Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 09:07

Υπό διαμόρφωση το τοπίο των δημοτικών εκλογών στη Μεσσηνία - Ποιες υποψηφιότητες "παίζουν" έως τώρα

Γράφτηκε από τον

 

Επτά μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το τοπίο στους 6 δήμους της Μεσσηνίας εξακολουθεί να παραμένει θολό, όσον αφορά τους υποψηφίους δημάρχους.

Η αβεβαιότητα παρατείνεται, καθώς οι εθνικές εκλογές που θα παίξουν ρόλο και θα κρίνουν αποφάσεις και επιλογές, πάνε πιο πίσω.

Υποψηφιότητες από ενδιαφερόμενα πρόσωπα έχουν ανακοινωθεί, αλλά κανείς δεν  μπορεί να πει με σιγουριά αν θα αντέξουν μέχρι το τέλος, αν θα συγκροτήσουν ψηφοδέλτια και τον Οκτώβριο θα διεκδικήσουν την εκλογή τους.

Από τους σημερινούς δημάρχους, οι 5 θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, ενώ ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας δεν επιβεβαιώνει ότι θα είναι υποψήφιος. Και αυτό φαίνεται να οδηγεί σε αλλαγή σελίδας στο δήμο της Μάνης, καθώς αναμένεται να έχει νέο δήμαρχο, αφού από τα δημοτικά πράγματα έχει αποσυρθεί και ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας.

Να τονίσουμε ότι πέρα από το πολιτικό - κομματικό στοιχείο, τις στηρίξεις των κομμάτων και την κομματική προέλευση των υποψηφίων, όπου στη Μεσσηνία υπερτερεί η Ν.Δ., καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και τα πρόσωπα: Των υποψηφίων δημάρχων και των υποψηφίων συμβούλων που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς, η αναγνωρισιμότητα και η αποδοχή τους στην κοινωνία, η άποψη και η κριτική στο έργο που επιτέλεσαν, γι’ αυτούς που είναι στις δημοτικές αρχές. Επειδή δεν είναι όλα ιδανικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, ρόλο θα παίξουν και οι μηχανισμοί και οι εξυπηρετήσεις από τις δημοτικές αρχές σε δημότες, που αποφασίζουν με τέτοια υποκειμενικά κριτήρια.

Να επαναλάβουμε ότι ο νέος εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με την απλή αναλογική, αποτρέπει τις πολλές υποψηφιότητες και οδηγεί στην εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 43% και μία ψήφο.

 

Στο Δήμο Καλαμάτας υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι:

α) Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος που θα έχει τη στήριξη της Ν.Δ. και θα έχει μαζί του συμβούλους από την παράταξη της Ελένης Αλειφέρη και συμβούλους που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και συνεργάζονται μαζί του από τις παρατάξεις Μαρίας Οικονομάκου, Βασίλη Τζαμουράνη, Μανώλη Μάκαρη και Δημήτρη Κουκούτση. Στη συγκέντρωση με την οποία άνοιξε την προεκλογική περίοδο στο Πνευματικό Κέντρο, έδειξε ότι θα έχει και νέα πρόσωπα πέρα και από αυτές τις παρατάξεις.

β) Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης, που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και έχει απευθύνει ευρύ κάλεσμα συνεργασίας στις μειοψηφίες, σε κόσμο και φορείς, που έχουν απογοητευτεί από τη δημοτική αρχή. Θα έχει μαζί του υποψηφίους από τους συνδυασμούς Βασίλη Κοσμόπουλου, Μανώλη Μάκαρη, Μαρίας Οικονομάκου (χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο) και πιθανότατα θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Στοίχημα για την υποψηφιότητά του αποτελεί το πόσο θα καταφέρει να διεισδύσει στο χώρο της Κεντροδεξιάς.

γ) Ο υποψήφιος δήμαρχος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, της παράταξης του ΚΚΕ. Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα είναι και πάλι ο Δημήτρης Οικονομάκος ή θα επιλεγεί νέο πρόσωπο.

δ) Υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και ο ανεξάρτητος σύμβουλος, προερχόμενος από τη μειοψηφία, Παναγιώτης Θ. Χειλάς, ο οποίος κινείται με επισκέψεις σε φορείς και κοινότητες και με καταγραφή και παρουσίαση προβλημάτων. Το στοίχημα είναι αν θα συγκροτήσει ισχυρό ψηφοδέλτιο και αν θα είναι έως το τέλος υποψήφιος δήμαρχος.

