Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 09:21

Oι 6 υποψήφιοι δήμαρχοι της Δυτικής Μάνης στην «Ε»: Νερό και αποχέτευση τα κυριότερα προβλήματα

Γράφτηκε από τον
Oι 6 υποψήφιοι δήμαρχοι της Δυτικής Μάνης στην «Ε»: Νερό και αποχέτευση τα κυριότερα προβλήματα

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Δυτικής Μάνης μιλούν στην “Ε” για τις προτεραιότητές τους, απαντώντας στην ερώτηση “ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα τρία πιο σοβαρά προβλήματα του δήμου;”. Επισημαίνουν τα πιο σοβαρά προβλήματα της περιοχής και καταθέτουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπισή τους.

Να σημειώσουμε ότι στον Δήμο Δυτικής Μάνης τον δημαρχιακό θώκο διεκδικούν 6 υποψήφιοι, οι πιο πολλοί από κάθε άλλο δήμο της Μεσσηνίας. Το βέβαιο είναι ότι ο δήμαρχος που θα εκλεγεί, θα είναι νέο πρόσωπο, καθώς οι μέχρι τώρα δήμαρχοι, Δημήτρης Γιαννημάρας και Γιάννης Μαραμπέας, δεν θέτουν υποψηφιότητα.

 

Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας

Υποστελέχωση, έλλειψη δομών κι υποδομών του δήμου. Αυτή είναι η «ρίζα όλων των κακών» του δήμου και μόνο με προσαρμοσμένη στις συνθήκες αυτές οργάνωση μπορεί να επιτευχθεί χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, ενώ επιβάλλεται η συμμετοχή του δήμου σε όλα τα προγράμματα απασχόλησης ορισμένου χρόνου, καθώς και άμεση τροποποίηση του ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας). Ακόμα η ένταξη σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία που, όχι μόνο πρέπει να διευρυνθεί, αλλά συγχρόνως να εξασφαλίζεται η υλοποίησή τους στα αντίστοιχα χρονικά πλαίσια, ώστε να υπάρχει «απορροφησιμότητα». Η δημιουργία τμήματος χρηματοδοτήσεων είναι απαραίτητη. Τρίτον η υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών ζωής των κατοίκων και επισκεπτών. Η πρόσβαση π.χ. στο κοινωνικό αγαθό του νερού δεν είναι δεδομένη, ενώ δεν υπάρχει καν αποχέτευση. Απαιτείται εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών (π.χ. από το ΕΜΠ), εκμετάλλευση κι ένταξη πηγών στο δίκτυο, και αντικατάσταση δικτύων. Η διασφάλιση της πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά και η προστασία του περιβάλλοντος είναι προαπαιτούμενα για ήπια οικονομική ανάπτυξη που πρέπει να έχει ο δήμος μας. Όλα τα παραπάνω είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Μόνο με παράλληλη αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

 

Αρης Κομπότης

Στο τουριστικό «προϊόν» Μάνη η καθημερινότητα των κατοίκων χειροτερεύει: Διαλυμένο δίκτυο ύδρευσης και ολόκληρα χωριά χωρίς νερό το 2023, υποστελεχωμένες δημοτικές υπηρεσίες, υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας (ακόμα και η συνταγογράφηση γίνεται με δυσκολία), ασυντήρητοι αγροτικοί δρόμοι κ.α. Σε όλα αυτά προστίθενται οι συνέπειες από την διαρκή επίθεση διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων στη λαϊκή οικογένεια. Κράτος, κυβερνήσεις, δήμος και Περιφέρεια έχουν κοινή γραμμή: τα κέρδη των λίγων κόντρα στις ανάγκες των πολλών, που θεωρούνται κόστος. Απέναντι σε αυτούς είναι μόνο οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η αύξηση των δυνάμεων της Λ.Σ. θα είναι η απάντηση του λαού, μήνυμα καταδίκης απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Θα είμαστε η φωνή και τα μάτια του κάθε Μανιάτη. Η δύναμη οργάνωσης και διεκδίκησης για αυτά που σήμερα δικαιούμαστε.

 

