δίκτυο προς Τσέρια και Προσήλιο. Πέραν τούτου, έχουν δοθεί παροχές σε διάφορα σημεία του δικτύου Ανω και Κάτω Δολών, σε ποιμνιοστάσια και κτήματα, χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά με μια απλή αίτηση στον δήμο, στοιχείο που αποτελεί την απόδειξη ότι το νερό αποτελεί μέσον προς άγραν ψήφων!

Με άξονα τον παράγοντα άνθρωπο και την υγεία των κατοίκων αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, προτείνουμε άμεσα:

Την προσθήκη αντλιοστασίων στην περιοχή του οικισμού Καλλιανέικα, όπου φτάνει το νερό από το δίκτυο της Καλαμάτας (πηγών Πηδήματος) ώστε να υπάρξει παροχή από αυτό και να λυθεί οριστικά το χρονίζον οξύτατο και επικίνδυνο για την υγεία μας πρόβλημα της λειψυδρίας. Η λύση αυτή φαντάζει όχι μόνο ως η πιο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη δεδομένου ότι υπάρχει η σχετική υποδομή στο δίκτυο.

Ακριβώς έναντι των Δολών βρίσκεται η δεξαμενή νερού (υδραγωγείο), η οποία κατασκευάστηκε την εποχή που ήταν πρόεδρος της Κοινότητας Δολών ο κ. Γεώργιος Γκούζος. Εκτοτε ουδείς μπήκε στον κόπο να συνδέσει την εν λόγω δεξαμενή με το δίκτυο ύδρευσης, σύνδεση που θα είχε δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας των δύο οικισμών των Δολών.

Ευελπιστούμε στις δικές σας ενέργειες προκειμένου να κλείσει, μιας διά παντός, αυτή η πληγή ώστε και να επέλθει ηρεμία και αίσθηση ασφάλειας στην μικρή μας κοινωνία όταν θα νοιώσει ότι δεν κινδυνεύει πλέον η υγεία των κατοίκων της!

ΥΓ. Είμαστε όλοι επηρεασμένοι από την πανδημία Covid-19 και η καθαριότητα είναι επιβεβλημένη. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να πλενόμαστε με το «κατσαρολάκι» και με νερό αμφιβόλου καθαρότητας”.

 


NEWSLETTER