Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 08:28

Ικανοποίηση Αθανασόπουλου για δρόμο και έργα στο Δήμο Μεσσήνης

Ικανοποίηση Αθανασόπουλου για δρόμο και έργα στο Δήμο Μεσσήνης

 

“Η υπογραφή της σύμβασης για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι μία ευχάριστη εξέλιξη”, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και σημείωσε ότι για τις παρατηρήσεις - διαφωνίες του Δημοτικού Συμβουλίου με τον δρόμο θα βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης με την ανάδοχο εταιρεία που έχει την ευθύνη της εκπόνησης της οριστικής μελέτης.

Αναφερόμενος σε έργα του δήμου, ο δήμαρχος ενημέρωσε για την προσπάθεια απόκτησης του ιστορικού Τελωνείου της Μπούκας κι εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπογραφεί η σύμβαση για το έργο αποχέτευσης του Πεταλιδίου με πανηγυρικό τρόπο, στην παραλία του χωριού.

 

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασόπουλος παρατήρησε:

Για τον οδικό άξονα: “Είναι εργαλείο ανάπτυξης αυτός ο δρόμος για την ευρύτερη περιοχή. Εμείς είχαμε κάποιες διαφωνίες στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2020, έχουν καταγραφεί. Θεωρώ ότι είχαμε κάνει πολύ σωστά για τη μία από τις 11 παρεμβάσεις που αφορούσε τη μελλοντική επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κατασκευή του δρόμου να δημιουργήσει πρόβλημα σε μια μελλοντική χρήση της γραμμής του τρένου. Θεωρώ ότι δικαιωνόμαστε σε αυτό. Για τα υπόλοιπα σημεία θα είμαστε σε διαδικασία συζήτησης και με την ανάδοχο εταιρεία που έχει την ευθύνη της εκπόνησης της οριστικής μελέτης”.

Για τα δύο μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιούνται στην πόλη της Μεσσήνης: “Το Φιλοσοφικό Κέντρο θα δημιουργήσει σημείο αναφοράς για τον δήμο, ένα πολιτιστικό κέντρο που θα δώσει διέξοδο σε όλους τους δημότες. Το νέο κτήριο του 4ου Νηπιαγωγείου που βρίσκεται στο τέλος της υλοποίησής του, εκτελείται από τις ‘Κτιριακές Υποδομές’ και θα περατωθεί μέσα στον Μάιο”.

Για το Τελωνείο της Μπούκας: “Εχουμε ξεκινήσει από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Είχαμε ανταλλάξει αλληλογραφία με την Κτηματική Υπηρεσία Καλαμάτας, την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων στην Πάτρα και την ΕΤΑΔ που προτείνει να ζητήσουμε την παραχώρηση. Η αρμόδια διευθύντρια μου είπε ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς αντίτιμο, το οποίο θα καθορίσει η ΕΤΑΔ. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα βάλουμε το ζήτημα για την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες υποστηρικτικές παρεμβάσεις, σωστικές. Δεν μιλάμε για αναδόμηση του κτηρίου. Είμαστε σε επαφή με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων στην Πάτρα κι εντός του επόμενου 10ημέρου θα έρθει ειδική επιτροπή, ώστε να κάνει την καταγραφή για να αναγνωριστεί ως μνημείο. Αν αναγνωριστεί ως μνημείο θα απευθυνθούμε στο υπουργείο Οικονομικών, αν όχι στη ΕΤΑΔ για την παραχώρησή του”.

Για το έργο του δρόμου Μεσσήνη - Λάμπαινα: “Ο δήμος έχει υποχρέωση να πιέζει την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να υλοποιηθεί το αναγκαίο έργο, που διευκολύνει την κυκλοφορία κι εξυπηρετεί και την Αρχαία Μεσσήνη. Υπήρξαν ζητήματα απαλλοτριώσεων ενώ υπάρχει ανάδοχος. Είναι σε καλό επίπεδο οι απαλλοτριώσεις. Υπήρχε ζήτημα με το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης.  Ο δήμος έκανε τη μελέτη, προϋπολογισμού για το έργο 1,1 εκ. ευρώ, που προβλέπει αλλαγή όλων των δικτύων ύδρευσης στον δρόμο. Λύθηκαν αυτά τα προβλήματα ήταν το τελευταίο αγκάθι. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να δουλεύεται”.

Για το δίκτυο αποχέτευσης στο Πεταλίδι, προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ: “Στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή θα έχουμε τον προσωρινό ανάδοχο. Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε υπογραφή σύμβασης. Θα γίνει με πανηγυρικό τρόπο στην παραλία του Πεταλιδίου. Για την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, προϋπολογισμού 4,9 εκ. περιμένουμε την έγκριση τηςπροκήρυξη της δημοπράτησης, που θα είναι μελέτη - κατασκευή”.

Γ.Σ.