Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 08:12

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Εγκριση και προσδοκίες για τουριστική επένδυση στη Βελίκα

Γράφτηκε από την
Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Εγκριση και προσδοκίες για τουριστική επένδυση στη Βελίκα

 

Την ομόθυμη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας στην μεγάλη τουριστική επένδυση των 2,5 δισ. ευρώ της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που σχεδιάζει τη δημιουργία τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων Navarino Blue αρχικά στην περιοχή της Βελίκας και μετέπειτα του Ριζομύλου και της Καρποφόρας, εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.

Το Σώμα γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του ενός από τα δύο πεντάστερα Navarino Blue (σ.σ. στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και ένα ακόμα τετράστερο), δυναμικότητας 487 κλινών στην θέση “Καρυά ή Βελίκα” του Δήμου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 49,81 εκατ. ευρώ.

 

200 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο εκπρόσωπος της ΤΕΜΕΣ Βασίλης Καρακούσης εξέφρασε την πεποίθηση πως οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο ερχόμενο έτος κι αφού πάρει η μελέτη τις απαραίτητες εγκρίσεις, χωρίς -όπως είπε- να μπορεί να δεσμευτεί ως προς το χρόνο έναρξης των εργασιών, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατασκευή των άλλων δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στο Ριζόμυλο και την Καρποφόρα. Τη ΜΠΕ για το πεντάστερο στη Βελίκα παρουσίασε στο Σώμα ο μελετητής Θόδωρος Μαρσέλλος -ο οποίος, μαζί με τον κ. Καρακούση, απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων.  

Αξίζει να σημειωθεί πως η λειτουργία του ξενοδοχείου στη Βελίκα αναμένεται να δημιουργήσει 200 μόνιμες και εποχικές θέσεις εργασίας (με προτεραιότητα στους ντόπιους), ενώ θα χρησιμοποιεί σε ποσοστό 45% πρώτες ύλες και προϊόντα τοπικής παραγωγής. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η λειτουργία του ξενοδοχείου θα ευνοήσει τη δημιουργία επιχειρήσεων “δορυφόρων”, και θα συντελέσει στην αναβάθμιση των δικτύων υποδομής (δίκτυο ύδρευσης, οδικό δίκτυο), όπως διαβεβαίωσε και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος -ο οποίος αναφέρθηκε τα εν εξελίξει έργα στην ευρύτερη περιοχή προς διευκόλυνση της επένδυσης.

 

Η ΜΕΛΕΤΗ

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το ξενοδοχείο θα αναπτυχθεί σε έκταση 81.147,24 τ.μ. και θα αποτελείται από δύο διακριτές δομικές ενότητες, καθώς και από τις απαραίτητες συνοδές εγκαταστάσεις ως εξής:

- Ξενοδοχειακό συγκρότημα (ανατολικό τμήμα) το οποίο θα περιλαμβάνει 107 δωμάτια με συνολικά 220 κλίνες, κτήριο υποδοχής (Lobby Reception), Bar, εστιατόριο, υπαίθριο φούρνο, υπαίθριο κινηματογράφο, βιβλιοθήκη, υπαίθριο γυμναστήριο, χώρο λατρείας, χώρο ευεξίας, πισίνα, κήπο βρώσιμων, κοινόχρηστους χώρους.

- Ξενοδοχειακό συγκρότημα (δυτικό τμήμα) το οποίο θα περιλαμβάνει 130 δωμάτια με συνολικά 267 κλίνες, κτήριο υποδοχής (Lobby Reception), Bar, εστιατόριο, υπαίθριο φούρνο, υπαίθριο κινηματογράφο, πισίνα, χώρο ευεξίας, κοινόχρηστους χώρους.

- Κοινοφελείς και λειτουργικούς χώρους (κοινές εγκαταστάσεις), που θα περιλαμβάνουν χώρο στάθμευσης επισκεπτών και προσωπικού, χώρο συλλογής απορριμμάτων, καταστήματα, εργαστήρια, αποθήκες (υλικών και τροφίμων, εξοπλισμού και εργαλείων επισκευής και συντήρησης, υλικών κήπου κ.λπ.), κτήριο φύλαξης και ελέγχου του συγκροτήματος, κτήρια γραφείων και λειτουργικών υπηρεσιών, αποδυτήρια προσωπικού, πλυντήρια, δημόσιες τουαλέτες, αθλητικούς χώρους (γήπεδα τένις, beach volley, skate bowl, water sports), χώρους ευεξίας (spa, yoga, γυμναστήριο), καθώς και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης και πυρόσβεσης. 

 

ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπροστά από το ακίνητο βρίσκεται τμήμα παλαιού αιγιαλού, εμβαδού 8.851,37 τ.μ., για τα οποία υπάρχει πρόθεση εξαγοράς και ενσωμάτωσης στην υπό μελέτη ανάπτυξη.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital,gr, θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: Κατά την 1η φάση ανάπτυξης θα γίνει η κατασκευή του πεντάστερου ξενοδοχείου με δυναμικότητα 487 κλίνες, εντός της έκτασης των 81.142,24 τ.μ. Κατά την 2η φάση ανάπτυξης θα γίνει εξαγορά του τμήματος παλαιού αιγιαλού, έκτασης 8.851,37 τ.μ. μπροστά από το ακίνητο, προσάρτηση της έκτασης στην έκταση των 81.142,24 τ.μ. και αύξηση της δυναμικότητας της επένδυσης κατά 53 κλίνες (σε 540 από 487).

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής της πρώτης φάσης εκτιμάται σε 30 μήνες, ενώ τα καθαρά έσοδα από τη λειτουργία του εκτιμώνται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ ανά έτος. Ακόμη εκτιμάται ότι η επένδυση θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά 0,3%, βελτιώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της Περιφέρειας με το άνοιγμα νέων αγορών.

Ν.Κ.

 


NEWSLETTER