Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 15:15

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Χωρίς απόφαση για τραπεζοκαθίσματα στο βόρειο  πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον

 

Χωρίς κανονιστική απόφαση παραμένει η λειτουργία του βόρειου διαπλατυμένου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου, στην Παραλία της Καλαμάτας, στο υπό ανάπλαση τμήμα μεταξύ Φαρών και Ακρίτα.

Και αυτό γιατί το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, η έγκριση της απόφασης δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Με την εξέλιξη αυτή συνεχίζεται το μπάχαλο με τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία των πεζών.

Σύμφωνα με την εισήγηση, για τα τραπεζοκαθίσματα παραχωρείται χώρος 3,80 μέτρων μπροστά από τα καταστήματα με επιτρεπόμενη την τοποθέτηση κινητών ανεμοφρακτών, ενώ για τους πεζούς μένει χώρος 1,80 μέτρου και 1,50 μέτρου, στα σημεία με τις εσοχές.

Στη συζήτηση υπήρξαν επιφυλάξεις και προβληματισμοί για τον μικρό χώρο που παραχωρείται για τους πεζούς και για την εντύπωση ότι η ανάπλαση έγινε τελικά για τα καταστήματα.

Αναλυτικά, στο Συμβούλιο απαιτούνταν 21 ψήφοι συμβούλων και η ψήφος του προέδρου της κοινότητας, ενώ υπέρ της απόφασης που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή, ψήφισαν μόνο 15 σύμβουλοι (και κάποιοι της μειοψηφίας). Λευκό ψήφισαν 4 σύμβουλοι της μειοψηφίας (Στ. Σταματόπουλος, Δ. Φαββατάς, Χρ. Αναστασόπουλος, Στ. Μπεχράκης) και 2 ψήφισαν “παρών” (Β. Τζαμουράνης, Γ. Σωφρονάς). Οι υπόλοιποι σύμβουλοι απουσίαζαν είτε από την αρχή της συνεδρίασης είτε αποχώρησαν κατά τη διάρκειά της.

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας ανέβαλε τη συνεδρίασή του, λόγω έλλειψης απαρτίας και ο πρόεδρός του (Π. Λύρας) που εξέφρασε άποψη, δεν μπορούσε να ψηφίσει.

Να επισημάνουμε ότι το θέμα της κανονιστικής απόφασης αφορούσε ακόμα τους πεζόδρομους της Σφακτηρίας, της Πολυβίου, της Αναπλιώτη κλπ., το δυτικό διαπλατυμένο πεζοδρόμιο στα “Ουζάκια” (ΔΗΠΕΘΕΚ, Δικαστήρια, Διοικητήριο) και την πλατεία Ομήρων Γερμανίας (στην Αγία Τριάδα).

Μεταξύ των απόψεων που ακούστηκαν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Κοσμόπουλος πρότεινε όχι βιδωμένες ομπρέλες κινητό και όχι σταθερό εξοπλισμό στη Σφακτηρίας και στα στενά της περιοχής. για να μπορεί να περάσει η Πυροσβεστική και να βάλει σκάλα.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Β. Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “με 1,50 και 1,80 μέτρο για τους πεζούς στη Ναυαρίνου αδικούμε την παρέμβαση που κάνουμε. Πρέπει να αυξηθεί η ζώνη των πεζών”. Εξέφρασε επιφυλάξεις για ανεμοφράκτες, κάνοντας λόγο για “αντιαισθητική και προβληματική κατάσταση” και δήλωσε αρνητικός σε τέτοιο εξοπλισμό στη Ναυαρίνου και στη Σφακτηρίας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Π. Λύρας ζήτησε “αυστηρά 3,80 μέτρα για τα τραπεζοκαθίσματα στη Ναυαρίνου και όχι μόνιμες κατασκευές στη Σφακτηρίας”.

Γ.Σ.