Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 08:45

1.000 οικιακοί κομποστοποιητές θα τοποθετηθούν στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
1.000 οικιακοί κομποστοποιητές θα τοποθετηθούν στην Καλαμάτα (βίντεο)

Σχολικός κάδος κομποστοποίησης τοποθετήθηκε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας, στη ΝΑ πλευρά του, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο ο δήμος θα προμηθευτεί 1.000 οικιακούς κομποστοποιητές.

Οι κάδοι κατασκευάζονται στην Καλαμάτα από την εταιρεία ECOVRS “Κ.Α. ΒΕΚΚΟΣ και ΣΙΑ Ε.Ε.” σε συνεργασία με την τοπική εταιρεία BAKOPLAST.

Ο σχολικός κάδος τοποθετήθηκε στο Δημαρχείο για εκπαιδευτικούς, κυρίως, σκοπούς σε αυτή τη φάση, καθώς θα μπορούν μαθητές που επισκέπτονται το Δημαρχείο να ενημερώνονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας για τη χρήση του κάδου, τη διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης. Ο δήμος έχει υποβάλει ακόμα πρόταση και αναμένεται η θετική αξιολόγησή της, για την προμήθεια 80 σχολικών κομποστοποιητών που θα τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία και 2.000 επιπλέον οικιακών.

Η εταιρεία ECOVRS είναι ανάδοχος της σύμβασης προμήθειας 1.000 κάδων οικιακής κομποστοποίησης, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη).

“Στόχος μας είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Ο δήμος έχει καταφέρει καλά αποτελέσματα στον τομέα της ανακύκλωσης”, δήλωσε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και παρατήρησε: “Ο μεγάλος όγκος είναι τα οργανικά, για τα οποία έχουμε κάνει αρκετές προσπάθειες  και περιμένουμε 1.000 οικιακούς κομποστοποιητές. Ο δήμος μειώνει τα τέλη καθαριότητας σε όσους υλοποιούν πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και περιμένουμε να ξεκινήσει ο κόσμος να εκδηλώνει ενδιαφέρον για να τους παραχωρήσουμε”.

Για τον σχολικό κομποστοποιητή που τοποθετήθηκε στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος εξήγησε ότι “στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε σχολεία και φορείς, να μάθουν πώς ακριβώς γίνεται η κομποστοποίηση” και κατέληξε πως η κομποστοποίηση “έχει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τον δήμο”.

Ο Κορνήλιος Βέκκος, εκπρόσωπος της εταιρείας ECOVRS, αφού είπε ότι οι κάδοι που κατασκευάζονται στην Καλαμάτα είναι υψηλής ποιότητας, παρατήρησε πως “ο σχεδιασμός και η κατασκευή γίνεται από μας και την τοπική εταιρεία BAKOPLUST μαζί με την εταιρεία του Θεοφύλακτου Σιδηρόπουλου, που έχει μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με γεωσκώληκες”.

Επεσήμανε ότι “στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Και ουσιαστικά να βοηθήσουμε στο κομμάτι της εκπαίδευσης για να γίνει αποδοτική η κομποστοποίηση στην Καλαμάτα και να μάθουν περισσότερο τα παιδιά , έτσι ώστε να μεγαλώσουμε την επόμενη γενιά, γνωρίζοντας να κάνουν κομποστοποίηση”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER