Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 18:50

Πρόταση Δριμή για ονομασία οδών - πλατειών του Κοπανακίου

Πρόταση Δριμή για ονομασία οδών - πλατειών του Κοπανακίου

Πρόταση για την ονομασία οδών - πλατειών του Κοπανακίου κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας και τ. δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής προς τον πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοινότητας Κοπανακίου.

Σε αυτήν αναφέρει: «Αγαπητέ πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Συμβουλίου,
Α. Ο αείμνηστος συγχωριανός μας Παναγιώτης Μελτέμης, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κοπανάκι, ενώ τελείωσε το Γυμνάσιο στην Κυπαρισσία. Έχει πλούσιο λογοτεχνικό - ποιητικό έργο με αναφορές στον τόπο καταγωγής του, το Κοπανάκι - Λάπι και την Κυπαρισσία. Ενδεικτικά έργα του: «Η Μηλίτσα και άλλα διηγήματα», «Τα χωριάτικα» (ποιητική συλλογή), «Έρημα σημάδια» (μυθιστόρημα). Στο Κοπανάκι δεν υπάρχει δημόσια αναφορά στο όνομά του.
Β. Ο αείμνηστος συγχωριανός μας Πέτρος Μπίκος γεννήθηκε στο Μοναστήρι (Βαρυμπόπι) και μεγάλωσε στο Καμάρι, ενώ τελείωσε το γυμνάσιο στην Κυπαρισσία. Έχει πλούσιο λογοτεχνικό έργο με αναφορές στον τόπο καταγωγής του, το Κοπανάκι και την Κυπαρισσία. Ενδεικτικά έργα του: «Ευτυχία με μπαλώματα» (διηγήματα), «Φωτογραφίες στον καθρέφτη» (μυθιστόρημα), «Έντεκα παράθυρα» (διηγήματα), «Των αγγέλων η πείνα» (διηγήματα), «Καθώς μεγαλώναμε» (διηγήματα), αλλά και σειρά κειμένων με τίτλο «Εικόνες από το παλιό παζάρι του Κοπανακίου». Στο Κοπανάκι δεν υπάρχει δημόσια αναφορά στο όνομά του.
Γ. Ο αείμνηστος συγχωριανός μας Θανάσης Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κοπανάκι. Υπηρέτησε από μικρός το θέατρο σκιών, έδωσε παραστάσεις στο εξωτερικό και σε όλη την Ελλάδα. Εμπλούτισε με δικούς του χαρακτήρες, έργα και φιγούρες το λαϊκό θέατρο του Καραγκιόζη. Αποκλήθηκε «εθνικός καραγκιοζοπαίχτης». Ίδρυσε δύο ιδιόκτητα θέατρα σκιών, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών για πολλά χρόνια. Είναι μέρος της ζωντανής μνήμης του τόπου μας. Βιβλία του: «Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Φιγούρες του θεάτρου σκιών», «Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Σκηνικά του θεάτρου σκιών», «12+1:Τα παραμύθια της Θεσσαλίας (εικονογράφηση)», «Ρεμπέτικες ιστορίες», «Ο Καραγκιόζης Προξενητής συλλεκτικό βιβλίο», «Ιστορίες με τον Καραγκιόζη - Οκτώ κωμωδίες του θεάτρου σκιών». Στο Κοπανάκι δεν υπάρχει δημόσια αναφορά στο όνομά του.
Έχοντας υπόψη: Το άρθρο 8 του ν. 3463/2006 και την εγκύκλιο 6/2020 του ΥΠΕΣ, περί «ονομασίας ή μετονομασίας οδών, πλατειών ή συνοικιών». Το γεγονός πως η ονομασία οδών και πλατειών διευκολύνει επισκέπτες και ντόπιους στις μετακινήσεις τους. Στα ονόματα αποτυπώνεται η εθνική και τοπική μας ιστορία, ο πολιτισμός ενός τόπου. Τα ονόματα λειτουργούν ως θετικά πρότυπα για τους νέους μας. Πως οι παραπάνω προσωπικότητες παρήγαγαν σπουδαίο έργο, τίμησαν και πρόβαλαν τον τόπο μας και είναι χρέος μας να τους τιμήσουμε, έτσι ώστε να συντηρείται η θετική μνήμη και ιστορία του χωριού και του δήμου μας, προτείνω: Με απόφαση του Συμβουλίου σας, που θα αποσταλεί στο Δ.Σ. του καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας και στη συνέχεια στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΣ, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να λάβουν δρόμοι του Κοπανακίου τα ονόματα των παραπάνω. Θα πρότεινα, τέλος, τα ονόματα των Παναγιώτη Μελτέμη (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Παναγιώτη Παπαδόπουλου), Πέτρου Μπίκου και Θανάση Σπυρόπουλου να δοθούν και σε δρόμους της έδρας του δήμου, Κυπαρισσίας».