Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 09:21

Απάντηση Καραγιάννη για το έργο της Ναυαρίνου: Στο βάθος πεζοδρόμηση όπως στην Αριστομένους

Γράφτηκε από τον
Απάντηση Καραγιάννη για το έργο της Ναυαρίνου: Στο βάθος πεζοδρόμηση όπως στην Αριστομένους

 

Ενιαία, στο ίδιο επίπεδο θα είναι ο δρόμος με τους κυβόλιθους και τα πεζοδρόμια στην οδό Ναυαρίνου, στο τμήμα της ανάπλασης μεταξύ Φαρών - Ακρίτα, βλέποντας στην προοπτική της πεζοδρόμησης.

Αυτό μας επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ανδρέας Καραγιάννης, παρεμβαίνοντας χθες στο ρεπορτάζ μας με τίτλο “Ναυαρίνου: Χωρίς όδευση τυφλών και ράμπες το νέο πεζοδρόμιο”.

Υπενθύμισε ότι αυτό προβλέπεται στη μελέτη του έργου και είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή Νίκα κατά την έγκριση της μελέτης και την ένταξη του έργου στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί σε μελλοντική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου. Για το λόγο αυτό, όπως μας εξήγησε ο κ. Καραγιάννης, δεν προβλέπονται κάθετες διαβάσεις - ράμπες ΑμεΑ. Με βάση την ίδια ενημέρωση, το ενιαίο θα έχει μια ελαφρά κλίση προς το λιμάνι, για τα όμβρια.

Οσον αφορά την απουσία όδευσης τυφλών στο βόρειο αναπλασμένο πεζοδρόμιο, οι εξηγήσεις του αντιδημάρχου δεν ήταν ικανοποιητικές. Ανέφερε ότι και στο έργο της Ναυαρίνου ακολουθήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή η τακτική προηγούμενων έργων ανάπλασης στην πόλη, να υπάρχει δηλαδή όδευση τυφλών στο ένα πεζοδρόμιο. Οπως στο δυτικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους (στα “Ουζάκια”) που δεν φτιάχθηκε τέτοια όδευση και υπάρχει μόνο στο ανατολικό, που είναι και στενότερο. Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε μάλιστα ότι δεν είναι και τόσο σημαντική η ειδική όδευση για τους τυφλούς, καθώς έχουν σύγχρονα εξελιγμένα μπαστούνια. Ομως οι τυφλοί στην Καλαμάτα προτιμούν να κινούνται στα πεζοδρόμια που έχουν οδεύσεις, όταν δεν έχουν συνοδό - εκπαιδευτή, όπως μας βεβαίωσαν οι ίδιοι.

Επίσης, σε επίσκεψή μας χθες στο υπό ανάπλαση τμήμα της Ναυαρίνου, είδαμε τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων στο αναπλασμένο διαπλατυσμένο βόρειο πεζοδρόμιο -σε μία περίπτωση μάλιστα είχαν αναπτυχθεί πολλά μαζί με ζαρντινιέρες, μειώνοντας υπερβολικά τον δημόσιο χώρο. Επαγγελματίες μας ενημέρωσαν ότι πέρασε η Δημοτική Αστυνομία και τους είπε πως απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα αν δεν ολοκληρωθεί το έργο. Δεν εξήγησε όμως ποια ολοκλήρωση εννοεί και πότε προβλέπεται να υλοποιηθεί.

Οφείλει η δημοτική αρχή άμεσα να ενημερώσει πότε και πώς θα χωροθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα, καθώς οι επαγγελματίες θέλουν να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό και να δουλέψουν και στο βόρειο πεζοδρόμιο, χωρίς προκλήσεις και υπερβολές, σεβόμενοι τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο για τους πεζούς κι εναρμονιζόμενοι με το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι το ενιαίο δρόμου και πεζοδρομίων απαιτεί σοβαρή και υπεύθυνη παρέμβαση διαχείρισης ομβρίων, για να μην πλημμυρίζει η αναπλασμένη Ναυαρίνου.

Γ.Σ.

 


NEWSLETTER