Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 14:45

Προσεισμικός έλεγχος δημοτικών κτηρίων στο Δήμο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Προσεισμικός έλεγχος δημοτικών κτηρίων στο Δήμο Καλαμάτας (βίντεο)

Σε πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο δημοτικών κτηρίων προχωράει ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΤΕΕ Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, υπογράφηκε από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και την πρόεδρο του περιφερειακού τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ Χαρίκλεια Τσιώλη, προγραμματική σύμβαση για την ολοκλήρωση - εκπόνηση προγράμματος πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κρίσιμων υποδομών ιδιοκτησίας του δήμου, βάσει των προδιαγραφών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του θέματος, καθώς ο προσεισμικός έλεγχος των δημοτικών κτηρίων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, στον άξονα προτεραιότητας με τίτλο “Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)”, υπέβαλε πρόταση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, η οποία και εγκρίθηκε.

Στόχος του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου ή Ταχέως Οπτικού Ελέγχου (ΤΟΕ), των σχολικών κτηρίων και άλλων υποδομών του Δήμου Καλαμάτας, είναι η καταγραφή των υφιστάμενων κτηρίων και μία πρώτη εκτίμηση της σεισμικής επάρκειάς τους, δηλαδή μια ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτηρίων. Ο έλεγχος θα γίνει για συνολικά 137 κτήρια (σχολικές μονάδες και άλλες υποδομές) που στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανήκουν στο δήμο.

Το έργο αποσκοπεί: Στη διαπίστωση φθορών της κατασκευής και γενικότερα βλαβών σεισμικού χαρακτήρα και μη σεισμικού, οι οποίες δημιουργούν ανησυχίες και αίσθημα ανασφάλειας (π.χ. ρωγμές, τραυματισμοί υποστυλωμάτων από προσκρούσεις, αποφλοιώσεις δομικών στοιχείων λόγω υγρασίας και οξείδωση οπλισμών, ρηγματώσεις τοιχοποιιών που ενδεχομένως υποδεικνύουν καθιζήσεις θεμελίων κλπ.). Στην αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας μέσω της οποίας θα υπάρξει αναβάθμιση της αντισεισμικής ασφάλειας έτσι ώστε αυτή να προσεγγίσει, να φθάσει ή να ξεπεράσει το επίπεδο αντισεισμικής ασφάλειας σύγχρονων κατασκευών.

Αντίστοιχα τα αποτελέσματα του έργου αφορούν: Στην εξασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών δημοσίων σχολικών υποδομών και δημοτικών κτηρίων μέσω της λήψης μέτρων και του ελέγχου των σχολικών μονάδων. Στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής χιλιάδων ανθρώπων και κυρίως παιδιών, τα οποία αποτελούν μια ευάλωτη πληθυσμιακή μονάδα, μέσω της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων. Στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας των κατασκευών που θα περιορίσει σημαντικά τις υλικές βλάβες και θα ελαχιστοποιήσει τυχόν ολοσχερείς καταρρεύσεις σε σχέση με σεισμικά γεγονότα αντίστοιχης εντάσεως στο παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις του έργου είναι πολύ σημαντικές διότι, μεταξύ άλλων, θα γίνει για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης όλων των σχολικών κτηρίων του δήμου, αλλά και διάφορων άλλων δημοτικών κτηρίων που στεγάζουν υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.


NEWSLETTER