Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 20:31

Δήμος Πύλου - Νέστορος: Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για διάνοιξη οδών

Δήμος Πύλου - Νέστορος: Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για διάνοιξη οδών

 

Την προγραμματική σύμβαση του Δήμου Πύλου - Νέστορος και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας για τη σύνταξη μελετών για τη διάνοιξη οδών στην περιοχή “Ζάγκα” της Κορώνης, στις παραλίες της Φοινικούντας και της Γιάλοβας, προϋπολογισμού 38.117,60 ευρώ, υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής - περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης.

Η Αναπτυξιακή αναλαμβάνει να συντάξει μελέτη φωτοερμηνείας, τοπογραφικές, μελέτες συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων, περιβαλλοντική μελέτη, τεύχη δημοπράτησης και ΣΑΥ - ΦΑΥ.

Οπως επισημαίνεται στο προοίμιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει χρόνο υλοποίησης 9 μήνες, “η διάνοιξη οδών αφορά σε παραλιακές περιοχές με αυξημένο οικιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον, όπου υπάρχει απαίτηση για την εξασφάλιση ικανού οδικού δικτύου, έτσι ώστε να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια, αφενός η σύνδεση των περιοχών με το υπόλοιπο δίκτυο και αφετέρου να εξυπηρετείται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες και μικρές τουριστικές μονάδες που παρουσιάζουν εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο. Κύριος σκοπός που εξυπηρετεί η διάνοιξη οδών στις περιοχές της μελέτης, είναι η δημιουργία ενός οδικού δικτύου ικανού να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών τέτοιου, ώστε να διευκολύνεται η απρόσκοπτη και ασφαλής κίνηση αφενός από και προς τις ιδιοκτησίες και αφετέρου από και προς τις ακτές”.

ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ

Ακόμα, υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση δήμου και Αναπτυξιακής για τη σύνταξη μελετών για τη βελτίωση της 13ης επαρχιακής οδού εντός του οικισμού Φοινικούντας, σε τμήμα ενός χιλιομέτρου περίπου, προϋπολογισμού 60.330,96 ευρώ.

Οπως σημειώνεται, “η οδός εξυπηρετεί την αυξημένη οδική κυκλοφορία, η οποία εντείνεται τους θερινούς μήνες λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής και την πρόσβαση στον οικισμό Φοινικούντας και στην παραλία που εκτείνεται δυτικά αυτής. Κύριος σκοπός που εξυπηρετεί η μελλοντική υλοποίηση του προς μελέτη οδικού τμήματος, είναι η αναβάθμιση του οδικού άξονα Κορώνη - Μεθώνη (13η επαρχιακή οδός), όσον αφορά στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, το πλάτος της οδού, η κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου, η κατασκευή 3 ισόπεδων κόμβων και η κατασκευή 2 κάτω πεζοδιαβάσεων, ώστε να επιτευχθεί ασφάλεια και άνεση της κυκλοφορίας, χώρους στάθμευσης εκτός της κυρίας οδού και μείωση των ατυχημάτων προς όφελος των χρηστών του οδικού δικτύου και των πεζών που διασχίζουν το δρόμο”.