Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 08:15

Δήμαρχος Μεγαλόπολης: «Ψέματα και αλήθειες για την απολιγνιτοποίηση» (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Δήμαρχος Μεγαλόπολης: «Ψέματα και αλήθειες για την απολιγνιτοποίηση» (βίντεο)

 

Από τη σελίδα του Δήμου Μεγαλόπολης στο Facebook ο δήμαρχος Θανάσης Χριστογιαννόπουλος ανέπτυξε το θέμα «Ψέματα και αλήθειες για την απολιγνιτοποίηση», ενημερώνοντας επίσης τους πολίτες για 2 προγράμματα επιδοτούμενης πρόσληψης των ανέργων του Δήμου Μεγαλόπολης.

Ο κ. Χριστογιαννόπουλος είπε μεταξύ άλλων: 

"Πρώτο ψέμα: Μόνο στη Μεγαλόπολη γίνεται διάχυση επιδοτήσεων στους όμορους δήμους και φεύγουν χρήματα που ήταν για τη Μεγαλόπολη και πάνε στους διπλανούς δήμους.

Η αλήθεια: Οι δήμοι που πλήττονται από την παύση της λειτουργίας των μονάδων είναι 5 (Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας), καθώς και κάποια χωριά του Δήμου Γορτυνίας. Οι δήμοι στους οποίους δίνονται κίνητρα είναι 17, 13 στη Δυτική Μακεδονία (όλοι οι δήμοι της περιφέρειας) και 4 στην περιοχή μας. Δηλαδή μπήκαν σαν όμοροι δήμοι 9 στη Δυτική Μακεδονία και 3 στην περιοχή μας. Και αυτό έγινε με απόφαση της κυβέρνησης γιατί κατά τον ισχυρισμό της κάνοντας διάχυση σε περισσότερους δήμους θα δοθούν παραπάνω χρήματα στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν οι 5 ενεργειακοί δήμοι θεωρούνται κύρια πληττόμενοι και οι υπόλοιποι 12 που μπήκαν σαν όμοροι δευτερεύοντα πληττόμενοι. Και όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό, οι 5 δήμοι (Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας) θα έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση.

Δεύτερο ψέμα: Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης έχει συμμετοχή στην απόφαση για τον ορισμό των πληττομένων περιοχών και έχει συμφωνήσει σε αυτό.

Η αλήθεια: Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης όπως και οι άλλοι 4 δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων ουδεμία συμμετοχή έχουν στις τελικές αποφάσεις. Άλλωστε δεν είναι μέλη ούτε της συντονιστικής επιτροπής που διαχειρίζεται το θέμα. Οι αποφάσεις είναι καθαρά της κυβέρνησης. Αρχικά σε όσες επιτροπές είχαν συνέλθει για να ορίσουν τους πληττόμενους δήμους και συμμετείχε ο δήμαρχος, η απόφαση ήταν μία, μόνο η Μεγαλόπολη πρέπει να αναγνωριστεί σαν δικαιούχος. Έτσι έγινε με την επιτροπή στην Περιφέρεια που ορίσθηκε η εταιρική σχέση, έτσι έγινε στη συντονιστική επιτροπή όπου εγκρίθηκε αυτή η απόφαση, στην οποία φαινόταν ο Δήμος Μεγαλόπολης ως ο μοναδικός δικαιούχος. Στο τελικό στάδιο η κυβέρνηση αποφάσισε τη διεύρυνση.

Τρίτο ψέμα: Ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν αντέδρασε στη διαδικασία ορισμού των πληττομένων περιοχών.

