Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 17:22

Ξεκινά η αποπεράτωση του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Μετά από 34 χρόνια που… παρέμενε γιαπί, ξεκινά τις επόμενες μέρες η αποπεράτωση του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης.

Σήμερα υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου, με προϋπολογισμό μελέτης 2,6 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια και η πόλη να αποκτήσει πλέον έναν πνεύμονα παραγωγής πολιτισμού, όπου θα φιλοξενηθούν η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το αρχείο της, το Δημοτικό Ωδείο, η ψηφιακή βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας συνεδρίων, μουσικοχορευτικών και θεατρικών παραστάσεων. Επίσης, προβλέπεται η οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των διαφορετικών χρήσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Μεσσήνης, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την υπογραφή της σύμβασης σήμερα γιατί με την υλοποίησή του το έργο θα προσφέρει πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που επικροτούν και οι συνδημότες μας”.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας “Κτιριοτεχνική ΕΠΕ”, πολιτικός μηχανικός Βλάσσης Θεοδοσίου, το χαρακτήρισε ως “ένα εμβληματικό έργο” για το δήμο και δεσμεύτηκε για την παράδοσή του εντός της προθεσμίας κατασκευής του. 

Το Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης είναι ένα διώροφο κτήριο, σε κομβικό σημείο της πόλης, με στεγασμένους χώρους περίπου 3.000 τ.μ. (υπογείου, ισογείου και 1ου ορόφου), το οποίο παραμένει ημιτελές από το 1989. Αρχικά, με προσπάθειες των αείμνηστων Παύλου Πτωχού, πρ. δημάρχου Μεσσήνης και Ευάγγελου Μουτσόπουλου, ακαδημαϊκού,  προοριζόταν να λειτουργήσει ως παράρτημα του Ιδρύματος Έρευνας και Εκδόσεων Νεοελληνικής Φιλοσοφίας και προέβλεπε στο σχεδιασμό του αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων, χώρους μελέτης και γραφείων, καθώς και ξενώνες για τους ερευνητές, αλλά ο σχεδιασμός δεν προχώρησε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποπεράτωση του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση της παράταξης Αθανασόπουλου και η δημοτική αρχή επέμεινε μέχρις ότου επιτευχθεί η ένταξη χρηματοδότησής του στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Κοντοθανάσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ν.Κ.