Κυριακή, 24 Απριλίου 2022 09:05

Ο αντιδήμαρχος Ανδ. Καραγιάννης για τα έργα στην Καλαμάτα: "Θα σταματήσει το καλοκαίρι η ανάπλαση της Ναυαρίνου" (βίντεο)

Ο αντιδήμαρχος Ανδ. Καραγιάννης για τα έργα στην Καλαμάτα: "Θα σταματήσει το καλοκαίρι η ανάπλαση της Ναυαρίνου" (βίντεο)

 

 

Το έργο ανάπλασης της Ναυαρίνου, από Φαρών έως Ακρίτα, θα σταματήσει το καλοκαίρι και θα συνεχιστεί από το Σεπτέμβριο στο τμήμα του δρόμου που θα παραμείνει και στο οποίο θα φύγει η άσφαλτος και θα μπουν κυβόλιθοι.

Η ανάπλαση της Αναγνωσταρά θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τμήμα που εκτελείται μετά πολλών βασάνων, από Κολοκοτρώνη έως 23ης Μαρτίου, και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί η κατάσταση για να συνεχιστεί (και πώς) το έργο.

Αυτά επεσήμανε σε δηλώσεις του στην “Ε” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης για τα έργα που εκτελούνται στην πόλη, κάποια εκ των οποίων με σοβαρά προβλήματα – σημειώνοντας ότι οι μεγάλες εκπτώσεις και η εκτόξευση των τιμών ασφάλτου και υλικών προκαλούν τα προβλήματα σε όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικά, ο Ανδρ. Καραγιάννης υποστήριξε ότι “δεν καρκινοβατεί κανένα έργο. Ολα είναι μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται από το νόμο. Οι εξελίξεις και οι δυσκολίες που υπάρχουν γενικώς, δημιουργούν τα προβλήματα”. Ειδικότερα, για κάθε ένα έργο ενημέρωσε:

- Για την ανάπλαση της Ναυαρίνου

Από Μεγάλη Τετάρτη είναι έτοιμα τα πεζοδρόμια στο βόρειο μέρος για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να δουλέψουν. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης η Υπηρεσία Καθαριότητας έπλυνε το δρόμο, για να φύγουν τα χώματα και να σταματήσει να φαίνεται ότι είναι ένα εργοτάξιο, και ο κόσμος να μπορέσει να παραβρεθεί. Γιατί θα έχουμε καλό καιρό και πάρα πολλούς επισκέπτες. Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες στα κομμάτια των κάθετων δρόμων και στο κομμάτι που είναι μπροστά από το «Αμέρικα». Εκτελείται στα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν”.

 

- Για την ανάπλαση στην πλατεία Υπαπαντής που έχει σταματήσει εδώ και καιρό

Εχει σταματήσει, γιατί περιμένουμε τα μάρμαρα. Είναι ένα εύκολο έργο τελικά, δεν είναι τόσο δύσκολο, με τη λογική ότι πρέπει να φτιάξεις πεζοδρόμια, να κάνεις υψόμετρα. Τα υψόμετρα θα τηρηθούν ως έχουν. Ηταν να γίνει η προμήθεια μαρμάρων από τον εργολάβο. Ηδη το μάρμαρο κατεβαίνει, ήδη ένα μεγάλο κομμάτι έχει έρθει στο εργοτάξιο και κάποιο άλλο βρίσκεται στον προμηθευτή, που θα το φέρει. Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει, μετά την πρώτη εβδομάδα. Ο εργολάβος έχει βρει τους ανθρώπους που θα το εκτελέσουν. Λύθηκε και το ζήτημα των υψομέτρων όπου υπήρχαν κάποια προβλήματα”.

