Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 09:05

Στον αέρα η απόφαση για αναπλάσεις στο κέντρο

Γράφτηκε από τον
Στον αέρα η απόφαση για αναπλάσεις στο κέντρο

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Με την ψήφο του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, η έγκριση της μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για το έργο των αστικών αναπλάσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης. H εγκυρότητα της απόφασης, όμως, αμφισβητείται σοβαρά και πιθανότατα θα ακυρωθεί, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, μαζί με την ψήφο του προέδρου της κοινότητας απαιτούνται συνολικά 22 θετικές ψήφοι, σε Δημοτικό Συμβούλιο με 41 μέλη.

Η μελέτη εγκρίθηκε με 21 ψήφους υπέρ (συνυπολογιζόμενης αυτής του Π. Λύρα) και 13 κατά, των μειοψηφιών (8 σύμβουλοι των μειοψηφιών απουσίαζαν). Επικεφαλής και σύμβουλοι των μειοψηφιών επέκριναν δριμύτατα τη δημοτική αρχή για την έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης, για την αποσπασματική αντιμετώπιση του ΣΒΑΚ, για αρκετά λάθη στη μελέτη και για τη νέα μείωση θέσεων στάθμευσης, χωρίς να υπάρχει πρόνοια ούτε για το πώς θα φτάσει ο κόσμος χωρίς αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης, ούτε για την αναδιάρθρωση των μέσων μεταφοράς.

Ωστόσο, το νέο και σοβαρό δεδομένο είναι ότι εκφράζονται πλέον ενστάσεις για την εγκυρότητα της απόφασης -για να μην πούμε βεβαιότητα για την ακύρωση-, καθώς η παράταξη του Βασίλη Κοσμόπουλου δημοσιοποίησε χθες την Εγκύκλιο 8 του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας (τον Φεβρουάριο του 2018), με θέμα “Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου με συμμετοχή προέδρου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπροσώπου τοπικής κοινότητας”, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Κώστας Πουλάκης. Με βάση τη συγκεκριμένη εγκύκλιο η απόφαση της έγκρισης της μελέτης είναι άκυρη. Σε αυτή σημειώνεται:

“Η ψήφος του προέδρου του συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή του εκπροσώπου κοινότητας είναι ισότιμη με την ψήφο των δημοτικών συμβούλων κατά τον υπολογισμό της πλειοψηφίας και προσμετράται στον αριθμό των ψήφων που απαιτούνται για τη λήψη της απόφασης. Στην περίπτωση που το ίδιο, 41μελές συμβούλιο, πρέπει να λάβει απόφαση βάσει του άρθρου 79, παρ. 2 του ΚΔΚ, δηλ. με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, ο πρόεδρος της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωπος κοινότητας θα προσμετρηθεί στον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου επί του οποίου θα υπολογιστεί η πλειοψηφία και το οποίο έτσι καθίσταται 42μελές. Ακολούθως, για τη λήψη απόφασης, απαιτούνται τουλάχιστον 22 θετικές ψήφοι, συμπεριλαμβανομένης της ψήφου του προέδρου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπροσώπου κοινότητας”.

 

ΕΡΓΟ ΜΕ FAST TRACK ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Πρόκειται για έργο που αφορά κυρίως επέκταση των πεζοδρομίων και μείωση του πλάτους των δρόμων, το οποίο προωθείται με fast track διαδικασίες, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης που υπολογίζεται στα 9,5 εκ. ευρώ.

