Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 09:00

Νέες υποσχέσεις Καραγιάννη για Ναυαρίνου και Υπαπαντή: Στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί η ανάπλαση Αναγνωσταρά (βίντεο)

Νέες υποσχέσεις Καραγιάννη για Ναυαρίνου και Υπαπαντή: Στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί η ανάπλαση Αναγνωσταρά (βίντεο)

 

Στο πρώτο 3μηνο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης της Ναυαρίνου μεταξύ Φαρών  - Ακρίτα και στη γιορτή της πολιούχου Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου 2023, η πλατεία θα είναι έτοιμη και στις δύο εισόδους του μητροπολιτικού ναού.

Νέες υποσχέσεις Καραγιάννη για Ναυαρίνου και Υπαπαντή: Στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί η ανάπλαση Αναγνωσταρά

Το αισιόδοξο αυτό χρονοδιάγραμμα ανέφερε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, για τα δύο έργα που προχωρούν με προκλητικά αργούς ρυθμούς και ταλαιπωρούν κατοίκους κι επισκέπτες της πόλης. Σε συνέντευξή του - απολογισμό για τα σημαντικά έργα του δήμου, επιβεβαίωσε ότι η ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά θα επαναδημοπρατηθεί με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην ολοκληρωθεί ούτε το 2024.

 

Αρχικά ο Ανδρ. Καραγιάννης μίλησε για “μεγάλη κι εργώδη προσπάθεια, με όλες τις δυσκολίες” και στη συνέχεια ενημέρωσε αναλυτικά για τα έργα.

Για την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα, στη Δυτική Παραλία, είπε ότι έχει σχεδόν τελειώσει και πως με συμπληρωματική σύμβαση 77.000 ευρώ θα ολοκληρωθεί ο ποδηλατόδρομος και θα γίνει ο κυκλικός κόμβος στην Αρτέμιδος.

Για την ανάπλαση της Ναυαρίνου ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε το τελευταίο τμήμα της Βύρωνος με κυβόλιθους και δίνεται σε κυκλοφορία, ενώ μετά τις γιορτές το έργο θα συνεχιστεί στη Μαιζώνος, στο τελευταίο τμήμα της και στη Ναυαρίνου.

Για την ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη ανέφερε ότι προχωράει και με συμπληρωματική σύμβαση και πως χθες αναμενόταν να πέσουν τα τελευταία τσιμέντα στο βόρειο πεζοδρόμιο, μπροστά από τα καταστήματα, για να δοθεί στους πεζούς.

Για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής εξέφρασε την πίστη ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2023, στη γιορτή της πολιούχου, θα έχει αποπερατωθεί και η νότια είσοδος και απέδωσε το λόγο των καθυστερήσεων στις αλλαγές της μελέτης. Ανέφερε, επίσης, ότι εξετάζεται να βάλουν προσωρινά ιστούς για να έχει φωτισμό τμήμα της πλατείας.

Για τη διάνοιξη της οδού Δράκου είπε ότι υπάρχουν προβλήματα, ο εργολάβος έχει πάρει ειδικές εντολές και αν δεν συμμορφωθεί, θα οδηγηθεί σε έκπτωση.

Για την πολύπαθη ανάπλαση της οδού Αναγνωσταρά ανέφερε ότι ο εργολάβος που είχε κηρυχθεί έκπτωτος, δεν είναι μαζί μας (για τον Γ. Ηλιόπουλο που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, η αναφορά) κι εκτίμησε πως θα επαναδημοπρατηθεί και θα συνεχιστεί στο νέο ΕΣΠΑ Πελοποννήσου.

Για τις εκπτώσεις εργολάβων σε έργα που δεν έγιναν, αναφέρθηκε στον δρόμο Πελεκητό - Ανω Αρφαρά στις ασφαλτοστρώσεις στην πόλη και στην αγροτική οδοποιία του “Φιλόδημου”.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ 4 ΕΡΓΑ

Ενημέρωσε, ακολούθως, για 4 έργα που έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους: Την ανάπλαση της οδού 23ης Μαρτίου με έκπτωση 23,67%. Την ολοκλήρωση του Ανοιχτού Θεάτρου με έκπτωση 6%. Τις δύο εργολαβίες αγροτικής οδοποιίας στη Δ.Ε. Καλαμάτας και στις Δ.Ε. Θουρίας, Αριος και Αρφαρών, με εκπτώσεις 33,75% και 44,83%, αντίστοιχα.

Πληροφόρησε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., στην Αθήνα, θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για θερμομόνωση - υγρομόνωση στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ και πως θα ακολουθήσει εργολαβία για την ενανθράκωση του φέροντος οργανισμού, 350.000 ευρώ, ενώ αναμένεται η ένταξη έργου 3,7 εκ. στο ΕΣΠΑ Πελοποννήσου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι κηρύσσεται έκπτωτος ο εργολάβος στο έργο επισκευής του πρώην κινηματογράφου “Ηλέκτρα” και πως για να προχωρήσει το έργο ψύξης - θέρμανσης στην Τέντα που υλοποιούν οι Κτιριακές Υποδομές, θα πρέπει πέρα από το κόμπακτ να γίνει και μεγάλο έργο υπογειοποίησης του δικτύου από τη ΔΕΗ στην περιοχή, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 500.000 ευρώ.

Για το δημοτικό κατάστημα Ασπροχώματος, όπου, επιτέλους, ήρθαν και μπήκαν τα πάνελ, υποστήριξε ότι οι εκκρεμότητες είναι απλές και το πολύπαθο έργο θα ολοκληρωθεί με 77.000 συμπληρωματική σύμβαση.

Για την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου στον Αρι, είπε ότι θα πληρωθεί λογαριασμός και θα συνεχιστεί, ενώ υπενθύμισε τα προβλήματα της μελέτης, για το έργο που είχε ξεκινήσει επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και Δήμου Αριος.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την επισήμανση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλου ότι καταγράφεται η χαμηλότερη απορροφητικότητα του δήμου για την υλοποίηση των έργων, περισσότερο από κάθε άλλη, μίλησε για αντιπολιτευτική σκοπιμότητα, αν κι εκτίμησε πως οφείλεται στις μεγάλες ανατιμήσεις των έργων, αναφέροντας:

“Την αναγκαιότητα του να βρίσκεται η αντιπολίτευση στις εφημερίδες και γενικότερα στα social την καταλαβαίνουμε, διότι δεν έχει κάποιο αντικείμενο να παρουσιάσει, ενώ η δημοτική αρχή έχει τα έργα της. Κατανοούμε αυτό που λέει ο κ. Κοσμόπουλος, όσον αφορά για παράδειγμα την απορροφητικότητα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι από την ημέρα που προέκυψαν οι μεγάλες ανατιμήσεις των έργων μέχρι να υλοποιήσει και η ίδια η κυβέρνηση τις αναθεωρήσεις για να μπορέσει να γίνουν πράξη και να απαιτηθούν τα χρήματα αυτά και να μπουν στο ταμείο του κράτους, για να διατεθούν στους δήμους, ήταν μεγάλος ο χρόνος. Να ξέρετε ότι και ο δήμος δουλεύει όπως πρέπει και οι προσπάθειες που γίνονται είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και αυτό θα φανεί, γιατί όλα τα έργα θα τελειώσουν, εκτός από κείνα που είπαμε ότι έχουν κηρυχθεί έκπτωτοι.

Στα νέα έργα που δημοπρατήθηκαν τώρα, φαίνεται ότι οι εκπτώσεις είναι πολύ λιγότερες και είναι μέσα στην πραγματικότητα των έργων”.