Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 09:23

Μετεγκατάσταση Ρομά από την Αγία Τριάδα (βίντεο)

Μετεγκατάσταση Ρομά από την Αγία Τριάδα (βίντεο)

 

Το σχεδιασμό της μετεγκατάστασης των Ρομά από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα σε άλλο χώρο, εξετάζει η κυβέρνηση και μέχρι το τέλος Ιουλίου θα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα καταρτιστεί από κοινού με το Δήμο Καλαμάτας.

Αυτά επεσήμανε χθες ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης σε δηλώσεις του στο Δημαρχείο Καλαμάτας.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι εξετάζεται και η περίπτωση της Μπιρμπίτας, αλλά “δεν είναι τίποτα δεδομένο” και ξεκαθάρισε πως αν προχωρήσει αυτή η περίπτωση “η Μπιρμπίτα θα λειτουργήσει με κανόνες”.

 

 

Τον γ.γ. περίμεναν στο Δημαρχείο αρκετοί κάτοικοι της Αγίας Τριάδας και ιδιοκτήτες οικοπέδων που έχουν καταπατηθεί από τους Ρομά, με τον δικηγόρο τους Παναγιώτη Νταή και με πανό διαμαρτυρίας.

Ο γ.γ. που έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου, στην οποία συμμετείχαν εκφράζοντας τις απόψεις τους οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, η γ.γ. του δήμου Μαρία Νταμάτη και το πολυμελές επιτελείο που συνόδευε τον γ.γ., δύο μέλη του οποίου είναι Ρομά. 

Στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο ισόγειο του Δημαρχείου, παρουσία μελών του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, κατοίκων και ιδιοκτητών οικοπέδων της περιοχής της Αγίας Τριάδας, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, αφού ανέφερε ότι “είναι η δεύτερη φορά που ο γ.γ. επισκέπτεται την πόλη μας” και πως την πρώτη είχαν επισκεφθεί τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας και τον χώρο της Μπιρμπίτας, παρατήρησε: “Η παρουσία εδώ του γ.γ. και του επιτελείου του δείχνει το ενδιαφέρον που έχει ο ίδιος για να δώσουμε λύση. Λύση που θα είναι επ’ ωφελεία και των κατοίκων κυρίως, που έχουν τις ιδιοκτησίες τους εκεί και είναι καταπατημένες τόσα χρόνια και πρέπει να αποδοθούν και βέβαια λύση για τους ανθρώπους που μένουν εκεί, ώστε να μετεγκατασταθούν σε καλύτερες συνθήκες”.

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Ο κ. Σταμάτης παρατήρησε ότι “η περίπτωση της Αγίας Τριάδας στο Δήμο Καλαμάτας με τους Ρομά είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Καλούμαστε να δώσουμε λύση σε κάτι που υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια”. Εκανε λόγο για “πολύ περίπλοκο θέμα”, για “συνθήκες σήμερα πολύ πιο γενικευμένες” κι επεσήμανε: “Θα κριθούμε όχι μόνο από τη δυσκολία, αλλά και από τη συνεννόηση και με τους κατοίκους και με τους Ρομά. Δεν ερχόμαστε εδώ για να επιβάλουμε την άποψή μας ή την όποια θέση θέλουμε. Όλα πρέπει να γίνουν με βάση τους κανόνες δικαίου”.

Σημείωσε πως “αυτό που προέχει είναι ότι θα πρέπει πάρα πολύ άμεσα να σχεδιαστεί η μετεγκατάσταση των Ρομά σε χώρο άλλον που θα είναι καλύτερη η ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα να απελευθερωθούν οι χώροι, οι οποίοι είναι καταπατημένοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια και να δοθούν στους ιδιοκτήτες τους. Οπότε, οι μεν ιδιοκτήτες θα έχουν τις περιουσίες τους, οι δε Ρομά θα είναι σε έναν πολύ καλύτερο χώρο που θα διέπεται από κανόνες κοινωνικής ένταξης, που θα τους παρέχονται όλα αυτά τα αγαθά, το νερό η αποχέτευση, το ρεύμα”.

Ενημέρωσε ότι “είμαστε στη διαδικασία με πολύ συγκεκριμένα προγράμματα που θα σχεδιάσουμε από κοινού με το δήμο, να ενδυναμώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ιδίως στο κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης και γενικότερα της όλης ενδυνάμωσης των οικογενειών τους, ώστε ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας να προχωρήσουμε όλοι μαζί” και παρατήρησε πως “πλέον δεν θα γίνονται ανεκτά θέματα παραβατικότητας ή οποιασδήποτε εγκληματικότητας και θα πρέπει πλέον να υπάρξει ο σεβασμός της ιδιοκτησίας, αλλά και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των υπόλοιπων συμπολιτών μας”. 

Επίσης, εκτίμησε ότι “τους επόμενους δύο μήνες, μέχρι τέλος Ιουλίου, θα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα καταρτιστεί από κοινού με το δήμο και θα αφορά τον πληθυσμό Ρομά” κι επανέλαβε πως “πρώτος στόχος είναι να βρεθεί -ήδη υπάρχουν κάποια θέματα που συζητάμε τώρα με τον δήμαρχο- ένας χώρος κοινωνικής ομαλής μετεγκατάστασης, για να απελευθερωθούν οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων που είναι τόσο καιρό καταπατημένες”.

Ακολούθησε συζήτηση με κατοίκους της Αγίας Τριάδας κι εκπροσώπους ιδιοκτητών οικοπέδων της περιοχής. Στη συνέχεια, ο γ.γ. επισκέφθηκε τον καταυλισμό των Ρομά της Αγίας Τριάδας.

Γ.Σ.