Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 11:10

Στήριξη για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων ζητεί ο Νίκας

Στήριξη για τη μετεγκατάσταση  των τσιγγάνων ζητεί ο Νίκας

Τη στήριξη της Πολιτείας για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων από την Αγία Τριάδα (πίσω από το Πολυκλαδικό) στην Μπιρμπίτα, ζήτησε χθες από τον αρμόδιο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Αγγελο Συρίγο, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Από το γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη ζήτησε να καθαριστεί ο ποταμός Αρις, για να αποτραπεί ο κίνδυνος πλημμυρών.

Οσον αφορά τις συναντήσεις που είχε χθες στην Αθήνα, για την προώθηση ζητημάτων του δήμου, ο δήμαρχος Π. Νίκας συναντήθηκε:
α) Με το γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Αγγελο Συρίγο, για τρίτη φορά, σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος της παράνομης εγκατάστασης τσιγγάνων και της μετακίνησής τους στην Μπιρμπίτα. Ο δήμαρχος του γνωστοποίησε ότι απεστάλη από το δήμο στο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα ο φάκελος με τις παράνομες κατοικίες τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα και πίσω από το Πολυκλαδικό, μαζί με το αίτημα κατεδάφισής τους. Τον ενημέρωσε, επίσης, για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, -ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία-, με την οποία ο δήμος προτείνει τη μετακίνηση των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα για προσωρινή εγκατάσταση, «ένα χώρο που έχει κατά νόμο τις προϋποθέσεις και διαθέτει όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του δήμου. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη στρατηγική αντιμετώπισης του ζητήματος. Για το θέμα της εκπαίδευσης των τσιγγανοπαίδων, σε συνεργασία με την Εύα Μουρελάτου, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον καθηγητή Γεώργιο Μάρκου, διευκρινίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής στο Δήμο Καλαμάτας του πετυχημένου προγράμματος που οδήγησε πάνω από 9.000 παιδιά τσιγγάνων στο σχολείο. Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί στο Δήμο Καλαμάτας από τον Οκτώβριο, σε όλα τα σχολεία όπου φοιτούν τσιγγανόπουλα. Θα κληθούν δάσκαλοι να δουλέψουν υπερωριακά (εφόσον το επιθυμούν), θα προσληφθούν τσιγγάνοι ως διαμεσολαβητές μεταξύ της κοινωνικής τους ομάδας και των σχολείων στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, ενώ -εφόσον χρειαστεί- θα προσληφθεί επιπλέον προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, όπως κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι κ.ά. Ο Δήμος Καλαμάτας θα εξακολουθήσει να στηρίζει την προσπάθεια προσέλκυσης των παιδιών τσιγγάνων στο σχολείο, παρέχοντας στους μαθητές δεκατιανό και δωρεάν μετακίνηση.
β) Με το γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, για τον καθαρισμό από τη φυτική γη του ποταμού Αρι. Ο δήμαρχος παρέδωσε στον κ. Γεωργιάδη φάκελο με φωτογραφίες, ζητώντας να αξιολογηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η επικινδυνότητα της κατάστασης. Η εκτίμηση των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας είναι πως το ποτάμι μπορεί να "φουσκώσει" με τις βροχοπτώσεις και χρειάζεται εκτεταμένος καθαρισμός, για τη διενέργεια του οποίου ο δήμος ζητεί χρηματοδότηση. Συμφωνήθηκε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα αποστείλει στελέχη της για αυτοψία.
γ) Με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτριο Ιατρίδη, για τα προγράμματα "Leader" και ΟΠΑΑΧ. Για τα  Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), θα δοθεί άμεσα εντολή δημοπράτησης όσον αφορά στα έργα ανάπλασης της πλατείας Αγίου Νικολάου στο Λαδά, της κατασκευής ποδηλατοδρόμου στον Αγιο Φλώρο και των αναπλάσεων στην Αμφεια. Θα ακολουθήσουν δημοπρατήσεις και άλλων έργων. Καθυστέρηση παρατηρείται στην υλοποίηση του προγράμματος "Leader". «Είναι θέμα λίγων εβδομάδων, όμως, η υπέρβαση των γραφειοκρατικών προβλημάτων και η δημοπράτηση των σχετικών έργων», σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου.