Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 21:03

Καφαντάρης για άρση επικινδυνότητας στο Χανδρινού

Γράφτηκε από την
Καφαντάρης για άρση επικινδυνότητας στο Χανδρινού

Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς Δήμου για να αρθεί η επικινδυνότητα στο χώρο «Πλατάνια» της κοινότητας Χανδρινού, παρά τις εισηγήσεις επιστημόνων για άμεση παρέμβαση.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Δημοτική Παράταξη “Δύναμη Ελπίδας” και ο επικεφαλής της Δημήτρης Καφαντάρης που σημειώνει ότι η εισήγηση αφορά τα πλατάνια που βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο καθώς και ότι ο έλεγχος έγινε το Σεπτέμβριο του 2022 μετά από αίτημα του Δήμου για αυτοψία ελέγχου στα πλατάνια από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων έτσι ώστε να διαπιστωθεί η κατάστασή τους.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: “Κύριε Δήμαρχε.
Ο Δήμος μας με έγγραφο που απέστειλε στην Γενική Δνση Έρευνας, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων στις 25/8/2022 με αριθμό πρωτοκόλλου 11277, ζήτησε να πραγματοποιηθεί αυτοψία ελέγχου στα πλατάνια τα οποία βρίσκονται στο χώρο αναψυχής της τοπικής κοινότητας Χανδρινού «Πλατάνια», έτσι ώστε να διαπιστωθεί η κατάστασή τους, προλαμβάνοντας τυχών απρόβλεπτων καταστάσεων που μπορούν να συμβούν.
Στις 31/10/2022 και με αριθμό πρωτοκόλλου 46319/1609 κοινοποιήθηκε στο Δήμο μας η απαντητική επιστολή για το εν λόγο αίτημα αυτοψίας.
Η αυτοψία διενεργήθηκε από Ειδική Επιστήμονα - Δασοπόνο με εξειδίκευση στη Δασική Παθολογία στις 23/9/2022 με την παρουσία και σε συνεργασία με στελέχη του Δασαρχείου Καλαμάτας.
Απο όσα αναφέρει η συγκεκριμένη απαντητική επιστολή, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στα ζητήματα επικινδυνότητας, μιας και ο χώρος χρησιμοποιείται για αναψυχή, για άσκηση / άθληση αλλά και για εκδηλώσεις με καθημερινούς χρήστες τα παιδιά, λόγο της γειτνίασης με το Δημοτικό Σχολείο.
Στα πλαίσια αυτά και αφού αξιολογήθηκε και η συνολική εικόνα των δέντρων, η απαντητική επιστολή προς τον Δήμο, μεταξύ άλλων αναφέρει με χαρακτήρα επείγοντος:
• Την Άμεση απομάκρυνση των υπέργειων δέντρων που έχουν προχωρημένη σήψη στο κορμό και στους κεντρικούς βραχίονες με πιθανή την πρόκληση απρόβλεπτων καταστάσεων, βάζοντας σε κίνδυνο τους χρήστες του χώρου.
• Άμεσο κλάδεμα των απονεκρωμένων κλαδιών, με συμμετρία των φορτίων. Εάν δεν μπορεί να γίνει αυτό, προτείνετε  η συνολική απομάκρυνση του δέντρου .
• Αντικατάσταση των δέντρων που θα αφαιρεθούν από νέα.
Έχουν περάσει περίπου πέντε μήνες από την ημέρα που ο Δήμος μας έλαβε την απάντηση του ελέγχου στο χώρο «Πλατάνια» της κοινότητας Χανδρινου που διενέργησαν ειδικοί επιστήμονες και οι οποίοι κάνουν πολύ σημαντικές επισημάνσεις/εισηγήσεις για άμεση παρέμβαση στο χώρο.
Δυστυχώς έως σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς Δήμου για να αρθεί η επικινδυνότητα στο συγκεκριμένο χώρο .
Κύριε Δήμαρχε
Θα πρέπει άμεσα ο Δήμος να προβεί σε εργασίες απομάκρυνσης δέντρων ή κλαδιών που έχουν υποδειχθεί  από τον σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων.
Κάθε καθυστέρηση είναι ασυγχώρητη και ελλοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.
Επισημαίνω δε ότι σήμερα κατατέθηκε, από ομάδα κατοίκων της κοινότητας Χανδρινού, αναφορά στον εισαγγελέα για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου χώρου, βάση του εγγράφου που στάλθηκε στο Δήμο από τη Γενική Δνση Έρευνας, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων”.


NEWSLETTER