Η αλήθεια: Ο Δήμος Μεγαλόπολης αντέδρασε έντονα και κατέθεσε ολοκληρωμένη και άριστα τεκμηριωμένη πρόταση στη συντονιστική ΣΔΑΜ, στην οποία φαίνονται πλήρως οι θέσεις του δήμου και η διαφωνία του στο θέμα της διάχυσης καθώς και οι απαιτήσεις μας για να είναι δίκαιη η μετάβαση. Τις διαφωνίες μας στο θέμα της διάχυσης τις έχουμε κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης έχουν σταλεί 2 επιστολές προς τον πρωθυπουργό, όπου τονίζονται οι θέσεις του δήμου και η αντίθεσή μας με τα ΕΣΔΙΜ. Επιστολές έχουν σταλεί και στον κ. Παπαθανάση και προς τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ. Επίσης εστάλη επιστολή στον κ. Βορίδη για να αναγνωριστεί η επιδότηση μορίων για προσλήψεις μόνο στα παιδιά του Δήμου Μεγαλόπολης. Πράγμα το οποίο και επετεύχθη. Όλες αυτές οι ενέργειες και το περιεχόμενο των επιστολών και των τοποθετήσεων έχουν γνωστοποιηθεί στους αρχηγούς των αντιπολιτεύσεων και είναι στη διάθεσή τους. Σε όλες τις συνεδριάσεις που έγιναν μεταξύ εκπροσώπων ΣΔΑΜ, περιφερειαρχών, δημάρχων και λοιπών παραγόντων, υπάρχει καταγεγραμμένη η έντονη διαφωνία του δημάρχου και πάντα ο δήμαρχος έθετε υπόψη όλων την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέταρτο ψέμα: Υπάρχουν πολιτικοί φορείς που υποστηρίζουν τη θέση ότι μόνο η Μεγαλόπολη και οι άλλοι 4 δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν τα εργοστάσια πρέπει να είναι οι μοναδικοί δικαιούχοι.

Η αλήθεια: Κανένας φορέας, κόμμα, βουλευτές, παρατάξεις περιφερειακών συμβουλίων, Επιμελητήρια, δεν βγαίνει να πει ότι μόνο η Μεγαλόπολη πρέπει να είναι δικαιούχος του προγράμματος. Μόνο ο Δήμος Μεγαλόπολης υποστηρίζει τη θέση αυτή.

Πέμπτο ψέμα: Μπορεί η Μεγαλόπολη αυτή τη στιγμή να απορροφήσει χρήματα για επενδύσεις στη βιομηχανία, ικανές να απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής. 

Η αλήθεια (δυστυχώς πικρή): Η Μεγαλόπολη αυτή τη στιγμή στερείται βασικών υποδομών, ικανών να υποδεχθούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Από το 2013 που έκλεισαν οι μονάδες 1 και 2 της ΔΕΗ έπρεπε να έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να δημιουργηθεί επιχειρηματικό πάρκο και χρήσεις γης για τη διάδοχη κατάσταση. Δυστυχώς είμαστε στο σημείο μηδέν. Ακόμα και η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει παλιότερα για τη δημιουργία ενός μικρότερου τέτοιου πάρκου στο χώρο της ΔΕΗ, δεν είχε ανάλογη συνέχεια την προηγούμενη πενταετία. Το συμβόλαιο που υπογράφηκε μεταξύ του δήμου και της ΔΕΗ έλεγε ότι εάν μέχρι τέλους του 2018 δεν έχει γίνει κάτι επιστρέφει το οικόπεδο στην ΔΕΗ, έτσι και έγινε. Εγώ ανέλαβα δήμαρχος τέλος του 2019. Πρέπει λοιπόν όλοι να πάρουν τις ευθύνες τους και αντί να επιδίδονται σε ακραίους χαρακτηρισμούς για τον δήμαρχο να δουν τι μέρος ευθύνης τούς αναλογεί και να ζητήσουν από τους πολίτες μία μεγάλη συγγνώμη, γιατί η απραξία τους οδήγησε τον δήμο άοπλο στη μάχη για το αύριο του. Δεν διώχνεις τις ευθύνες από πάνω σου γράφοντας χυδαιότητες για τον δήμαρχο, εκτός βέβαια εάν μερικοί είναι υπερήφανοι για την εικόνα του δήμου μπροστά στα προβλήματα της απολιγνιτοποίησης. Η εικόνα του δήμου και η ανετοιμότητά του να κάνει τη μετάβαση είναι συνέπεια της συμπεριφοράς τους στα δημοτικά πράγματα. Σήμερα γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί πάρκο. Μας διαβεβαίωσαν (στην επίσκεψη του υπουργού) ότι ο χώρος μπήκε στον σχεδιασμό πολεοδομικών σχεδίων μαζί με τον χώρο των ορυχείων της ΔΕΗ. Και είναι ο μοναδικός χώρος εκτός των ορυχείων για τη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία που θα συμπεριληφθεί στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Έτσι πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα οριοθετημένο χώρο για τις δράσεις που μπορούν να δώσουν οντότητα στην περιοχή μας.

