Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 14:16

Σύμβαση για Κέντρο Κοινότητας στη Μεσσήνη  

Σύμβαση για Κέντρο Κοινότητας στη Μεσσήνη   

 

 

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη συγκρότηση και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας (με παράρτημα για τους Ρομά) ενέκρινε εκ νέου χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.

Η σύμβαση για την ίδρυση της εν λόγω δομής στο Δήμο Μεσσήνης θα υπογραφεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας και τους δήμους-εταίρους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου, ο δήμος είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ενώ κατόπιν νεότερης πρόσκλησης της Περιφέρειας (σ.σ. η προηγούμενη πρόσκληση απευθυνόταν σε δήμους που εξυπηρετούνταν από τις Κινητές Μονάδες των Κέντρων Κοινότητας των δήμων έδρας κάθε Περιφερειακής Ενότητας, με διάρκεια λειτουργίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023) το Σώμα πρέπει να πάρει εκ νέου απόφαση, ώστε η δομή να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Έτσι, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μεσσήνης με Παράρτημα Ρομά εντάσσεται πλέον για χρηματοδότηση, στις νέες υπό σύσταση δομές αυτού του είδους, των οποίων η υλοποίηση προετοιμάστηκε και ωρίμασε την περίοδο 2014-2020, μαζί με 9 ακόμα Κέντρα Κοινότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις συνολικά 10 νέες αντίστοιχες δομές, εκτός από αυτή του Δήμου Μεσσήνης, συμπεριλαμβάνεται και αυτή του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά χωρίς παράρτημα για τους Ρομά.

 

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Με βάση την οικεία ΚΥΑ, τα Κέντρα Κοινότητας έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας, στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του Κέντρου Κοινότητας και στην κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση των ευπαθών ομάδων του τοπικού πληθυσμού.

Μέσω της δράσης επιδιώκεται η περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου του μηχανισμού που θα συνδυάζει υποστήριξη από ανθρώπινο δυναμικό, σύγχρονα μέσα και τεχνικές δικτύωσης και θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για την προώθηση στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη ωφελούμενων που ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των δομών της δράσης και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού.
  • Ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
  • Άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, ωφελούμενοι προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, Ρομά κλπ).
  • Πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες τρίτων χωρών κλπ.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται είναι:

  • Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των ωφελουμένων, με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και σκοπό την προώθηση στην απασχόληση (εξατομικευμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση με την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής στήριξης και κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων).
  • Δικτύωση και συνεργασία με υπηρεσίες και δομές.
  • Υπηρεσίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο ευρύ κοινό.

 

Ν.Κ.