Από κει και πέρα, το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλος υποψήφιος από τον χώρο της Κεντροδεξιάς ή από τις πρώην δημοτικές αρχές Νίκα, φαίνεται να έχει “παγώσει” και κανείς δε μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει. Ο πρώην αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης που είχε ξεκινήσει επαφές, βρίσκεται σε στάση αναμονής.

 

- Στον Δήμο Μεσσήνης υποψήφιος θα είναι ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος που παρά την αποχώρηση συμβούλων του, δείχνει ισχυρός, κυρίως στα χωριά και θα έχει και τη στήριξη της Ν.Δ. Και φαίνεται να έχει σημαντικό προβάδισμα, προωθώντας την υλοποίηση έργων αυτή την περίοδο και λόγω και της εικόνας από την απέναντι πλευρά, αφού δεν υπάρχει πρόσωπο που θα δημιουργήσει δυναμική.

Εχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα: Ο τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης που δεν έχει μαζί του το μεγαλύτερο μέρος της πρώην δημοτικής του ομάδας από την οποία αποχώρησε και ανεξαρτητοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και ο καθηγητής Γιώργος Σπυρόπουλος που συνεχίζει τις επαφές για τη συγκρότηση συνδυασμού.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας (του Τσώνη που αποχώρησε) με τον επικεφαλής της Τάσο Τσερπέ δηλώνει “παρών” και κάνει τις επαφές για να κατέβει. Αναζητεί, όμως, και ένα καινούργιο πρόσωπο που θα έχει αποδοχή και θα ενώνει, ώστε να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός που θα διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες τη νίκη. Για την ώρα τέτοιο πρόσωπο δεν υπάρχει.

Υποψήφιος δήμαρχος θα υπάρχει και από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, την παράταξη του ΚΚΕ και αναμένεται να είναι ξανά ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος.

 

- Στον Δήμο Πύλου - Νέστορος υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι: Ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας, συνεργαζόμενος με τον επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Ηλία Κανάκη. Συνεργασία που ανοίγει την παράταξη του δημάρχου στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο τέως δήμαρχος  - επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Καφαντάρης που θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη συνεργασία Καρβέλα - Κανάκη στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Δημήτρης Βρεττάκος που κάνει επαφές για τη συγκρότηση δυνατού συνδυασμού και παρουσιάζει τις θέσεις του.

Υποψήφιος δήμαρχος θα υπάρχει και από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα και αναμένει τις εξελίξεις.

 

- Στον Δήμο Τριφυλίας υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι: Ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης, ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων Ακης Κατρίτσης και η δημοτική σύμβουλος - επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Χάιδω Παναγιωτοπούλου. Και οι τρεις προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά από διαφορετική πόλη, από τις 3 μεγάλες του δήμου. Το καθοριστικό στοιχείο είναι η συγκρότηση των ψηφοδελτίων και η επιλογή προσώπων - υποψηφίων συμβούλων με αναγνωρισιμότητα στην κοινωνία.

Από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ενδιαφέρον έχει δείξει ο παιδίατρος Γιάννης Κωνσταντόπουλος, ενώ ο σύμβουλος Δημήτρης Δριμής δηλώνει “παρών” και τονίζει ότι προέχει η απαλλαγή από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Υποψήφιος δήμαρχος θα υπάρχει και από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

 

- Στον Δήμο Δυτικής Μάνης ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας δεν επιβεβαιώνει ότι θα είναι υποψήφιος και πάλι. Υποψήφιοι δήμαρχοι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι ο επιχειρηματίας Γιώργος Χιουρέας και οι αντιδήμαρχοι Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας, Παναγιώτης Μπασάκος και ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξης Ρουτζούνης. Πέρα από τον κορμό που έχουν από τις εκλογές του 2019, επιχειρούν να έχουν μαζί τους υποψηφίους από τις παρατάξεις Γιάννη Μαραμπέα (κυρίως) και Γιαννημάρα.

Υποψήφιος δήμαρχος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” θα είναι ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Αρης Κομπότης.

 

- Στον Δήμο Οιχαλίας υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι η δήμαρχος Γιώτα Γεωργακοπούλου και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Αδαμόπουλος. Και οι δύο ανακοινώνουν υποψηφίους συμβούλους από τις παρατάξεις του Γιάννη Παπαδόπουλου και του Σπύρου Αδαμόπουλου, που δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι δήμαρχοι.

Υποψήφιος δήμαρχος θα υπάρχει και από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.