 

- Για την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα στη Δυτική Παραλία

Εχει φτάσει στην Αρτέμιδος, υλοποιούνται τα πεζοδρόμια σύμφωνα με τη μελέτη. Θα γίνει και κοπή κάποιων δέντρων που πήραμε αποφάσεις, για να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε στο σύνολό του. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, πηγαίνει πολύ γρήγορα. Ο εργολάβος έχει διάθεση και δουλεύει, και τα συνεργεία όλα. Είναι ένα έργο αρκετά δύσκολο, πολύπλοκο, που προχωράει πολύ καλά”.

 

- Για την ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά

Το κομμάτι μέχρι την Κολοκοτρώνη δουλεύεται. Εχουν γίνει όλα τα ρείθρα. Για να μπορέσουμε να περπατηθεί ο δρόμος τούτες τις μέρες πιο εύκολα από τον κόσμο, ο εργολάβος έβαλε κομμάτια από φύλλα από σανίδες, μεγάλα, κι έτσι θα αρθεί οποιαδήποτε επικινδυνότητα. Θα προχωρήσει στην επόμενη φάση να τελειώσει τα ρολόγια, θα περάσει τους σωλήνες για τις υδρορροές. Μέσα στο χρονοδιάγραμμα είναι κι αυτός και δουλεύει”.

 

- Για την πεζοδρόμηση σε Σφακτηρίας, Καπετάν Κρόμπα κλπ. και την ανάπλαση της Κολοκοτρώνη

Είπαμε την οδό Κολοκοτρώνη να μην την πειράξουμε τώρα, γιατί είναι δρόμος που εξυπηρετεί μετά το κλείσιμο της Αναγνωσταρά. Αρχές Μαΐου θα ξεκινήσουν κι εκεί οι εργασίες. Κρόμπα και εσοχές επί της Νέδοντος, στο κομμάτι της Αναπλιώτη είναι ο εργολάβος και δουλεύει, βάζει κυβόλιθους. Για τα δύο κομμάτια που είχαν μείνει και δεν υπήρχαν στη μελέτη (Αναπλιώτη και Πολυβίου από Σφακτηρίας έως Αναγνωσταρά), έγιναν οι μελέτες, βρέθηκαν τα χρήματα για να γίνει η ανάθεση και να εκτελεστεί και αυτό το έργο”.

 

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ο αντιδήμαρχος είπε: “Η Ναυαρίνου είναι μέχρι τέλος Μαΐου, θα πάρει παράταση, γιατί σε συνεννόηση που έγινε είπαμε να τελειώσουν τα κάθετα κομμάτια και το Σεπτέμβριο να μπούμε μέσα, να φύγει η άσφαλτος και να πέσει ο κυβόλιθος, γιατί πρέπει να πάρουμε και υψόμετρα για την απορροή των νερών. Δεν είναι τόσο εύκολο το δρομάκι αυτό παρότι είναι 200 μέτρα. Εχει μια διαδικασία”.

Ανέφερε ότι “στην Πλαστήρα δεν θα σταματήσουμε καθόλου” και παρατήρησε: “Στην Αναγνωσταρά θέλουμε να δούμε την πορεία του εργολάβου, του έχουμε δώσει παράταση μέχρι τον Ιούνιο να τελειώσει το κομμάτι που γίνεται. Και από κει και μετά εδώ είμαστε για οτιδήποτε και να δούμε ποιες θα είναι και οι διαθέσεις”.

Τέλος, για τις δυσκολίες υλοποίησης των έργων ο Ανδρ. Καραγιάννης δήλωσε: “Να ξέρετε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στα έργα. Οι εκπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Οι τιμές σε ό,τι έχει σχέση με πίσσες (από 200 ευρώ ο τόνος έχει 700) και σύμφωνα με τις εκπτώσεις όχι μόνο στα έργα του Δήμου Καλαμάτας σε όλη την Ελλάδα. Οι αναθεωρήσεις είναι πολύ ελάχιστες. Το υπουργείο πρέπει να αποφασίσει συνολικά μία γενναία χρηματοδότηση όλων αυτών των έργων, των αναθεωρήσεων, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά τα έργα και να τελειώσουν”.