Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 08:18

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ομόφωνη καταδίκη της απόφασης για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Ομόφωνη καταδίκη της απόφασης  για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

 

Την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, για να προστατευτεί η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και να θωρακιστεί η ποικιλία Ελιά Καλαμών που καλλιεργείται σε μεγάλες ποσότητες στο δήμο, διεκδικεί ομόθυμα και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, των μειοψηφιών και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, μετά την ενημέρωση του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου για το ψήφισμα που λήφθηκε κατά την κρίσιμη σύσκεψη την Τετάρτη στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, δήλωσαν ομόφωνα την συμπόρευσή τους στον αγώνα με όλα τα μέσα, πολιτικά και νομικά, “προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Κalamata Olives)” -παράλληλα με “την επέκταση της ζώνης παραγωγής και τυποποίησης και την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ - Kalamata olives”.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε στο Σώμα ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος εξέφρασε ακόμα μια φορά τη δυσαρέσκειά του για την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε, απόφαση Γεωργαντά, λέγοντας ότι “είναι καταδικαστική και προκαλεί ένα καίριο πλήγμα στο προϊόν”.   

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσερπές κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι “καταστρατηγεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μια πολιτική απόφαση”.

Ο σύμβουλος Γιάννης Λάσκαρης υπερψήφισε το ψήφισμα αλλά εξέφρασε το φόβο ότι “δεν θα πετύχουμε τίποτα στο επόμενο διάστημα -έχουμε μείνει μόνοι μας σε αυτό το θέμα”.

Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είπε ότι θα έπρεπε να απαιτείται στο ψήφισμα “η διασφάλιση της τιμής με κρατική παρέμβαση” και να μπει φραγμός στις αθρόες εισαγωγές.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Τσώνης υπενθύμισε πως “είχε πει ότι υπάρχει σχέδιο που επεξεργάζεται ο πρώην υπουργός κ. Λιβανός” και πρόσθεσε “επί λέξει σας τα είχα πει ότι το ΠΟΠ θα το χάσουμε και θα είστε υπεύθυνος κ. δήμαρχε, γιατί ήσασταν απών από τις εξελίξεις αυτές -δεν είσαστε ικανός ούτε να προβλέψεται ούτε να παλέψεται…”.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε στον κ. Τσώνη ότι δεν σέβεται την κρισιμότητα της κατάστασης και πως “το 2018 είχατε εδώ τον κ. Απόστολου (σ.σ. τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ) κι ενώ είχε προκύψει αυτή η απόφαση, ούτε είδα να κάνετε φασαρία ούτε του είπατε τίποτα…”.

Για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας την άποψή τους εξέφρασαν και οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης και Χρήστος Καρύδης.

Ν.Κ.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER