Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 18:41

Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Μεθώνης

Επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Μεθώνης διοργάνωσαν ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, ο Σύλλογος Νεολαίας και Αθλησης Νέας Φιγαλείας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεθώνης και το Δημοτικό Σχολείο, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.

Η μέρα ξεκίνησε με δοξολογία στο Ναό Αγίου Νικολάου και αρτοκλασία και συνεχίστηκε στο μνημείο ηρώων της πόλης με κατάθεση στεφάνων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρουσία και του δημάρχου Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα έγινε σχετική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσης Ψαλλίδας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Σιψάς και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας και Αθλησης Νέας Φιγαλείας Θάνος Χουλιάρας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο – ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Επισκόπου Μεθώνης, το οποίο επιμελήθηκαν οι μαθητές του ‘’Γεωργακοπούλειου’’ Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης.
Στο πλαίσιο αδελφοποίησης και συνεργασίας των δύο συλλόγων από την Ηλεία και τη Μεσσηνία ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Σύλλογος Νεολαίας και Αθλησης παρέδωσε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης τη ‘’Βιογραφία της Αδαμαντίας Γρηγοριάδη’’, αδελφής του Επισκόπου Μεθώνης το οποίο τυπώθηκε ενόψει των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο παραδόθηκε η σημαία της πόλης της Ζούρτσας (την οποία ύψωσε η αδελφή του επισκόπου στη Ζούρτσα το Μάρτιο του 1821). Από μεριάς του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης δόθηκε για πρώτη φορά εικόνα με την αγιογραφία του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Μεθώνης.
Στις επετειακές εκδηλώσεις το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Πύλου - Νέστορος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Μεθώνης καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας της πόλης, όπως και εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, ενώ το σύλλογο εκπροσώπησαν οι Θάνος Χουλιάρας αντιπρόεδρος και Γιώργος Καράπαπας ειδικός γραμματέας
Αντίστοιχη εκδήλωση θα γίνει και στη Νέα Φιγαλεία το Δεκέμβριο το 2021.