Μάκης Κυβέλος

Πρώτο σοβαρό πρόβλημα είναι το νερό, δεύτερον ο βιολογικός καθαρισμός και τρίτον η αγροτική οδοποιία. Για το πρώτο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής που είναι το νερό, παρακολουθούμε την υλοποίηση των έργων της απερχόμενης δημοτικής αρχής του κ. Γιαννημαρα (αντικατάστασης εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, αυτόματοι υδρομετρητές, Wi-Fi στις κοινότητες) και συνεχίζουμε τις διαδικασίες για την αφαλάτωση συγκεκριμένης γεώτρησης, προχωράμε την συνεργασία με το Πολυτεχνείο για την αξιοποίηση των επιφανειακών νερών του Ταϋγέτου και πιέζουμε για την υδροδότηση και από τις πηγές των Αγίου Φλώρου - Πηδήματος. Για το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα την ανάγκη δημιουργίας βιολογικών καθαρισμών και αποχέτευσης τουλάχιστον για τους παραλιακούς οικισμούς, γι’ αυτό και είναι άμεσης προτεραιότητας μας με ενέργειες τόσο στο πρόγραμμα «Τρίτσης» όσο και σε άλλα παρεμφερή προγράμματα. Τρίτο σοβαρό πρόβλημα η αγροτική οδοποιία, αναμένουμε την ένταξη της μελέτης της απερχόμενης δημοτικής αρχής στο «Τρίτσης» που αφορά την αγροτική οδοποιία. Επίσης, έχουμε σχεδιάσει τις κινήσεις μας για τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης των ορεινών κοινοτήτων με την παραλιακή που είναι και αυτό ένα άλλο ένα πρόβλημα.

 

Παναγιώτης Μπασάκος

Τα σοβαρά προβλήματα του δήμου μας είναι: α) Το χωροταξικό και προτείνουμε: Αναγνώριση δημοτικών οδών. Αξιοποίηση ελεύθερων χώρων. Επεκτάσεις οικισμών. Ανάθεση μελέτης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων για ανάπτυξη και διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής. β)Ύδρευση - αποχέτευση: Συντήρηση των πηγών του δήμου και κατασκευή δεξαμενών σε Σταυροπήγιο - Δολούς και Άγιο Νικόλαο. Αντικατάσταση αγωγού τσιμέντοαμιάντου Βυρός – Πύργος. Χαρτογράφηση δικτύων ύδρευσης, αντικατάσταση μετρητών με ψηφιακούς και λειτουργία με wi-fi. Βελτίωση ποιότητας νερού γεωτρήσεων με αφαλάτωση. Λειτουργία αποχέτευσης Δ.Ε. Αβίας. Ανάθεση μελέτης και ένταξη του έργου αποχέτευσης της Δ.Ε. Λεύκτρου και γ) σύνδεση της ορεινής ζώνης με την παραλία. Αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής ομορφιάς με ανάδειξη φαραγγιών και μονοπατιών. Ανάπλαση ακτών και οργάνωση παραλιών με σήμανση αυτών. Συνεργασία με συλλόγους επιχειρηματιών για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Για όλα αυτά απαιτείται εκσυγχρονισμός και οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου με πρόσληψη προσωπικού και τεχνικά μέσα.

 

Αλέξης Ρουτζούνης

Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο με πολλά όμως και διαχρονικά προβλήματα. Τα τρία κυριότερα θεωρώ πως είναι η έλλειψη νερού, η απουσία αποχέτευσης και η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας. Άμεσες προτεραιότητές μας: 1) Δέσμευσή μας η δίκαιη διαχείριση του νερού, ώστε ούτε μια σταγόνα να μην πηγαίνει χαμένη (εδώ βρίσκεται η επίλυση του προβλήματος που κανένας δεν ακουμπά…). Διεκδίκηση νερού για τα παράλια Λεύκτρου από τις πηγές του Αγίου Φλώρου. 2) Αμεση δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στη Δ.Ε. Λεύκτρου και λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης στην Αβία που έχει αφεθεί στη τύχη του. Υπάρχει κίνδυνος καταστροφής της περιοχής μας. 3) Στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου. Παροχή στέγης στα δημοτικά κτήρια σε γιατρούς και όχι σε ιδιώτες… Σας καλούμε να γυρίσουμε σελίδα. Έχουμε και την πείρα και τη γνώση! Μαζί μπορούμε.

 

Γιώργος Χιουρέας

1. Η υδροδότηση του δήμου μας είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Δεν νοείται εν έτει 2023 να παραμένει άλυτο το πρόβλημα αυτό εδώ και δεκαετίες. Επιδιώκουμε να λύσουμε το θέμα της υδροδότησης και να λειτουργήσουμε βιολογικό καθαρισμό στον δήμο μας. Σεβόμαστε και προστατεύουμε το περιβάλλον μας.  2. Χωροταξικό-Πολεοδομικό: Να ξεκαθαρίσει το υφιστάμενο πλαίσιο και το θέμα με τους δασικούς χάρτες, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. 3. Ο δήμος μας απουσιάζει από τον προνοιακό χάρτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι ο μόνος στη Μεσσηνία που δεν έχει ούτε μία κοινωνική δομή. Αυτό αλλάζει. Ιδρύουμε και λειτουργούμε Κοινωνική Υπηρεσία, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών μας. Ιδρύουμε Δημοτικό Παιδικό και Βρεφονηπιακό Σταθμό για την περιοχή του Λεύκτρου, καθώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Εκσυγχρονίζουμε τον Παιδικό Σταθμό στον Κάμπο. Δημιουργούμε νέες σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.


NEWSLETTER