Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 08:32

Καλαμάτα: Τέλος το παλιό μοντέλο της Γαλάζιας Νύχτας - Event προβολής της Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον

 

Δίχως τη Γαλάζια Νύχτα η οποία σηματοδοτούσε άτυπα την έναρξη της θερινής σεζόν κύλησε το πρώτο μισό του καλοκαιριού. Η τελευταία διοργάνωση έγινε το 2019, ενώ τα δύο επόμενα χρόνια ο θεσμός «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

Όπως είχαν σημειώσει επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Ναυαρίνου, η διοργάνωση δεν είχε ουσιαστικά ποτέ την επιτυχία της Λευκής Νύχτας, η οποία μετά από το ίδιο διάλειμμα θα λάβει χώρα στα τέλη Αυγούστου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας μιλώντας στην «Ε» εξήγησε πως η Γαλάζια Νύχτα θα έπρεπε να εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο. «Θεωρώ πως ήταν ένα concept της προηγούμενης δεκαετίας, το οποίο δεν ταιριάζει με την τωρινή. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να έχουμε φαντασία και νέες ιδέες» σημείωσε, τονίζοντας πως σημαντικό ρόλο για την όποια διεξαγωγή στην εστίαση παίζουν οι ημερομηνίες, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. «Η Γαλάζια Νύχτα έτσι όπως την ξέρουμε δεν έχει ξεκάθαρο ρόλο και στόχο. Εφόσον δημιουργήσουμε ένα νέο event, αυτό θα πρέπει να προβάλει το παραλιακό μέτωπο της πόλης και κατ’ επέκταση τα καταστήματα της περιοχής που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση, έχοντας συνέχεια και να μην αφορά μόνο μια μέρα, υποδηλώνοντας την έναρξη της σεζόν» διευκρίνισε. Και πρόσθεσε πως ήδη επεξεργάζονται κάποια πλάνα για το νέο έτος, με την προϋπόθεση πως πρέπει να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες και πρακτικές ετών, ούτως ώστε η περιοχή να μην είναι τουριστική στα λόγια αλλά στην πράξη.

 

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ, «ΚΟΙΛΙΑ» ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Σχετικά με την κίνηση στην εστίαση από τις αρχές της θερινής σεζόν, ο Νίκος Μαλαπέτσας γνωστοποίησε πως ξεκίνησε δυνατά από τα τέλη Μαΐου και έπειτα, ωστόσο τις τελευταίες μέρες έχει κάνει μια «κοιλιά», παρότι έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες άδειες των Ελλήνων. Επιπλέον, στάθηκε στη μειωμένη κατανάλωση συγκριτικά με τη ροή του κόσμου. «Την κατανάλωση θα την χαρακτήριζα ελαφρώς μειωμένη, μιας και σε ορισμένες περιπτώσεις τα δύο ποτά γίνονται ένα, προτιμώνται τα κυρίως πιάτα χωρίς τα ορεκτικά, ενώ υπάρχει περιορισμός και στα μπουκάλια κρασιού από τις παρέες» τόνισε, επικαλούμενος την ακρίβεια στην αγορά. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το αν την εστίαση στηρίζουν περισσότερο οι ντόπιοι ή οι επισκέπτες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επισήμανε -φέρνοντας ως παράδειγμα το κατάστημα που διατηρεί στην Παραλία- πως φέτος την κίνηση ενισχύουν περισσότερο ξένοι τουρίστες, προερχόμενοι από Γαλλία και Ιταλία, ενώ σημαντική στήριξη στα μαγαζιά δίνουν οι Ελληνες του εξωτερικού από Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. «Οι ντόπιοι, λόγω των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω της ακρίβειας, βγαίνουν σε πολλές περιπτώσεις μια φορά την εβδομάδα, ενώ οι Αθηναίοι αλλά και επισκέπτες από κοντινούς προορισμούς παρατηρούμε πως επιλέγουν για μίνι διακοπές την Καλαμάτα κυρίως τα Παρασκευοσαββατοκύριακα» σημείωσε, προσδοκώντας πως ο Αύγουστος θα είναι πολύ πιο καλός εισπρακτικά για την εστίαση, όπως παραδοσιακά γίνεται στην πόλη. «Ευελπιστούμε ο μήνας αυτός να μας δώσει την οικονομική ώθηση που χρειαζόμαστε, καθώς στο σύνολό τους οι δύο πρώτοι του καλοκαιριού δεν έκλεισαν ιδιαίτερα καλά εισπρακτικά» πρόσθεσε. 

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Από πλευράς κορονοϊού και για το αν συνεχίζει να βάζει εμπόδια στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, ο κ. Μαλαπέτσας υπογράμμισε πως τα δεδομένα είναι σίγουρα σε καλύτερη φάση μιας και απουσιάζουν φέτος οι περιορισμοί, ωστόσο υπάρχει ο φόβος από κάποιους πελάτες, οι οποίοι είναι διστακτικοί, επιλέγοντας τραπέζια ανάλογα με την απόσταση που έχει το ένα από το άλλο. «Ο γενικότερος φόβος ώστε να μην κολλήσει κάποιος ίσως να είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την έξοδο του Έλληνα αλλά και του ξένου επισκέπτη» συμπλήρωσε. 

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ MASTERPLAN ΣΤΗ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Τέλος, ο Νίκος Μαλαπέτσας τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα της ανάπλασης στη Ναυαρίνου, λέγοντας πως οι Αρχές πρέπει να κινηθούν σε ένα masterplan για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, από το λιμάνι μέχρι το "Φιλοξένια". «Η Καλαμάτα βασίζεται σε αυτό το κομμάτι, ενώ η επισκεψιμότητά της τα καλοκαίρια οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αυτό. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να έχει δρόμο διπλής κυκλοφορίας και να αναπτύσσονται ταχύτητες ή να γίνονται κόντρες με μηχανάκια κατά τις βραδινές ώρες. Η πρόσφατη ανάπλαση της Ναυαρίνου για μένα πρέπει να γίνει κατά μήκος όλης της οδού, ώστε και να δοθεί μεγαλύτερος χώρος για τους πεζούς, ο ποδηλατόδρομος να επεκταθεί και να μην σταματάει στο ύψος της Ανάστασης, καθώς και να μεγαλώσει το βόρειο πεζοδρόμιο, δίνοντας πολλές δυνατότητες σε επιχειρήσεις και περαστικούς» κατέληξε.