Την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, που ανέφερε ότι με βάση τη μελέτη “τα γενικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης περιλαμβάνουν τη δημιουργία προσπελάσιμων και ασφαλών πεζοδρομίων επαρκούς πλάτους και εξασφάλιση προσβασιμότητας σε εμποδιζόμενα άτομα ΑμεΑ (ράμπες και επαρκές πλάτος διέλευσης) και άτομα με δυσκολία στην όραση (όδευση τυφλών). Επίσης προτείνεται η δημιουργία οργανωμένων ζωνών στάθμευσης κατά μήκος των οδών. Ανά συγκεκριμένο αριθμό θέσεων (5 έως 7 θέσεις) προβλέπεται η κατασκευή χώρου πρασίνου, ο οποίος αποτελεί διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και βρίσκεται στην ίδια στάθμη με αυτό. Περιλαμβάνει καθιστικό και αποτελεί έναν σκιασμένο χώρο στάσης. Με τον τρόπο αυτό οι θέσεις στάθμευσης εναλλάσσονται με νησίδες πρασίνου και αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλου μήκους σειρών σταθμευμένων οχημάτων κατά μήκος των οδών”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι “δεν κάνουμε κυκλοφοριακή μελέτη, αλλά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις” και επέκρινε την αποσπασματική αντιμετώπιση του ΣΒΑΚ, που στο σύνολό του τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης θέσεων στάθμευσης. Επεσήμανε ότι “η Μακεδονίας δεν μπορεί να είναι δρόμος στενός, είναι ο μοναδικός δρόμος εξόδου”. Αμφισβήτησε την ποιότητα της μελέτης, καθώς δεν βλέπει θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν και προβλέπει όδευση τυφλών εκτός ρυμοτομικής ζώνης. Παρατήρησε πως είναι πρόχειρη, παρουσίασε αρκετά λάθη της και σημείωσε πως “δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε την πόλη σε αυτό το πράγμα”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης παρουσίασε επίσης στοιχεία προχειρότητας της μελέτης. Επέμεινε στην ανάγκη εκπόνησης κυκλοφοριακής μελέτης και παρατήρησε ότι το έργο γίνεται χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση για να ενημερωθούν οι δημότες. Εθεσε ζήτημα στάθμευσης, αναφέροντας ότι “έγινε η μελέτη χωρίς την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ” και επεσήμανε πως “Μακεδονίας και Νέδοντος είναι δρόμοι κύριου οδικού δικτύου της πόλης και δεν επιτρέπεται να στενεύουν”. Εξέφρασε ενστάσεις για τους κυβόλιθους στους δρόμους, γιατί έχουν αρκετά μεγάλο κόστος και θόρυβο, και αφού ανέφερε τη μείωση των θέσεων στάθμευσης κατά 25% στις νόμιμες, παρατήρησε ότι “με τη μείωση που ήδη έχει γίνει, η στάθμευση θα είναι δυσεύρετη στο κέντρο και δεν γίνεται καμία αναφορά για αναδιάρθρωση των μέσων μεταφοράς”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη και προβλέπεται μείωση θέσεων στάθμευσης χωρίς σχέδιο. Διαφώνησε με τη μείωση του πλάτους στη Μακεδονίας, ενώ είδε και αρκετά θετικά.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή είπε ότι “αυτή δεν είναι εικόνα μελέτης που παραλαμβάνουμε” και ρώτησε γιατί έρχεται τελευταία στιγμή και μας πιέζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Παρατήρησε ότι “μειώνουμε το αυτοκίνητο, αλλά πώς θα φτάσουμε εκεί που πάμε χωρίς το αυτοκίνητο” και εκτίμησε ότι “έγινε τακτοποίηση, οριοθετήθηκαν πράγματα, αλλά δεν είναι η βέλτιστη λύση”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης παρατήρησε ότι “λοιδορηθήκαμε πολύ στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Τεχνική Υπηρεσία και ειδικοί συνεργάτες έλεγαν ότι είναι άψογη η μελέτη”.

Ολοκληρώνοντας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι “πριν από 2,5 μήνες άνοιξε ο οδηγός” για το έργο και επιβεβαίωσε τις fast track διαδικασίες, ενημερώνοντας πως “μέχρι 6 Μαΐου πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι αδειοδοτήσεις και, αν εγκριθεί, το καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί”. Απάντησε ότι “οποιοδήποτε λάθος της μελέτης θα διορθωθεί με τις αρχιτεκτονικές μελέτες”. Παραδέχτηκε πως “έγιναν λάθη από την πίεση του χρόνου” και παρατήρησε ότι “αν προλάβουμε, θα κερδίσουμε ένα σημαντικό έργο για το δήμο μας”.

 

ΟΔΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι οδοί παρέμβασης είναι: Κλαδά, μεταξύ Αθηνών και Αρτέμιδος. Φραντζή. Αριστοδήμου, μεταξύ Καίσαρη και Βασ. Κωνσταντίνου. Πολυχάρους, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Κ. Γεωργούλη, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βασ. Ολγας και Βασ. Σοφίας, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βαλαωρίτου, μεταξύ Ανδρέα Σκια και Αριστομένους. Ανδρέα Σκιά, μεταξύ Βασ. Γεωργίου και Βαλαωρίτου. Ψαρών, μεταξύ Ξενοφώντος και Μακεδονίας. Μακεδονίας, μεταξύ Αριστομένους και Νέδοντος. Δ. Παπαδοπούλου, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Λυκούργου Σκιά, μεταξύ Αριστοδήμου και Κανάρη. Σιδηροδρομικού Σταθμού. Γιατράκου, Χρυσάνθου Παγώνη, Μητροπέτροβα και Αντωνοπούλου. Κεφάλα. Νέδοντος, μεταξύ Κεφάλα και Κροντήρη.


NEWSLETTER