Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 17:41

Δήμος Πύλου - Νέστορος: Μνημόνιο συνεργασίας με Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας

Δήμος Πύλου - Νέστορος: Μνημόνιο συνεργασίας με Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας

Τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Πύλου - Νέστορος και του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας “+βιώνω”, για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο μνημόνιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι “αντικείμενο της συνεργασίας του παρόντος μνημονίου είναι η διαμόρφωση κοινού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πύλου - Νέστορος και του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας ικανού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διαχείρισης αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του δήμου. Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος υλοποιεί πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων με κτηνιατρικές εργασίες και εργασίες περισυλλογής, καταγραφής και επανένταξης και η εν λόγω συνεργασία θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών και σε μια αμφίδρομη και αλληλοϋποστηριζόμενη σχέση”.

Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται επίσης: “Οι ενέργειες που μπορούν να εκτελούνται και από τον Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας εκτός από τον δήμο αφορούν τους εξής τομείς:

1. Η περισυλλογή των ζώων και από τα μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του δήμου, εντός των ορίων αυτού. Το συνεργείο περισυλλογής αποτελείται από άτομα εκπαιδευμένα κατάλληλα για τον σκοπό αυτό, που διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία αιχμαλωσίας ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την περισυλλογή απαγορεύεται η κακομεταχείριση των ζώων. Το συνεργείο περισυλλογής καθοδηγείται στο έργο του από κτηνίατρο που ορίζεται από τον δήμο ή από τον Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας.

2. Η σήμανση και καταγραφή κάθε ζώου συντροφιάς που πραγματοποιείται με την τοποθέτηση κατά προτίμηση στην αριστερή εξωτερική πλευρά του τραχήλου του ζώου συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης, ενώ άλλη θέση είναι πίσω από το αυτί (αποκριτής πομποδέκτης) και καταχωρείται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.

3. Η αναζήτηση του ιδιοκτήτη, όταν αυτό διαπιστώνεται από τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης κατά την περισυλλογή του αδέσποτου ζώου συντροφιάς και η προσπάθεια επιστροφής σε αυτόν.

4. Η στείρωση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αρσενικών και θηλυκών. Κατά προτίμηση στειρώνονται πρώτα τα θηλυκά. Τα στειρωμένα ζώα δεν επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αν δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους και μετά από σχετική γνωμάτευση του συμβεβλημένου με το δήμο κτηνιάτρου ή κτηνιάτρου που συνεργάζεται με τον Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας ή εθελοντών κτηνιάτρων χωρών της EE, οι οποίοι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις σύμφωνα με την ΚΥΑ 2157/31/12/2010 περί προσωρινής και περιστασιακής παροχής υπηρεσιών γεωτεχνικών που προέρχονται από χώρες της EE. Η στείρωση αποτελεί κτηνιατρική πράξη που διενεργείται από κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα”.