Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022 09:24

Σύμφωνα με την Ευαγγελία Μηλίτση: Συσχέτιση ευρημάτων στην πλατεία Υπαπαντής με τις Αρχαίες Φαρές (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας που σχετίζεται με την χωροταξική οργάνωση των αρχαίων Φαρών έρχεται στο φως κατά την ανασκαφική διαδικασία στην πλατεία Υπαπαντής.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση πρόκειται για τον τοίχο της ανασκαφής Γιαλούρη του 1960 σε μήκος 8,5 μέτρων “μία κατασκευή μνημειακού χαρακτήρα εξαιρετικά καλοδουλεμένη”.

Η κ. Μηλίτση πάντως τόνισε ότι τα ευρήματα φαίνονται πολύ σημαντικά για να κατανοήσει κανείς πού ήταν η αρχαία πόλη και το πώς ήταν οργανωμένη, ενώ ο χώρος που θα αποκαλυφθεί “θα έχει πολλά να πει στους πολίτες και τους επισκέπτες για την ταυτότητα της αρχαίας πόλης”.

Οι ανακοινώσεις με την πλήρη επιστημονική ερμηνεία των ευρημάτων πάντως πρόκειται να γίνει όταν θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή, η οποία μάλιστα υπολογίζεται γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου να επεκταθεί και επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη. Ήδη μάλιστα υπάρχει επικοινωνία με τον Δήμο Καλαμάτας, ώστε εγκαίρως να μελετηθούν τα κυκλοφοριακά ζητήματα που θα προκύψουν για όσο διαρκέσει η κατάληψη του οδοστρώματος.

Η κ. Μηλίτση χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικό τον ρυθμό εξέλιξης της ανασκαφής, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 19 Ιουλίου και έχει προχωρήσει ήδη στο 1/3 του συνολικού τμήματος των 300 τ.μ., που θα πραγματοποιηθεί. “Αυτό που είναι πολύ αισιόδοξο είναι ότι τα κατάλοιπα παρότι δεν καταχώθηκαν με τους σύγχρονους τρόπους, έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι εξαιρετικής κατασκευής και δεν έχουν καταπονηθεί από τον λάθος τρόπο κατάχωσης”.