Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 11:30

Πράσινο φως για μετεγκατάσταση Ρομά στη Μπιρμπίτα

Πράσινο φως για μετεγκατάσταση Ρομά στη Μπιρμπίτα

Μακροσκοπικά ο χώρος της Μπιρμπίτας δεν έχει πρόβλημα, κρίνεται, δηλαδή, κατάλληλος από τη γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, για να φιλοξενήσει ανθρώπους, για να μετεγκατασταθούν εκεί οι Ρομά από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα.

Αυτό μας επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ενημερώνοντάς μας για την εξέλιξη αυτή, μετά από σχετική επιστολή που έστειλε ο ο γ.γ. Γιώργος Σταμάτης στο δήμο.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο, είναι η αποδοχή από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο της παραχώρησης της έκτασης της Μπιρμπίτας που έγινε από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Για να οριστικοποιηθεί η παραχώρηση της έκτασης και η αποδοχή της θα χρειαστούν αποφάσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Ακολούθως, η τεχνοκρατική ομάδα της γ.γ. και οι κοινωνικοί λειτουργοί του δήμου θα προχωρήσουν σε καταγραφή των οικογενειών των Ρομά και του προφίλ τους, ώστε να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή οικισμού στην Μπιρμπίτα, για τη μετεγκατάσταση των Ρομά. Ο οικισμός θα αποτελείται από προκατασκευασμένα σπίτια με φως, νερό, αποχέτευση, με τ.μ. ανάλογα με τα μέλη της κάθε οικογένειας.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να μετεγκατασταθούν οι Ρομά σε ανθρώπινες συνθήκες και η καταπατημένη έκταση του καταυλισμού της Αγίας Τριάδας να αποδοθεί στους ιδιώτες - ιδιοκτήτες οικοπέδων και στον ΟΑΕΔ, που έχει αναλάβει και τον τομέα του πρώην ΟΕΚ.