Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 15:30

Δήμος Καλαμάτας: Ανακύκλωση ξανά σε ρούχα και παπούτσια

Γράφτηκε από την

Το ρεύμα ανακύκλωσης που αφορά χρησιμοποιημένα ρούχα και παπούτσια, ενεργοποιεί ξανά ο Δήμος Καλαμάτας, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών.

Αύριο στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου αναμένεται να εγκριθεί συμφωνητικό συνεργασίας για τη διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Ο δήμος θα συνεργαστεί και πάλι με την εταιρεία RECYCOM, που εφαρμόζει το πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και διαχείρισης χρησιμοποιημένων ενδυμάτων και υποδημάτων σε 64 δήμους στην Ελλάδα και συνεργάζεται με δεκάδες φορείς και οργανισμούς.

Στην εισήγηση του αρμοδίου αντιδημάρχου Γιάννη Ζαφειρόπουλου αναφέρεται ότι “στο πλαίσιο του νέου ΕΣΔΑ, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία 2020, ενσωματώνοντας τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, οι βασικοί στόχοι που αφορούν τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) μεταξύ άλλων, είναι: 1. Το μεγαλύτερο ποσοστό αστικών αποβλήτων που θα καταλήγουν σε υγειονομική ταφή το 2030 να μην ξεπερνά το 10%. 2. Υποχρεωτική χωριστή συλλογή για απόβλητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων”.

Επισημαίνεται πως “ο Δήμος Καλαμάτας στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας μείωσης των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων και της υποστήριξης κάθε ρεύματος ανακύκλωσης που συμβάλει σε αυτόν τον στόχο, ενδιαφέρεται να υποστηρίξει εκ νέου το ρεύμα ανακύκλωσης που αφορά σε χρησιμοποιημένα ενδύματα και υποδήματα, το οποίο είχε σημαντικά ατονήσει, εξαιτίας της πανδημίας covid 19 και των μέτρων που ακολούθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Οι κόκκινοι κάδοι απομακρύνθηκαν με πρωτοβουλία της εταιρείας, εξαιτίας της αδυναμίας διάθεσης των υλικών σε άλλες χώρες λόγω των απαγορεύσεων της πανδημίας”.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με την εισήγηση, “η προηγούμενη εμπειρία του ρεύματος αυτού μας καθιστά αισιόδοξους για την λειτουργία του. Χαρακτηριστικά το 2018, συνολικά 135 τόνοι ενδυμάτων-υποδημάτων, ανακυκλώθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν, κατατάσσοντας την Καλαμάτα δεύτερη πόλη πανελλαδικά στην ανακύκλωση ρουχισμού. Μειώνοντας τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια. Με την εγκατάσταση εβδομήντα 70 πιστοποιημένων κάδων ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων και με τη διαρκή ενημέρωση των δημοτών θεωρούμε πως θα πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των ΑΣΑ στα επόμενα χρόνια”.