Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 07:51

Οικοτροφείο για ενηλίκους με αυτισμό στο Γυμνάσιο Μερόπης

Γράφτηκε από την
Οικοτροφείο για ενηλίκους με αυτισμό στο Γυμνάσιο Μερόπης

 

Η παραχώρηση από το Δήμο Οιχαλίας του πρώην Γυμνασίου Μερόπης μετά από αίτημα συνεργασίας του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση και λειτουργία οικοτροφείου για μέχρι 15 ενηλίκους που είναι στο φάσμα του αυτισμού -οι οποίοι, όπως εξήγησε στην “Ε” ο πρόεδρος του φορέα Κώστας Σαραβελάκης, είτε δεν έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, είτε βιολογικά η οικογένεια δεν μπορεί να τους υποστηρίξει.

Ο κ. Σαραβελάκης μίλησε για μια μεγάλη ανάγκη, που είναι πλέον πολύ κοντά στην πραγματοποίηση χάρη στην άμεση ανταπόκριση της δημάρχου Γιώτας Γεωργακοπούλου και του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας, καθώς και του προέδρου Γιώργου Μπίνιου και του Τοπικού Συμβουλίου Μερόπης, αφού η μακροχρόνια παραχώρηση ενός κτηρίου από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης ισχυροποιεί την πρόταση του συλλόγου προς τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, δίνοντας πολύ μεγάλες πιθανότητες στη δημιουργία οικοτροφείου στο νομό.

 

ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Η προκήρυξη της πρόσκλησης από το Τμήμα Ψυχικής Υγείας του υπουργείου αναμένεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου κι αφού κατατεθεί ο φάκελος της πρότασης, ελεγχθεί και αξιολογηθεί από την αρμόδια Επιτροπή, θα οριστεί μετά από ένα χρονικό διάστημα ο οριστικός ανάδοχος με την αξίωση να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για τη λειτουργία του οικοτροφείου μέσα σε 4 μήνες. Σημαντικό για την ισχυροποίηση της πρότασης είναι, επίσης, πως το συγκεκριμένο κτήριο (με συνολική έκταση περί τα 700 τ.μ. και δύο πτέρυγες) μετά και από έναν πρώτο έλεγχο που έγινε από μηχανικό, καλύπτει τις προδιαγραφές οικοτροφείου. Σε πρώτη φάση (κι αφού εγκριθεί η πρόταση από το υπουργείο Υγείας) θα επισκευαστούν τα 450 τ.μ., με τις δωρεές από την Καρέλια Α.Ε. προς το σύλλογο, ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα μπορέσει να αξιοποιηθεί στο μέλλον και για άλλες χρήσεις. Αξίζει να αναφερθεί πως μέσα στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή δεν βρέθηκε κατάλληλο κτήριο, που να βρίσκεται εντός του κοινωνικού ιστού, δίπλα σε εθνικό δρόμο και κοντά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

 

ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εφόσον ευοδωθεί η πρόταση για το οικοτροφείο στη Μερόπη, θα δημιουργηθεί ένας χώρος θεραπευτικής αντιμετώπισης και διαβίωσης ο οποίος θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ενηλίκους με αυτισμό υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, διατηρώντας ένα τρόπο οικογενειακής διαβίωσης, θα δίνεται στο άτομο η δυνατότητα να αναπτύξει ικανότητες αυτοεξυπηρέτησης, κοινωνικής ένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι θα είναι το μοναδικό οικοτροφείο στην Περιφέρεια για ενηλίκους στο φάσμα του αυτισμού. Τα έξοδα λειτουργίας του θα καλύπτονται από ευρωπαϊκά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης -ενώ οι επισκευές στο κτήριο και η διαμόρφωση του χώρου θα γίνουν με χρήματα του φορέα υλοποίησης. Θα απασχολεί ειδικό επιστημονικό προσωπικό, καθώς και βοηθητικό-υποστηρικτικό, δίνοντας θέσεις εργασίας και σε ανθρώπους της περιοχής.

Ν.Κ.


NEWSLETTER