Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 08:52

Καλαμάτα: Δεν πέρασε η απόφαση για τραπεζοκαθίσματα Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον

 

Ούτε χθες η νέα κανονιστική απόφαση για το βόρειο διαπλατυμένο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, στο τμήμα της ανάπλασης, για την παραχώρηση χώρου για τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, - για μία ψήφο -, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και δεν εγκρίθηκε.

Την πρόταση καταψήφισαν ή ψήφισαν λευκό σύμβουλοι παρατάξεων των μειοψηφιών, εκτιμώντας ότι παραχωρείται περισσότερος χώρος για τα τραπεζοκαθίσματα και όχι για τους πεζούς.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε ότι θα μπει τάξη στην παραλία, ακόμα και με την ισχύουσα κανονιστική, που δίνει μόνο 2 μέτρα για τραπεζοκαθίσματα.

Αρχικά, ο δήμαρχος είπε ότι από τα 7,30 έως και τα 7,45 μέτρα του βόρειου πεζοδρομίου δίνονται 3,80 μ. από την οικοδομική γραμμή για τα τραπεζοκαθίσματα και όλο το υπόλοιπο είναι για πεζούς, αστικό εξοπλισμό και δέντρα. Ανέφερε ότι και οι πεζοί εξυπηρετούνται και ενισχύεται η επιχειρηματικότητα.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος (ο επικεφαλής Βασίλης Κοσμόπουλος απουσίαζε) παρατήρησε πως παρά τις βελτιώσεις, τα 3,80 μ. για τραπεζοκαθίσματα είναι πολύ, ζήτησε σεβασμό στον πεζό και τον ελεύθερο χώρο, αναφέροντας ότι “τα δύο τραπέζια είναι πολλά, ένα είναι αρκετό”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης στάθηκε στο γεγονός ότι στον πεζόδρομο της Σφακτηρίας δίνονται 2,70 μ. για τον πεζό και στη Ναυαρίνου 2,45 μ. και διαφώνησε με τους ανεμοφράχτες στους στενούς πεζόδρομους Πολυβίου και Αναπλιώτη.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης εκτίμησε ότι για ένα τόσο κοστοβόρο έργο η βελτίωση στην ποιότητα ζωής στην περιοχή είναι μικρή έως μηδενική.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος παρατήρησε ότι “Ιστορικό Κέντρο μας έχουν δείξει ότι δεν θα τηρηθούν τα μέτρα της κανονιστικής” και πως “και η κεντρική πλατεία ξεχειλώνει”.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάππας υπερψήφισε, συμφώνησε με τα 3,80 μ. και ζήτησε “να δεσμευτούμε ότι τα 3,80 μ. θα είναι 3,80”.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας ανέφερε ότι “ορθώς δίνουμε χώρο για δύο τραπέζια” και πως με αυστηρότητα η Δημοτική Αστυνομία θα ελέγχει την εφαρμογή της κανονιστικής.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας συμφώνησε με τα 3,80 μ. για τραπεζοκαθίσματα, “για να λειτουργήσει και το χειμώνα η Ναυαρίνου” και ζήτησε υποδειγματικούς ελέγχους για να παραδειγματίζει η Ναυαρίνου την υπόλοιπη πόλη.

Γ.Σ.