Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 09:23

Πρόεδρος Ρομά στην Αγία Τριάδα: “Εμείς δεν πάμε στην Μπιρμπίτα”

Πρόεδρος Ρομά στην Αγία Τριάδα: “Εμείς δεν πάμε στην Μπιρμπίτα”

 

“Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, εμείς στην Μπιρμπίτα δεν πάμε”, επεσήμανε στην “Ε” ο πρόεδρος των ρομά στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας Βασίλης Δημητρίου.

Με αφορμή την καταγραφή του προφίλ των οικογενειών στον καταυλισμό, από τον Δήμο Καλαμάτας και την γ.γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας, με στόχο τη μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα, ο πρόεδρος του καταυλισμού εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο την άρνησή τους να μετεγκατασταθούν εκεί.

Ειδικότερα, ο Β. Δημητρίου δήλωσε ότι “η Μπιρμπίτα είναι ακατάλληλος χώρος, δεν ζει άνθρωπος εκεί με τις συνθήκες που υπάρχουν, είναι εκτός του ιστού της Καλαμάτας” και σημείωσε: “Θα γίνει χειρότερο γκέτο από ό,τι υπάρχει στον καταυλισμό. Θέλουμε να ζήσουμε ανθρώπινα με τις δουλειές μας, χωρίς να ενοχλούμε, όπως δεν ενοχλούμε οι περισσότεροι”.

Πρότεινε “στην Μπιρμπίτα να γίνει ένας χώρος, για να δουλέψουμε, γεωργικός, να καλλιεργήσουμε πατάτες, ντομάτες και άλλα εποχικά προϊόντα”, ενώ για την ανθρώπινη στέγαση των ρομά ζήτησε: “Να γίνει κάτι σαν συνοικίες, ανά 10 σπίτια στην Αγία Τριάδα και ανά 10 σπίτια σε άλλες περιοχές, διαφορετικές της Καλαμάτας. Οχι στην Μπιρμπίτα όμως”.

Ο πρόεδρος των ρομά στον καταυλισμό της Αγίας διευκρίνισε πως “θέλουμε να δούμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο, όπως πηγαίνουν στο 16ο Δημοτικό και να το τελειώσουν. Να έχουμε ρεύμα, νερό και τις δικές μας δουλειές”.

Ακόμα, παρατήρησε ότι “υπάρχουν και άλλοι καταυλισμοί, δεν θα λύσουμε το μισό πρόβλημα. Ζουν και αλλού άνθρωποι σε καταυλισμούς” και ζήτησε “να γίνει κι εκεί καταγραφή του προφίλ των οικογενειών”.

Κλείνοντας, επεσήμανε πως “θέλουμε να ζήσουμε σε ανθρώπινες συνθήκες. Οι κάτοικοι του καταυλισμού ρομά στην Αγία Τριάδα γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και αγαπούν την Καλαμάτα και θέλουν να συμβάλουν για την πόλη”.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος έθεσε 3 βασικές προϋποθέσεις, αδειοδότηση της περιοχής, χρηματοδότηση κι επιχειρησιακό σχέδιο, για να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση των ρομά από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας στην Μπιρμπίτα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως “μας έχει απαντήσει ο γ.γ. Διαχείρισης Φτώχειας ότι μακροσκοπικά μπορεί να γίνει αδειοδότηση. Να ξεκινήσουν την καταγραφή, να φτιάξουν την έκθεση και το επιχειρησιακό σχέδιο για να μπορέσει να γίνει μετεγκατάσταση και να προχωρήσουμε”.

Γ.Σ.