Έκτο ψέμα: Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης δρα μόνος του και δεν ενημερώνει κανέναν.

Η αλήθεια: Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης στην 1η επίσκεψη που έγινε στους υπουργούς Χατζηδάκη και Θωμά, πήρε μαζί του τους αρχηγούς των παρατάξεων. Κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος δήμαρχος για το θέμα αυτό. Οι επόμενες συναντήσεις που έγιναν ήταν για το φυσικό αέριο, το οποίο όλες οι αντιπολιτεύσεις του δήμου το πολέμησαν με όλα τα μέσα (θυμίζω αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δύο προσφυγές για την ακύρωση του μνημονίου). Για σκεφτείτε να πηγαίναμε και οι τέσσερις στον υπουργό, όπου εγώ θα ζητούσα την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου και οι τρεις να έλεγαν δεν θέλουμε να γίνει δίκτυο φυσικού αερίου. Θέλουμε την τηλεθέρμανση. Θα μιλάγαμε για σκηνικό απείρου κάλλους. Το φυσικό αέριο είναι ένα μεγάλο έργο, προσωπικό στοίχημα της δημοτικής αρχής και του δημάρχου και είναι ένα από τα μεγάλα έργα που είχαμε σαν στόχο. Η αντιπολίτευση θέλοντας να δικαιολογήσει την πλήρως αρνητική στάση της για καθετί, επικαλείται συνεχώς την άποψη ότι ο δήμαρχος δεν συνεργάζεται και τα κάνει μόνος του όλα. Όμως για τα θέματα της απολιγνιτοποίησης έχουν γίνει πολλά Δημοτικά Συμβούλια και οι αποφάσεις που παίρνονται προβάλλονται από τον δήμαρχο σε όλους τους φορείς

Έβδομο ψέμα: Σε όλα τα προηγούμενα χρόνια μοναδικός δήμος που ωφελήθηκε από τη λειτουργία των μονάδων ήταν η Μεγαλόπολη και τώρα πάνε να επωφεληθούν και άλλοι δήμοι.

Η αλήθεια (γνωστή σε όλους): Απλά θυμηθείτε λίγο τα δεκάδες λεωφορεία που έφευγαν για Καλαμάτα και Τρίπολη επί δεκαετίες και περνούσαν από τη Μεγαλόπολη χωρίς να σταματάνε για να πάρουν κάτι, έστω και από περίπτερο. Ποιος από όλους αυτούς που πυροβολούν τώρα αντέδρασε; Ποιος φρόντισε στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας οι εργαζόμενοι να παραμένουν στον δήμο μας και η παραμονή τους να συντελέσει στην ανάπτυξη της περιοχής μας; Η απάντηση απλή: Κανένας. Αυτή τη στιγμή ο αγώνας που δίνεται είναι να διασφαλιστεί με απόλυτα νούμερα αλλά και ποσοστά η διαφορετική αντιμετώπιση του δήμου μας που είναι κύρια πληττόμενος και να μπορέσουμε να βάλουμε σε πορεία υλοποίησης εκείνα τα έργα που σχετίζονται με την απολιγνιτοποίηση, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής μας. Το επιχειρηματικό πάρκο, τις φυλακές εργασίας, το εκθεσιακό μεσογειακό κέντρο που θα είναι παράρτημα της ΔΕΘ στη Μεγαλόπολη".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER