Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022 08:00

Καλαμάτα: Διευκρινίσεις Φάβα για το σχέδιο δράσης για τους Ρομα

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Διευκρινίσεις Φάβα για το σχέδιο δράσης για τους Ρομα

 

Το τοπικό Σχέδιο Δράσης που εκπονεί ο Δήμος Καλαμάτας αφορά το σύνολο των Ρομά που διαμένουν στην περιοχή και δεν έχει σχέση με τη μετεγκατάσταση των ρομά της Αγίας Τριάδας στην Μπιρμπίτα.

Αυτό διευκρίνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλη Τζαμουράνη.

Ο κ. Φάβας ενημέρωσε ότι για το Τοπικό Σχέδιο Δράσης που “έχουμε κληθεί να παραδώσουμε έως τις 16 Δεκεμβρίου στο υπουργείο,(Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), είναι συγκέντρωση σε ένα ενιαίο δελτίο όλων των δελτίων που μαζεύτηκαν από κοινωνικούς λειτουργούς, έτσι ώστε να το στείλουμε στο υπουργείο”.

Ανέφερε πως η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών έχει αναλάβει να συντάξει την τεχνική έκθεση, “προκειμένου να δούμε κάποια πράγματα που σχετίζονται με την Μπρμπίτα” και διευκρίνισε ότι “η μετεγκατάσταση των Ρομά της Αγίας Τριάδας στον χώρο που σχεδιάζεται, δεν έχει σχέση με το τοπικό σχέδιο, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το τοπικό σχέδιο είναι για το σύνολο των Ρομά που διαβιούν στον Δήμο Καλαμάτας. Είναι σε εξέλιξη, το επεξεργάζεται η υπηρεσία”.

Επεσήμανε πως “το σχέδιο θα είναι υπηρεσιακό με πολιτική κατεύθυνση” κι επανέλαβε ότι “θα εκπονηθεί και θα αποσταλεί στη γ.γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας μέχρι τις 16 του μήνα”.

Να υπενθυμίσουμε ότι όταν ξεκίνησε η καταγραφή των Ρομά της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα, με στόχο τη δημιουργία του προφίλ των οικογενειών που διαμένουν στον καταυλισμό και υπό προϋποθέσεις, τη μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος - συμφώνησε απόλυτα μαζί του ο επικεφαλής του κλιμακίου της γ.γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας Μάνος Ράντης -, είχε ξεκαθαρίσει πως τα θέματα που πρέπει να προωθηθούν είναι δύο: α) Το τοπικό Σχέδιο Δράσης, που αφορά το σύνολο των Ρομά που διαμένουν στην περιοχή, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου και β) Το Επιχειρησιακό Σχέδιο που εξαρτάται από την γ.γ. και περιλαμβάνει την αδειοδότηση της Μπιρμπίτας, τις χρηματοδοτήσεις και την μετεγκατάσταση των Ρομά”.

 

Ακόμα, να σημειώσουμε ότι με αφορμή την καταγραφή του προφίλ των οικογενειών στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, από τον δήμο και την γ.γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας, με στόχο τη μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα, ο πρόεδρος του καταυλισμού Βασίλης Δημητρίου εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο την άρνησή τους να μετεγκατασταθούν εκεί.

Είχε δηλώσει στην “Ε” ότι “αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, εμείς στην Μπιρμπίτα δεν πάμε. Η Μπιρμπίτα είναι ακατάλληλος χώρος, δεν ζει άνθρωπος εκεί με τις συνθήκες που υπάρχουν, είναι εκτός του ιστού της Καλαμάτας”.

Είχε προτείνει “στην Μπιρμπίτα να γίνει ένας χώρος, για να δουλέψουμε, γεωργικός, να καλλιεργήσουμε πατάτες, ντομάτες και άλλα εποχικά προϊόντα”, ενώ για την ανθρώπινη στέγαση των Ρομά είχε ζητήσει: “Να γίνει κάτι σαν συνοικίες, ανά 10 σπίτια στην Αγία Τριάδα και ανά 10 σπίτια σε άλλες περιοχές, διαφορετικές της Καλαμάτας. Οχι στην Μπιρμπίτα όμως”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER