Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 08:29

Μεσσήνη: Επέστρεψε στο Βουλκάνο η εικόνα της Παναγίας

Μεσσήνη: Επέστρεψε στο Βουλκάνο η εικόνα της Παναγίας

 

Η εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας επέστρεψε από τη Μεσσήνη στον θρόνο της.

Χθες το απόγευμα, σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, εκατοντάδες πιστών συνόδευσαν την εικόνα της Παναγίας στο οδοιπορικό επιστροφής της, για τη μονή Βουλκάνου.

Την εικόνα είχε υποδεχθεί η Μεσσήνη, πριν από 8 ημέρες, σε ανάμνηση θαύματος που είχε επιτελέσει η Θεοτόκος στην περιοχή, κατά τις αρχές του 18ου αιώνα.

Νωρίτερα στον μετοχιακό ναό Ζωοδόχου Πηγής, όπου είχε εναποτεθεί η εικόνα για προσκύνημα, τελέστηκε εσπερινός και παράκληση, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητου.

Η Παναγία διήλθε με λιτανευτική πομπή τους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης, οι οποίοι ήταν στρωμένοι με βασιλικό, μυρτιές και ροδοπέταλα, και κατέληξε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην είσοδο της πόλης.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, απευθυνόμενος στους πιστούς, αναφέρθηκε στη χάρη της Θεομήτορος και εξήρε τον σεβασμό, την τιμή και την αγάπη του μεσσηνιακού λαού στο ιερό πρόσωπό της. Συνάμα, μετέφερε τις ευχές του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου στους πιστούς, ευχαριστώντας τον, για την μεγάλη ευλογία της πρόσκλησής του να υποδεχθεί αλλά και να ξεπροβοδίσει την θαυματουργή εικόνα, η οποία είναι έφορος της μονής της μετανοίας του.

Αμέσως μετά, παρέδωσε την εικόνα στον ηγούμενο της μονής Βουλκάνου - αρχιμανδρίτη Προκόπιο Σμυρνή, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της επιστροφής της, στον θρόνο της.