Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 08:48

Υψωση “Γαλάζιας Σημαίας” στην Μπούκα - Υποσχέσεις συνολικής αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου Μεσσήνης

Υψωση “Γαλάζιας Σημαίας” στην Μπούκα - Υποσχέσεις συνολικής αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου Μεσσήνης

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Η έπαρση της “Γαλάζιας Σημαίας” στην παραλία της Μπούκας, της μοναδικής βραβευμένης παραλίας του Δήμου Μεσσήνης, έγινε χθες από το δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο.

Με αφορμή την παρουσία του εκεί, ο δήμαρχος μίλησε για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής αναφορικά με την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Μεσσήνης, και της οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Επίσης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις για την παραλιακή σύνδεση Καλαμάτας - Μεσσήνης, στην αποκατάσταση και αξιοποίηση του ΧΑΔΑ των Λιμενικών, καθώς και στο αποχετευτικό δίκτυο του Πεταλιδίου.

Το δήμαρχο συνόδευαν ο αντιδήμαρχος Κώστας Ρούτσης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης.

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ

Πιο αναλυτικά, ο Γ. Αθανασόπουλος ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας πως η βράβευση της Μπούκας με τη “Γαλάζια Σημαία” για άλλη μια χρονιά “σηματοδοτεί τη μεγάλη σημασία και την αξία αυτής της παραλίας”. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στις διευρυμένες υποδομές για τα ΑμεΑ στην παραλία της Μπούκας, όπου ήδη έχει τοποθετηθεί το μηχάνημα Seatrac για την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των ηλικιωμένων στη θάλασσα, όπως και ντουζιέρα, διάδρομος, αποδυτήρια, χημική τουαλέτα, θέσεις στάθμευσης και σκίαση. Αυξημένη και πιο οργανωμένη θα είναι φέτος και η ναυαγοσωστική κάλυψη της παραλίας, με 3 πύργους ναυαγοσωστών, σωσίβιες λέμβους και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για τις πολυσύχναστες παραλίες. 

 

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Γενικότερα το παραλιακό μέτωπο της Μεσσήνης αποτελεί για τη δημοτική αρχή την πρώτη προτεραιότητα, όπως δήλωσε ο Γιώργος Αθανασόπουλος. Και έθεσε ως στόχο της επόμενης δημοτικής περιόδου τη συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Υπενθύμισε μάλιστα ότι έχουν ξεκινήσει από αυτή τη θητεία κάποιες πρωτοβουλίες, και ήδη “έχουμε τελειώσει με τον επανακαθορισμό της ΛΠ3, μιας περιοχής περίπου 7.000 στρεμμάτων που βρίσκεται παράλληλα με το παραλιακό μέτωπο, από τον Πάμισο μέχρι τη Βελίκα, όπου εκεί έγινε η άρση του απαγορευτικού της έκδοσης οικοδομικών αδειών με την αλλαγή του χαρακτήρα και έχει δοθεί άλλη ανάπτυξη και άλλη ανάσα στην περιοχή”.

 

ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ των Λιμενικών, ο δήμαρχος ανέφερε πως “η διακοπή της εναπόθεσης των απορριμμάτων στα Λιμενικά είναι ένα σημαντικό γεγονός. Ξέρετε ότι εδώ και ένα μήνα τα σκουπίδια μεταφέρονται στην Καλλιρρόη, αυτό δίνει άλλη προοπτική για την ανάπτυξη της περιοχής, αφού στόχος της επόμενης περιόδου είναι η πλήρης εξυγίανση των 112 στρεμμάτων της περιοχής των Λιμενικών, ώστε να μπορέσουμε και αυτά να τα εντάξουμε μέσα στο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα”.

Σχετικά με την παραλιακή σύνδεση Καλαμάτας - Μεσσήνης, ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι “η μελέτη για τη γέφυρα διασύνδεσης Μεσσήνης-Καλαμάτας στον Πάμισο είναι ένα σημαντικό γεγονός που και αυτό θα μας δώσει μια ώθηση για την ανάπτυξη της περιοχής”. 

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ Β’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΠΟΥΚΑ

Αναφορικά με την πολεοδόμηση της περιοχής β’ κατοικίας στη Μπούκα, ο Γιώργος Αθανασόπουλος γνωστοποίησε ότι “τις επόμενες ημέρες έχουμε σχεδιάσει και θα υλοποιήσουμε τη μελέτη για την πολεοδόμηση της β’ κατοικίας. Είναι το επόμενο βήμα που ζητάει η περιοχή, που ζητάει ο κόσμος και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να τελειώσουμε το ζήτημα της ήπιας οικιστικής ανάπτυξης μιας περιοχής που είναι δίπλα από τη Μπούκα, 338 στρεμμάτων, όπου όλες οι δημοτικές αρχές, μετά την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, έχουν διαφυλάξει και εμείς ήρθε η ώρα -και πιστεύω είμαστε ώριμοι- να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το στόχο”. 

 

Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος συνέδεσε με τις ενέργειες για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου “και το μεγάλο έργο του Βιολογικού του Πεταλιδίου, ένα περιβαλλοντικό αλλά και αναπτυξιακό έργο, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού.

Όλα αυτά συνθέτουν μια βεντάλια έργων και πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει αυτή την περίοδο και θα συνεχιστούν την επόμενη με μοναδικό στόχο και όραμα την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου”.